Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co daje kompensacja cisnienia na II stopniu redukcji?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Temat związany z manualem, który pojawił się parę postów niżej.

Co daje kompensacja ciśnienia na II stopniu redukcji???

Proszę o przystępne odpowiedzi, bo jestem w tej kwestii lajkonik, a w szkole też nie byłem prymasem.

I jeszcze jedno pytanie: co może to dać w przypadku zwykłego silnika osmiozaworowego z jednopunktowym wtryskiem? (corsa '96 z c12nz z parownikiem lovato + mini L).

Pozdrowienia z Lublinia białego jak marzenie kokainisty...

Napisano
  • Autor

Dotychczas otrzymałem taką odpowiedź:

"To ze mozesz łapać zimne powietrze z kierunku jazdy.

Normalnie odwracaja rure, bo gasnie jak sie luz wbije."

Ino, że ja mam normalny dolot, bez żadnego kombinowania z odwróceniem wlotu i nic nie gaśnie przy wbijaniu na luz - regulacja instalacji odbyła się 9 miesięcy temu i od tamtej pory nic złego się nie dzieje (były dwie kontrole, czy wskaźniki są w normie).

Więc się pytam: co daje jeszcze ta przeróbka, poza ewentualnym zniwelowaniem złej regulacji instalacji?

PZDR

Napisano

> Dotychczas otrzymałem taką odpowiedź:

> "To ze mozesz łapać zimne powietrze z kierunku jazdy.

> Normalnie odwracaja rure, bo gasnie jak sie luz wbije."

> Ino, że ja mam normalny dolot, bez żadnego kombinowania z odwróceniem

> wlotu i nic nie gaśnie przy wbijaniu na luz - regulacja

> instalacji odbyła się 9 miesięcy temu i od tamtej pory nic złego

> się nie dzieje (były dwie kontrole, czy wskaźniki są w normie).

> Więc się pytam: co daje jeszcze ta przeróbka, poza ewentualnym

> zniwelowaniem złej regulacji instalacji?

> PZDR

mozliwe że dałoby sie założyć wiekszy mikser czyli lepsze napełnianie cylindrów = lepszy kop

Napisano

> mozliwe że dałoby sie założyć wiekszy mikser czyli lepsze napełnianie

> cylindrów = lepszy kop

Nie, na większy mikser to kompensacja zaszkodzi. Połączenie parownika z dolotem obniża ciśnienie gazu podawane przez parownik o spadek ciśnienia na filtrze i części dolotu. Trzeba to ciśnienie w parowniku podnieść (odkręcić mu śrubę) żeby instalka pracowała tak jak przedtem. Więc teoretycznie po zrobieniu kompensacji wydajność parownika w pewnym stopniu spada. Polepsza się ogólna stabilność pracy całego układu parownik-mikser. Zmiany ciśnienia w dolocie mają swoje odzwierciedlenie w zmianach ciśnienia gazu w parowniku. Głownie chodzi o przysłowiowe zdmuchiwanie na wolnych obrotach, ale równie dobrze można sobie wyobrazić dolot gdzie podmuchy wiatru w poprzeg drogi wbogacają lub zubażają mieszankę (zależnie od kierunku) lub podmuch pochodzący od jazdy wzbogaca, a nie zubaża mieszankę. Przed takimi właśnie efektami zabezpiecza kompensacja. Podobnie jest z zabrudzeniem filtra powietrza powodujacym wzbogacenie mieszanki. Kompensacja likwiduje to zjawisko.

Napisano

> Podobnie jest z zabrudzeniem filtra

> powietrza powodujacym wzbogacenie mieszanki. Kompensacja

> likwiduje to zjawisko.

tak,tylko wtedy trzeba wpuścić kompensację za filtrem...i dac duzo wezszy mikser,zeby wyrownać "straty" podciśnienia...

Napisano

> mozliwe że dałoby sie założyć wiekszy mikser czyli lepsze napełnianie

> cylindrów = lepszy kop

wręcz przeciwnie...

Napisano

> Witam!

> Temat związany z manualem, który pojawił się parę postów niżej.

> Co daje kompensacja ciśnienia na II stopniu redukcji???

zniwelowanie wpływu roznicy ciśnienia powietrza pomiędzy wlotem powietrza a otoczeniem reduktora...

