Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nieregularne obroty

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problem z moim Uno 1,0 Fire (rocznik 2000), w czasie jazdy po pewnym czasie np. gdy do jeżdzam do skrzyżowania , słychać nieregularne obroty silnika, pomaga wyłączenie stacyjki, potem znowu to samo, obroty te powodują że silnik gasnie. Czy ktoś spotkał się z podobnymi objawami?

Pozdrawiam serdecznie

Andrzej

Napisano

za wolne obroty odpowiada silnik krokowy

Napisano
  • Autor

zgadza się ale on jest sterowany z układu mono-jetronic, więc może być uszkodzone coś z układu wtryskowego, jak to sprawdzić?

Pozdrawiam

Napisano

> zgadza się ale on jest sterowany z układu mono-jetronic, więc może

> być uszkodzone coś z układu wtryskowego, jak to sprawdzić?

> Pozdrawiam

po pierwsze primo to staraj się odpisywać pod postem komu odpisujesz biglaugh.gif

po drugie primo to on jest sterowany z "komputera"

po trzecie primo to jak się silnik krokowy zawiesi to i komputer nie pomoże

po czwarte primo to tylko jeden element odpowiada za utrzymanie wolnych obrotów

Napisano

zgadzam sie ok.gif

przerabiałem to ostanio

Napisano

> zgadzam sie

> przerabiałem to ostanio

Ja ostatnio zauważyłem u siebie podobne objawy - jak się nagerzeje do temperatury ( 2 kresti przed połową na wskaźniku) takiej jaka powinna niby być optymalana silnik dostaje

wariacji, na wolnych obroty nie są równomierne, jakby przygasał, a przy ruszaniu i podczas przyśpieszania czka to znaczy tak jakby na moment przygasał .

Czy to też wina silnika krokowego ?

Stało się to znagła po zatankowaniu paliwa - wcześniej miałem rozładowany akululator i był odłączony od auta na czas jakiś (jakie 36 godzin).

Ostatnio te objawy jakby zanikały, ale nie ustąpiły całkowicie.

Jeżeli to silnik krokowy to ile to to kosztuje ?

Może ktoś wie?

Napisano

Silnik krokowy w ASO - coś ok 800zł.

Ale idzie kupić dużo taniej.

Napisano

> Silnik krokowy w ASO - coś ok 800zł.

> Ale idzie kupić dużo taniej.

załamka totalna

Ja dostaję na łpakę 1100 i mam wydać 800 na silnik krokowy ?

Może to jednak nie on, wszak ma ledwie 6 lat.

Napisano

Witam , na szrocie masz krokowca za jedyne 80-100 złotych a za 150 masz cały układ wtryskowy. Bynajmniej ja tyle płaciłem ostatnio.

Napisano
  • Autor

po piersze przepraszam , wyszło na to że odpisałem sobie:-)

po drugie zgadza się silnik krokowy sterowany jest z układu elektronicznego(komputerek)

po trzecie i czwarte elementem elementem sterującym przepustnicą jest silnik krokowy , który zkolei sterowany jest z układu elektronicznego, który decyduje po jego włączeniu lub wyłączeniu ma podstawie informacji z czujników , przede wszsytkim z czujników temeperatury.

W moim przypadku silnik działa po pewnym czasie pulsacyjnie (czy tak wygląda zawieszenie silnika?)

Przeglądając forum zauważyłem że nie jest jednostaczne co jest przyczyną takiej pracy silnika na niskich obrotach

Niektórzy poprostu odłączyli silnik krokowy ale to nie jest rozwiązanie przynajmniej w okresie zimowym:-)

Dlatego szukam sposobu , schematu postępowania aby jednoznacznie zdiagnozować usterkę i mieć pewność że jest to silnik krokowy

Pozdrawiam

andog

Napisano

Zrobiłem dzisiaj eksperyment :-) przy okazji odpowietrzając nagrzewnicę (to był głównycel). A minaowicie odłączyłem na czas jakiś (ok.30 minut) napięcie, a później odpaliłem autko i pozwoliłem aby się nagrzało do włączenia wentylatora - tu odpowietrzałem nagrzewnicę - oparcja powtórzona została 3 krotnie później 2 krotnie z przegazowaniem i odpowietrzaniem ( operacja rozgrzewania do włączenia wentylatora)

i o dziwo obroty cały czas były regularne, żadnych skoków, czkawek.

Zobaczę jeszcze jak będzie sie zachowywał po jeździe - jeżeli ma to jakis wpływ.

Napisano
  • Autor

Witam

Czy ktoś sam wymieniał silnik krokowy ? jak dostać się do śrub?

Pozdrawiam

andog

Napisano

Wisi na trzech śrubach. Do odkręcenia potrzeba kluczyka TORX 20 albo 25. W 1.0 da się odkręcić po zdjęciu obudowy filtra powietrza

Napisano
  • Autor

to który ?:-)rozmiar 20 czy 25

Pozdrawiam

andog

Napisano

Nie pamiętam, ale raczej 25.

Może spróbuj sprawdzić wyłącznik w krokowym. Zdejmij wtyczkę i dwa dolne lub dwa górne będą od wyłącznika. Podłączając omomierz do wyłącznika powinieneś uzyskać zwarcie gdy naciśniesz na końcówkę popychacza i przerwę gdy naciskać nie będziesz.

pozostałe dwa styki to uzwojenie silnika i będziesz miał stałą rezystancję.

Napisano
  • Autor

Witam

Resetowałem układ sterowania odłączając akumulator na 1h, następnie włączyłem silnik na luzie i na postoju , praca silnika byłą normalna , pracował do momentu włączenia wentylatora.

Niestety w czasie jazdy znowu pojawił efekt nieregularnej pracy silnika , wygląda to tak jakby ktoś wyłączal wyciągał wtyczkę od silnika krokowego a potem wkładal spowrotem .Jak wiadomo po wyciągnięciu wtyczki silnik osiąga wysokie obroty.

Być może jest to wspomnainy wyłącznik , można kupić go osobno? , czy trzeba wymienić cały silnik?

Pozdrawiam

andog

Napisano

Obawiam się że nie dostaniesz samego wyłącznika. A masz instalację gazową może?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.