Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obnizanie auta - klamry na sprezyny?

Featured Replies

Napisano

Co myslicie o klamrach na sprezyny? Kosztuje to malo, a jakie sa minusy? Czy ktos z Was zakladal takie klamry?

Napisano

> Co myslicie o klamrach na sprezyny? Kosztuje to malo, a jakie sa

> minusy? Czy ktos z Was zakladal takie klamry?

Balbym sie czyms takim jezdzic zwlaszcza po naszych super dziurawych drogach.

Moim zdaniem taka klamra moze uszkodzic sprezyne ale ja moge sie nieznac. Wg mnie najtanszym sposobem na obinzenie samochodu jest wymiana sprezyn na krotsze, jakorzystniej jest wymienic sprezyny i amortyzatory ale to juz niestety koszty zlosnik.gif

Komplet nowych sprezyn obnizajacych do A4 to okolo 600zł tak stoja na allegro. A czułbym sie o wiele bezpieczniej.

Napisano
kiedys cos takiego uzytkowalem i prawde mowiac zadnych minusow nie zauwazylem niewiem.gif
Napisano

Żenada generalnie. Auto niżej siedzi ale co z tego? Jeździ miękko tak samo, buja tak samo, większa szansa na "dobicie" do końca na jakiejś dziurze.

Czy nie lepiej wydać koło 600zł na sprężyny Eibacha? -30mm jest w sam raz na polskie drogi, a podobno są bardziej sprężyste i komfort nie cierpi specjalnie.

http://sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=77001

EIBACH Pro-Kit to zestaw sportowych sprężyn zawieszenia które mogą być zastosowane w połączeniu z oryginalnymi amortyzatorami jak również innymi amortyzatorami dostępnymi na rynku a w szczególności z EIBACH Pro-Damper. Sportowy charakter sprężyn ujawnia się przy szybkich zmianach kierunku jazdy a także przy wchodzeniu w zakręty z dużą prędkością.

Oparte na doświadczeniach sportowych i poparte setkami testów, sprężyny są zaprojektowane zgodnie z najnowszymi trendami jazdy dynamicznej. Zestawy Pro-Kit to optymalne połączenie sportowego wyglądu, zwiększonego bezpieczeństwa i lepszych osiągów przy jednoczesnym zwiększeniu przyjemności z jazdy.

Zalety produktu:

uzyskanie sportowego wygląd poprzez obniżenie samochodu do 40 mm

progresywna charakterystyka zawieszenia powodująca wzrost sztywności wraz z ugięciem sprężyn

zachowanie komfortu w normalnych warunkach drogowych i sportowo-progresywna charakterystyka przy bardziej dynamicznej jeździe

zwiększenie bezpieczeństwa jazdy

redukcja „przechyłu” samochodu na zakrętach, oraz przy nagłym przyspieszaniu i hamowaniu

ochrona antykorozyjna wysokiej klasy

jakość potwierdzona badaniami TUV, oraz certyfikatami zgodnymi z ISO/TS 16949

dzial_1_77001.jpg

Napisano

Dostalem w spadku po poprzednim wlascicielu... mialem zdjac ale ciagly brak czasu...:) I tak zostalo, skutkow ujemnych brak, kilkukrotne testy zawieszenia i geometria ok... stosunek specy od geometri obojetny podobnie podejscie dwoch diagnostow... generalnie ludzie na tym jezdza i jest ok. Jezeli chodzi o samo obnizenie bez aspiracji strikte sportowych mysle ze jest ok.gif

Napisano
  • Autor

Jezeli chodzi o samo

> obnizenie bez aspiracji strikte sportowych mysle ze jest

W sumie to chodzi mi bardziej o wyglad niz prawdziwy tuning, ale chyba jednak poczekam troche na przyplyw gotowki i kupie sprezynki..

No chyba, ze ktos mi powie, ze sprezyny beda pasowaly z passata do A4 - wtedy zamieniam sie z ojcem grinser006.gif

P.S.

Klamry komplet - 150zl

Sprezyny komplet - ok 600zl

Napisano

A co będzie jak ci taka klamra strzeli przy ostro pokonywanym zakręcie. Ja bym sie w takie cus nie pakował.

Napisano

sprezyny JAMEX kupujesz nowki z gwarancja za ok 350zl

jezdze na nich od prawie roku i naprawde dobrze sie spisuja

Napisano

Aco bedzie jak ci strzeli sprezyna? Albo zwali sie drzewo... zlosnik.gif ztego co zauwazylem przynajmniej te ktore posiadam maja znaki homologacji EU sa jakies niemieckiej firmy... wiec mysle ze sa mocniejszym elementem zawieszenia niz moje 10 letnie sprezyny ok.gif najlepiej pozlozyc sie do drewnianej jesionki i oczekiwac hehe.gif

Napisano

Decyzja nalezy do Ciebie ok.gifhehe.gif w moim wypadku nie mam czasu ani ochoty wiec pewnie zostana tam gdize sa hehe.gif

Napisano

jakie zznaki???????????????? jaka homologacja??????????

co ty za bzdury tu wypisujesz!!!!!

Napisano
  • Autor

> jakie zznaki???????????????? jaka homologacja??????????

> co ty za bzdury tu wypisujesz!!!!!

A dlaczego nie? W katalogach czesci sa takie klamry z homologacja..

Napisano
  • Autor

ja sie nie znam ale

-klamra nie pozwala pracowac sprezynie jako całosci

-jesli na jakiejs dziurze gwint w zacisku pusci to.... banana-wave.gif

-w ten sposób auto tylko obnizasz nic ponadto

pomijam zebym nie wsiadł do auta takiego typu, tym bardziej ze za 300-400 pln na allegro sa w dobrym stanie całe kolumny obnizajace o ok. 30-40 mm

kupujac klamry oszczedzasz na bezpieczenstwie, moim zdanie wszelkie eksperymenty w zawieszeniu sa sporym nieporozumieniem

Napisano

> jakie zznaki???????????????? jaka homologacja??????????

> co ty za bzdury tu wypisujesz!!!!!

Zapytaj producenta lub fachowcow od tuningu ewntualnie sprawdz zachodnie katalogi... ja poprostu nie mam czasu ani ochoty na grebanie w nadkolach... zlosnik.gif nie pisze o produktach z castoramy... ani o "markowych" i homologowanych super sportowych i wypasionych sprezynach z allegro czy renomowanych Polskich producentow gdzie twardosc jest uzalezniona od ilosci wlanych w siebie % pana Henia od pieca... biglaugh.gif

Poprostu podalem suche fakty, mam cos co dostalem w spadku, ma to homologacje bezpieczenstwa, nie ma zadnego negatywnego wplywu na trakcje i ustawienia fabryczne samochodu... amortyzatory sa jeszce oryginalne fabryczne 10letnie z przebiegiem 127tys wiec nie wiem o co chodzi boje_sie.gif

sam bym tego nie zalozyl, szkoda mi czasu, kasy i zawiecha w ibizie jest dlamnie OK.

Nie pisalem tu o klamrach do zaciskania lin stalowych z GSu 033102bebe_1_prv.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.