Napisano

> Nie, na większy mikser to kompensacja zaszkodzi. Połączenie parownika

> z dolotem obniża ciśnienie gazu podawane przez parownik o spadek

> ciśnienia na filtrze i części dolotu.

Tak ale gdy się podłączy kompensację za filtrem a przed mikserem. Ale można ją podłączyć przed filtrem na samym początku wlotu. Wtedy nie traci sie podciśnienia generowanego przez filtr powietrza. Skoro Mat nie miał problemów ze stratą podciśnienia przez nadmuchiwane powietrze do wlotu mozliwe że ma mały mikser i przy założeniu kompensacji można by się pokusić o wiekszy.

Napisano

> zniwelowanie wpływu roznicy ciśnienia powietrza pomiędzy wlotem

> powietrza a otoczeniem reduktora...

pomyslałem że skoro mat_79 nie miał problemów ze strata podciśniena przez nadmuchiwane powietrze może ma mały mikser i można by się pokusić o większy

Napisano

> pomyslałem że skoro mat_79 nie miał problemów ze strata podciśniena przez nadmuchiwane powietrze może ma mały mikser i można by się pokusić o większy

Dokładnie to samo pomyślałem. Kolega mat_79 ma po prostu za mały mikser. Jak u siebie dorobiłem wlot ze zderzaka, to przy 80 km/h zdmuchiwało. Po zrobieniu kompensacji tego problemu nie bedzie. Przed kompensacją krokowiec chodził w okolicach 100, teraz w okolicach 180, ale układ jest całkowicie niewrażliwy na zmianę ciśnienia w układzie dolotowym, nawet jak ręką przytykam wlot powietrza.

Napisano

No, jeśli przed filtrem to straty podciśnienia praktycznie nie będzie. Chyba, że w oryginale jest na wlocie jakaś zwężka. Często są takie ,,fabryczne strumienice" jeszcze przed filtrem.

Napisano
  • Autor

ok, zaczynam cos tak rozumieć

pytanie: jakiej średnicy powinienem miec mikser (rozumiem, ze to ten metalowy walec zamocowany w świetle dolotu)

przypominam samochód to corsa z 96 silnik c12nz jednopunkt, ośmiozaworowy instalka parownik lovato + miniL

PZDR, dziękuję za dotychczasowe informację i proszę o jeszcze smile.gif

Napisano

> pytanie: jakiej średnicy powinienem miec mikser (rozumiem, ze to ten metalowy walec zamocowany w świetle dolotu)

Tak to ten walec.

Co do średnicy to im większa tym lepiej, ale przy zbyt dyżej średnicy instalacja będzie niestabilna przy niskich obrotach - trudna albo niemożliwa do wyregulowania.

Generalnie dobiera się to dośwaidczalnie, chyba że jest dedykowana instalacja do danego pojazdu lub ktoś inny już to przerabiał.

Napisano

Dlatego ja dla kompensacji zrobiłem osobny wlot powietrza. Kupilem w REALu lejki kuchenne w 3 rozmiarach. Powietrze wpada do lejka a potem rurką do parownika do II stopnia. Dobrałem wielkośc lejka doświadczalnie - najlepiej działał ten z rozmiarem 2 zlosnik.gif

Napisano

> Dlatego ja dla kompensacji zrobiłem osobny wlot powietrza. Kupilem w

> REALu lejki kuchenne w 3 rozmiarach. Powietrze wpada do lejka a

> potem rurką do parownika do II stopnia. Dobrałem wielkośc lejka

> doświadczalnie - najlepiej działał ten z rozmiarem 2

Coś jak odpowiednik dynamicznego doładowania dolotu tylko dla parownika? Czy to ma zwiększać ciśnienie parownika przy większych prędkościach? Nie kojarzę idei?

Napisano

> Coś jak odpowiednik dynamicznego doładowania dolotu tylko dla

> parownika? Czy to ma zwiększać ciśnienie parownika przy

> większych prędkościach? Nie kojarzę idei?

Dokładnie tak. Kompensuję ciśnienie parownika do podobnego jakie panuje przed filtrem powietrza. Filozofia ta sama tylko dziur nie trzeba wiercić na dolocie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.