Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne pytanie na temat parownika...

Featured Replies

Napisano

...a mianowicie, czy ów urządzenie z pękniętą membraną jest bardziej wydajne? Ponieważ obroty utrzymują się na średnim zakresie, czy jest odwrotnie. Nurtuje mnie to ponieważ jak jeszcze miałem założony mikser(zwężka venturiego) zauważyłem właśnie obawy pęknięcia poza tym przejechanie 50kkm od ostatniej wymiany membrany na to też wskazuje. Chwilę po tym założyłem blosa i obroty spadły(zasługa blosa smirk.gif), ale nadal jeżdżę, już 1,5kkm i tu moje drógie pytanie. Mam zamiar zmienić, albo membranę, albo reduktor do sekwencji(podobno z blosem dobrze pracuje). Zestaw do Bedini 120zł, nowy parownik do sekwencji ok. 200zł(podobno), co kupić?

Pozdro 20.GIF

Napisano

> albo

> reduktor do sekwencji(podobno z blosem dobrze pracuje).

tak,dobrze...hahaha.gifpad.gif

chcesz rozwalić auto wybuchem gazu ? boje_sie.gif

Napisano
  • Autor

> tak,dobrze...

> chcesz rozwalić auto wybuchem gazu ?

Mógłbyć wyjaśnić dogłębniej, dlaczego skończyło by się to wybuchem czegoś tam?

Napisano

> Mógłbyć wyjaśnić dogłębniej, dlaczego skończyło by się to wybuchem

> czegoś tam?

dlatego,ze gaz POD CIŚNIENIEM (nawet do 1 bar)z reduktora do wtrysku gazu wydostawał by się w sposób niekontrolowany do dolotu przed przepustnicą,i przez filtr do komory silnika no.gif

Zresztą,prawdopodobnie nawet byś silnika nie uruchomił na Blosie zasilanym z reduktora nadcisnieniowego...rotfl.gif

Napisano
  • Autor

Acha, a to ja nie wiedziałem że ten parownik powoduje nadciśnienie, myślałem że pracuje podobnie jak zwykły tylko jest bez regulacji membrany(która przy blosie mi jest nie potrzebna).Dzięki masz wirtualne 20.GIF

Napisano

> dlatego,ze gaz POD CIŚNIENIEM (nawet do 1 bar)z reduktora do wtrysku

> gazu wydostawał by się w sposób niekontrolowany do dolotu przed

> przepustnicą,i przez filtr do komory silnika

> Zresztą,prawdopodobnie nawet byś silnika nie uruchomił na Blosie

> zasilanym z reduktora nadcisnieniowego...

A czy to nie jest tak w BLOSIE, że jeśli silniczek nie ssa, to przepustnica jest zamknięta i cała rurka ze szczelinką jest zamknięta, więc nic by nie wyleciało?

Dopiero w zależności od podniesienia przepustnicy odsłania się coraz więcej szczelinki. A szczelinka nie wygląda jak coś, co powoduje dobre podciśnienie dla parownika, więc można spróbować go zasilić gazem pod ciśnieniem, może nie 1 bar, ale jakieś 0,2 bara??? niewiem.gif

Tak tylko próbuję coś teoretycznie doradzić, bo nie mam BLOSA i już nigdy mieć nie będę, chociaż chciałem i się trochę nad tematem zastanawiałem.

Poza tym odkręcenie śrubki biegu jałowego na maksa w zwykłym parowniku też powoduje, że masz nadciśnienie.

Napisano
  • Autor

a odpowie mi ktoś na pierwszą część pytania, a mianowicie o dziurawej membranie, wydajności parownika i skutków długotrwałej jazdy z defektem. Jeżeli chodzi o ciśnienie 1 Bar, to może tego nie wytrzymać ta plastikowa przepustnica w blosie, tak mi się wydaje.

