Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś bzyczy (w głośnikach?) jak dodaję gazu

Featured Replies

Napisano

Mondeo Mk3, 1.8 16V benzyna.

Parę dni temu zauważyłem, że jak mocniej dodam gazu to coś zaczyna bzyczeć - im więcej obrotów, tym bzyczenie głośniejsze, aczkolwiek bez przesady: żona na miejscu pasażera nic nie słyszy niepokojącego.

Mam wrażenie, że to lewy głośnik, ale głowy za to nie daję. Tak powiedzmy od 2800 rpm zaczynam słyszeć, później bzyk się wzmaga, ale przy 4-5 tys. silnik zagłusza. Jakieś wskazówki?

Napisano

> Mondeo Mk3, 1.8 16V benzyna.

> Parę dni temu zauważyłem, że jak mocniej dodam gazu to coś zaczyna bzyczeć - im więcej obrotów, tym

> bzyczenie głośniejsze, aczkolwiek bez przesady: żona na miejscu pasażera nic nie słyszy

> niepokojącego.

> Mam wrażenie, że to lewy głośnik, ale głowy za to nie daję. Tak powiedzmy od 2800 rpm zaczynam

> słyszeć, później bzyk się wzmaga, ale przy 4-5 tys. silnik zagłusza. Jakieś wskazówki?

Zobacz czy na innym radiu jest tak samo.

Napisano
  • Autor

> Zobacz czy na innym radiu jest tak samo.

smile.gif Skąd ja wezmę inne radio? Mam fabryczne.

Myślałem o tym, żeby odpiąć głośniki i zobaczyć, czy nastanie cisza. Tak czy siak to nie rozwiąże problemu, bo tak jakby coś siało zakłóceniami. Czy np. dogorywający aku może coś takiego powodować? Ma już 9 lat i tylko moje przejazdy 2x 160 km tygodniowo utrzymują go jakoś przy życiu.

Napisano

> Skąd ja wezmę inne radio? Mam fabryczne.

> Myślałem o tym, żeby odpiąć głośniki i zobaczyć, czy nastanie cisza. Tak czy siak to nie rozwiąże

> problemu, bo tak jakby coś siało zakłóceniami. Czy np. dogorywający aku może coś takiego

> powodować? Ma już 9 lat i tylko moje przejazdy 2x 160 km tygodniowo utrzymują go jakoś przy

> życiu.

Akumulator raczej nie. Zakłocenia pochodzą od układu zapłonowego lub układu ładowania. Chyba, że te zakłocenia powstają gdy włączysz np wycieraczki lub inne urządzenie w aucie.

Ale proponowałbym zacząć od sprawdzenia radia czy na innym będzie tak samo.

Napisano

Mam podobnie jak skręcam kierownicę w prawo słyszę świerszcza

Co prawda to diesel nie benzyna

Na dzwięk pomaga wyłączenie nawiewu na zero lub głośniej radio

Pozdrawiam,

Napisano

> Mam podobnie jak skręcam kierownicę w prawo słyszę świerszcza

> Co prawda to diesel nie benzyna

> Na dzwięk pomaga wyłączenie nawiewu na zero lub głośniej radio

> Pozdrawiam,

Tobie pewnie piszczy wentylator na łożyskach ślizgowych. A to , że skręcasz to przypadek.

Napisano
  • Autor

> Akumulator raczej nie. Zakłocenia pochodzą od układu zapłonowego lub układu ładowania. Chyba, że te

> zakłocenia powstają gdy włączysz np wycieraczki lub inne urządzenie w aucie.

> Ale proponowałbym zacząć od sprawdzenia radia czy na innym będzie tak samo.

Sam nie wiem... Ostatnio jak jechałem to przy włączonym radiu chyba nie bzyczało (ale na 100% nie wiem), przy wyłączonym bzyczy. Wycieraczki, klima, kręcenie kierą (wspomaganie) itp. nie wywołują żadnych niepokojących odgłosów.