Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przewóz osób??

Featured Replies

Napisano

coraz częściej widzę jak po warszawskich ulicach jeżdżą samochody osobowe z napisem "przewóz osób" na bocznych drzwiach. nie są to taxówki, nie mają kogótów.

zastanawiam się czy ludzie ci mają jakieś licencje na przewóz osób?(to raczej tak) i czy muszą zdawać egzaminy z topografii miasta?

jakie kryteria trzeba spełnić aby założyć taką działalność?

pozdrawiam

Napisano

Kierowcy tych samochodów,o których piszesz zdali egzamin na taxi i stoją w kolejce po licencję.W Warszawie limit roczny na licencje dla taksówkarzy wynosi 100 szt,ale część tych licencji wykupują prywatne korporacje taksówkarskie,po czym zatrudniają tych kierowców,którzy czekają w kolejce po swoją licencję i taki przyszły taksówkarz jeździ na licencji firmy.Z tego co słyszałam to ci którzy teraz zdali egzamin,na licencję będą czekać nawet do 2 lat.Chore to dla mnie jest,ale cóż crazy.gif

Napisano
  • Autor

ale tam nie ma żadnego loga firmy ani korporacji taksówkowej, tylko goły napis bez telefonów i numerów bocznych.

wygląda to troche na niezależnych przewoźników

Napisano

poczytaj sobie na tym forum,znajdziesz tu wszystko www.taksowkarz.pl i na dole jest odnośnik d oforum

Napisano

we Wrocławiu można dostac wizytówki z hasłem "ty dzwonisz, my zapier**amy"

Z tego co słyszałem to firmy świadczące przewóz osób są objęte

innymi przepisami niż taxi. Nie jest potrzebna licencja, znajomość

topografii ani kasa fiskalna. Jak się dzwoni i mówi że chce taksówkę,

to ci każą spie*** a jak mówisz że chcesz zamówić transport - zaraz

inna gadka.

Auto przyjeżdża nieoznakowane, czeka się może 10 minut dłużej, ale za to taniej jest o 50%.

Ostatnio wpadła mi w ręce wizytówka innej z takich firm. Poprzednia chociaż bajerowała że oferują przejażdżki tuningowanymi autami, a

nowa firma już nie owija w bawełnę. Korzystam, bo tani są zlosnik.gif

Napisano

Night Riders ,coś takiego?Zdaje sie że w Warszawie coś takiego było,a przewóz osób t ojeszcze inne firmy jak Grosik

Napisano

Spoko, to jest jedyne takie forum taksówkarskie gdzie można czegoś konkretnego sie dowiedzieć,pozdro

Napisano

> coraz częściej widzę jak po warszawskich ulicach jeżdżą samochody

> osobowe z napisem "przewóz osób" na bocznych drzwiach. nie są to

> taxówki, nie mają kogótów.

> zastanawiam się czy ludzie ci mają jakieś licencje na przewóz

> osób?(to raczej tak) i czy muszą zdawać egzaminy z topografii

> miasta?

> jakie kryteria trzeba spełnić aby założyć taką działalność?

> pozdrawiam

nie wiem jak w wawie, ale we wrocku tez takowe autka jezdza

z tego co rozmawialem z kierowca to poprostu "prywatna dzialalnosc", dorabia na lewo, sa to byli taksowkarze, ktorzy pomijaja zbedne koszty

zyskuja dwie strony, ja place malo, a on bierze dla siebie calosc i nie mysli o podatkach i kasach i czym tam jeszcze

wracajac nad ranem z imprez "taxi" kosztuje tyle co 2 piwa

a dzwoni sie po nich na tel komorkowy

Napisano

dokladnie, tanio solidnie i szybko smile.gif

ktore masz numery ?? 501612___ czy 600918___ ?? czy jeszcze jakies bo ostatnio takie wziecie maja ze czasami oba numery zajete a wrocic jakos trzeba zlosnik.gif

Napisano

> dokladnie, tanio solidnie i szybko

> ktore masz numery ?? 501612___ czy 600918___ ?? czy jeszcze jakies bo

> ostatnio takie wziecie maja ze czasami oba numery zajete a

> wrocic jakos trzeba

dokładnie te zlosnik.gif

Napisano

Zarobkowy przewóz osób jest licencjonowany i licencje są wydawane na TAXI , samochód osobowy (do 8-miu PASAŻERÓW) i na autobusy (pow. 8-miu PASAŻERÓW)

O ile licencja na TAXI jest o wiele tańsza i "łatwiejsza" do zdobycia (egzamin z topografii i komplet badań lek.i psych) od pozostałych ale obarczona jest ograniczeniami terytorialnymi (w zakresie "pobierania" pasażerów) i wymogiem taksometru i kasy fiskalnej.

Pozostałe licencje obejmują "zasięgiem' działania cały kraj a w niektórych również i zagranicę. Uzyskanie licencji na przewóz osób w takim przypadku jest trudniejsze (certyfikat kompetencji zawodowych,zabezpieczenie finansowe 9000 EUR na pierwszy pojazd i duży koszt samej licencji) ale jak widać nie stanowi to takiego problemu jak uzyskanie licencji TAXI (których liczba w niektórych aglomeracjach jest limitowana) i pozwala takiej firmie na tzw. "pozarozkładowy przewóz pasażerów" lub "wynajem samochodu osobowego z kierowcą" (taki wpis w EDG ma taka firma) na terenie miasta jak i kraju czy zagranicy. I nawet taki pojazd nie jest zobligowany do posiadania taksometru.

Kolejna "furtka" którą wykorzystano.

Napisano

>... z tego co rozmawialem z kierowca to poprostu "prywatna dzialalnosc"...

Nie ma takiej możliwości gdyż każdy ZAROBKOWY przewóz pasażerów jest licencjonowany bez względu na rodzaj pojazdu . TAXI, sam osobowy czy autobus nie ma znaczenia.I licencja jest wydawana tylko na samochody osobowe i autobusy. Nie uzyska licencji właściciel samochodu (jaki by on nie był i o jakiejkolwiek liczbie miejsc) jeżeli pojazd ten nie jest samochodem osobowym lub autobusem.

dorabia na lewo, sa to byli taksowkarze, ktorzy pomijaja zbedne koszty zyskuja dwie strony

Czy aby napewno ? Ty płacisz podatki ,a on ?

Napisano

> Czy aby napewno ? Ty płacisz podatki ,a on ?

a co mnie obchodzi czy on placi podatki czy nie, jezeli mam do wyboru dostac rachunek i zaplacic 50 zl, a nie dostac rachunku i pojechac za 10-20 zl to wole tego bez rachunku

Napisano

Nie. No jasne ...

Tylko nie krzycz potem jak w szpitalu zabraknie dla Ciebie plastra a dzieciak musi zanieśc do szkoły kasę na ...kredę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.