Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

% zapchania FAP.

Featured Replies

Napisano

Witam, co jakiś czas sprawdzam w PP stopień zapchania filtra i zastanawia mnie czy wartość w % jest stanem od wypalania do wypalania czy ogólnym stanem zapchania bez wpływu tego wypalania.

Pytam bo ta wartość ciągle się u mnie zmienia a chciałbym wiedzieć w jakim stanie jest FAP.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam, co jakiś czas sprawdzam w PP stopień zapchania filtra i zastanawia mnie czy wartość w % jest

> stanem od wypalania do wypalania czy ogólnym stanem zapchania bez wpływu tego wypalania.

> Pytam bo ta wartość ciągle się u mnie zmienia a chciałbym wiedzieć w jakim stanie jest FAP.

> Pozdrawiam

To jest informacja pomiędzy wypalaniami, oprócz niej masz też km od ostatniego i średnią z ostatnich 5 wypalań.

Na dole lub w innej zakładce (nie pamiętam) jest info o stanie FAPa, oraz przebieg do wymiany.

Napisano
  • Autor

Dzięki, poszukam dalej w takim razie .

> To jest informacja pomiędzy wypalaniami, oprócz niej masz też km od ostatniego i średnią z

> ostatnich 5 wypalań.

> Na dole lub w innej zakładce (nie pamiętam) jest info o stanie FAPa, oraz przebieg do wymiany.

Napisano

> Witam, co jakiś czas sprawdzam w PP stopień zapchania filtra i zastanawia mnie czy wartość w % jest

> stanem od wypalania do wypalania czy ogólnym stanem zapchania bez wpływu tego wypalania.

% zapchania sadzą.

> Pytam bo ta wartość ciągle się u mnie zmienia a chciałbym wiedzieć w jakim stanie jest FAP.

Czyli, jak rozumiem, chodzi Ci o stopień zapchania filtra cerem. Od tego jest "ilość wstrzykniętego dodatku" podana w mg, która pokazuje ile wstrzyknięto ceru od ostatniego zresetowania tego licznika. Wg mnie najlepiej ocenisz "stan FAP" po przebiegu pomiędzy wypaleniami - im większy tym lepszy stan.

Napisano

> % zapchania sadzą.

> Czyli, jak rozumiem, chodzi Ci o stopień zapchania filtra cerem. Od tego jest "ilość

> wstrzykniętego dodatku" podana w mg, która pokazuje ile wstrzyknięto ceru od ostatniego

> zresetowania tego licznika. Wg mnie najlepiej ocenisz "stan FAP" po przebiegu pomiędzy

> wypaleniami - im większy tym lepszy stan.

Dużo jazdy miejskiej mocno fałszuje te wyniki, natomiast wakacyjne wyjazdy pokażą prawdę (dużo km z ustabilizowaną prędkością wydmuchuje wszystkie pająki smile.gif )

Napisano

> Dużo jazdy miejskiej mocno fałszuje te wyniki

Jak również porównywanie przebiegów pomiedzy wypaleniami 1.6 HDI vs 2.0 HDI cool.gif

Napisano

Mam 1,6 HDI, ile teoretycznie powinien w pełni sprawny filtr przejechać między wypaleniami?

Napisano

> Mam 1,6 HDI, ile teoretycznie powinien w pełni sprawny filtr przejechać między wypaleniami?

Zależy czy miasto czy trasa.

Mojej żony c3 1.6HDi 110 po mieście wypala co ~ 380 km

Jak jest jakiś wyjazd, czasami kilka to wzrasta to do ~470 km.

Aktualny przebieg ponad 160000 km

W C4GP 2.0HDi 138 FAP ostatnio przy miejskich jazdach średnie z 5 wypaleń ~500 km, przebieg ponad 173000km

Napisano

> Mam 1,6 HDI, ile teoretycznie powinien w pełni sprawny filtr przejechać między wypaleniami?

Od 300km przy jeździe miejskiej do 700km przy jeździe autostradami.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak o to mi chodzi, na mieście wypala co ~ 250-300 km i 580 km w trasie, ilość dawki do 44g.

Próbowałem znaleźć w PP stan całkowity ale kalkulatory odnoszą się do młodszych roczników i mam sobie określić stan po przebiegu -249 kkm.

> % zapchania sadzą.

> Czyli, jak rozumiem, chodzi Ci o stopień zapchania filtra cerem. Od tego jest "ilość

> wstrzykniętego dodatku" podana w mg, która pokazuje ile wstrzyknięto ceru od ostatniego

> zresetowania tego licznika. Wg mnie najlepiej ocenisz "stan FAP" po przebiegu pomiędzy

> wypaleniami - im większy tym lepszy stan.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Wrócę do tematu bo mnie dalej zastanawia.

Sprawdziłem w PP różnicę ciśnień i ma 4mBar przy wolnych obrotach a 16 mBar przy 2k .

Co to mówi o stanie filtra?