Napisano

> A czy to nie jest tak w BLOSIE, że jeśli silniczek nie ssa, to

> przepustnica jest zamknięta i cała rurka ze szczelinką jest

> zamknięta, więc nic by nie wyleciało?

nie jest to calkowicie szczelne - przeciez przepustnica Blosa,kiedy silnik nie pracuje,zostaje w polozeniu biegu jalowego...

> Dopiero w zależności od podniesienia przepustnicy odsłania się coraz

> więcej szczelinki. A szczelinka nie wygląda jak coś, co powoduje

> dobre podciśnienie dla parownika

oj podciśnienie to Blos daje dobre... cool.gif

Wlasnie po to jest ta przepustnica.

Gdy silnik pracuje pod malym obciązeniem,przepustnica jest przymknięta,a szczelina w rurce znajduje się w strefie największego przewężenia - w środku przepustnicy,więc podciśnienie jest wysokie - za wysokie - dlatego wtedy szczelina ma mały odsłonięty przekrój.

Gdy obciażenie rośnie,przepustnica się podnosi,i jednocześnie odsłania coraz to większy przelot rurki.

Co daje efekt taki,jakbyś np.wsadził mikser 45 mm,i maksymalnie otworzył aktuator zlosnik.gif

Tyle,ze taki układ nie zadziała przy małych obciążeniach,gdyz nie będzie wystarczającego podciśnienia do zapewnienia wystarczającego wysysania gazu...

, więc można spróbować go

> zasilić gazem pod ciśnieniem, może nie 1 bar, ale jakieś 0,2

> bara???

nie da rady - na 100% - Blos to uklad typowo i calkowicie podcisnieniowy - razem z reduktorem uklad taki jest kopią benzynowych gazników,stosowanych w starych Mercach - Strombergów.

> Tak tylko próbuję coś teoretycznie doradzić, bo nie mam BLOSA i już

> nigdy mieć nie będę, chociaż chciałem i się trochę nad tematem

> zastanawiałem.

ja mialem...i szybko sprzedalem zlosnik.gif - byl za "mocny" do mojego 1.2...zalewało go.

> Poza tym odkręcenie śrubki biegu jałowego na maksa w zwykłym

> parowniku też powoduje, że masz nadciśnienie.

ale tylko na biegu jałowym wink.gif

Napisano
  • Autor

No nie wierze, że nikt nie wie jak pracuje parownik z dziurawą membraną. Please jest to dla mnie ważne bo jeżdzę tak juz dwa miesiące. Czy może to być powodem ze czasami(naprawdę żadko) zalewa silnik gazem przy średnich obrotach i gaśnie, po odpaleniu na noPb i przełączeniu na gaz chodzi normalnie.

Napisano

> No nie wierze, że nikt nie wie jak pracuje parownik z dziurawą

> membraną. Please jest to dla mnie ważne bo jeżdzę tak juz dwa

> miesiące. Czy może to być powodem ze czasami(naprawdę żadko)

> zalewa silnik gazem przy średnich obrotach i gaśnie, po

> odpaleniu na noPb i przełączeniu na gaz chodzi normalnie.

zlosnik.gif tak możliwe,

Też się dziwę brawo.gif na pewno wszyscy tu obecni przetestowali takie rozwiązanie więc nie wiem dlaczego nie odpowiadają. Podobno jazda z dziurą w membranie jest zdrowa, ekologiczna i pasjonująca. 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> tak możliwe,

> Też się dziwę na pewno wszyscy tu obecni przetestowali takie

> rozwiązanie więc nie wiem dlaczego nie odpowiadają. Podobno

> jazda z dziurą w membranie jest zdrowa, ekologiczna i

> pasjonująca.

Dzięki właśnie akurat o taką odpowiedź mi chodziło hehe.gif. Uśmiałem się a teraz poważnie. Pytałem tylko od strony techniczniej, niewyobrażam sobie jazdy z tym defektem na zwykłym mikserze, a na blosie się da więc mnie to interesuje i tyle. Nie potrzebuje sarkastycznych i kpiących odpowiedzi, jeżeli to miałeś w zamiarze.

Pozdro 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.