Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sonda lambda Z18XE

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu pojawia się błąd P0136-01 czyli drugiej sondy lambda. Najpierw pojawiał się rzadko, po czym Check Engine gasł . Ale teraz niemal cały czas świeci się i tylko ten błąd występuje ( nie licząc jakiś tam błędów CAN które różnie się pojawiają i znikają). Brać się już za wymianę sondy czy jeszcze jeździć?

Tak na marginesie jak była ostatnio sprawdzana praca sondy to nie wykazywała żadnych anomalii.

Jeżeli wymieniać to na jaką (producent) ?

Poratuje ktoś numerem katalogowym oryginału... 20.GIF

Tak mi jeszcze przyszło na myśl - czy ten błąd może wywołać, zły "styk" we wtyczce, przewodach ?

Napisano

> Jeżeli wymieniać to na jaką (producent) ?

Siemens VDO, FAE, Bosch, NGK, Magneti Marelli. Postarałem się uszeregować je wg jakości malejąco smile.gif

> Poratuje ktoś numerem katalogowym oryginału...

8 55 389

W ASO 629zł grinser006.gif

> Tak mi jeszcze przyszło na myśl - czy ten błąd może wywołać, zły "styk" we wtyczce, przewodach ?

Może i chyba były takie przypadki jak pamiętam. Możesz sprawdzić to dokładniej i przeczyścić styki.

Napisano
  • Autor

> Dochodzi napięcie do grzałki?

To żeś mnie zaskoczył niewiem.gif

No ale to chyba nie jest błąd podgrzewania hmm.gif

Które przewody sprawdzic?

Napisano
  • Autor

> Siemens VDO, FAE, Bosch, NGK, Magneti Marelli. Postarałem się uszeregować je wg jakości malejąco

waytogo.gif

> W ASO 629zł

To CIM do mojego auta mniej kosztuje w Aso sciana.gif

> Może i chyba były takie przypadki jak pamiętam. Możesz sprawdzić to dokładniej i przeczyścić styki.

Jutro to zrobię

Napisano

Co pokazuje sonda na kompie? Leży na dole?

Odłącz ją i zmierz - na włączonym zapłonie - napięcie na przewodzie sygnałowym od strony kompa (względem kabelka masowego sondy). Powinno być tam jakieś napięcie. Porównaj z pierwszą sondą.

Jeśli jest, a sygnał sondy leży na 0 przy przyspieszaniu z pełnym butem, to sonda do wymiany.

Napisano
  • Autor

> Co pokazuje sonda na kompie? Leży na dole?

> Odłącz ją i zmierz - na włączonym zapłonie - napięcie na przewodzie sygnałowym od strony kompa

> (względem kabelka masowego sondy). Powinno być tam jakieś napięcie. Porównaj z pierwszą sondą.

> Jeśli jest, a sygnał sondy leży na 0 przy przyspieszaniu z pełnym butem, to sonda do wymiany.

Jutro to na spokojnie przeczytam bo chyba już jest zbyt późno i za bardzo nie wiem co Ty do mnie rozmawiasz grinser006.gif

Napisano

> Jutro to na spokojnie przeczytam bo chyba już jest zbyt późno i za bardzo nie wiem co Ty do mnie

> rozmawiasz

z_lol1.gifpub2.gif

Napisano
  • Autor

Dziś po przejechaniu ok 150 km i ostrzejszym traktowaniu pedału gazu kontrolka zgasła, więc zobaczę co będzie dalej...