Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o poradę - Avia Motor Oil 10W40

Featured Replies

Napisano

Avia Motor Oil 10W40 - takim, jak dla mnie, egzotycznym olejem mam zalany silnik w Seacie Ibizie - to wszystkie dane jakie mam. Teraz prośba. Poziom oleju na bagnecie jest dosyć niski, chcę go uzupełnić, czy mogę zrobić to dowolnym olejem o parametrach 10W40? Pod ręką mam Mobil, Castrol i Elf. Wymiana oleju wypada za 3 tys. km. Niestety nie mam więcej danych na temat tej Avii frown.gif Doradźcie coś, z góry dziękuję waytogo.gif

Napisano

> Avia Motor Oil 10W40 - takim, jak dla mnie, egzotycznym olejem mam zalany silnik w Seacie Ibizie -

> to wszystkie dane jakie mam. Teraz prośba. Poziom oleju na bagnecie jest dosyć niski, chcę go

> uzupełnić, czy mogę zrobić to dowolnym olejem o parametrach 10W40? Pod ręką mam Mobil, Castrol

> i Elf. Wymiana oleju wypada za 3 tys. km. Niestety nie mam więcej danych na temat tej Avii

> Doradźcie coś, z góry dziękuję

Zalej dowolny z 3 który podałeś i nie rób z tego zagadnienia ok.gif

Napisano
  • Autor

> Zalej dowolny z 3 który podałeś i nie rób z tego zagadnienia

Nie taki był mój zamiar grinser006.gif Liczyłem na to, że któryś olej z tych 3, jest bardziej niż inne zbliżony parametrami do Avii i ktoś mi doradzi najlepszy zlosnik.gif Fakt, w moim przypadku jest to utrudnione, bo nie mam więcej danych o Avii niewiem.gif

Napisano

> Avia Motor Oil 10W40 - takim, jak dla mnie, egzotycznym olejem mam zalany silnik w Seacie Ibizie -

> to wszystkie dane jakie mam. Teraz prośba. Poziom oleju na bagnecie jest dosyć niski, chcę go

> uzupełnić, czy mogę zrobić to dowolnym olejem o parametrach 10W40? Pod ręką mam Mobil, Castrol

> i Elf. Wymiana oleju wypada za 3 tys. km. Niestety nie mam więcej danych na temat tej Avii

> Doradźcie coś, z góry dziękuję

ja bym nie kombinował tylko wymienił odrazu, 10w40 jest tanim olejem a 3kkm to już blisko do wymiany

Napisano

Ja byłem zadowolony z Gulfa 10w40 i Lotosa, miałem też Total - też mogę polecić. Elfa o dziwo auto mi wciągało jakoś sporo, tak samo Mobila. Castrola nie lałem nigdy i raczej nie zaleję.

Napisano

> Nie taki był mój zamiar Liczyłem na to, że któryś olej z tych 3, jest bardziej niż inne zbliżony

> parametrami do Avii i ktoś mi doradzi najlepszy Fakt, w moim przypadku jest to utrudnione, bo

> nie mam więcej danych o Avii

Jeśli chcesz drążyć poszukaj jaki model Avii masz na stronie producenta jakiś tekst i porównaj z 3 którymi podałeś.Różnicę będą kosmetyczne.Ja w kolejnym aucie leje Castrola i nie ma i nie było nigdy problemów.

Napisano
  • Autor

> ja bym nie kombinował tylko wymienił odrazu, 10w40 jest tanim olejem a 3kkm to już blisko do

> wymiany

Wiem, to najlepsze rozwiązanie zlosnik.gif Problem w tym, że mam dzisiaj pilny wyjazd, w sumie około 900 km i nie zdążę zrobić wymiany oleju frown.gif

Napisano

> Wiem, to najlepsze rozwiązanie Problem w tym, że mam dzisiaj pilny wyjazd, w sumie około 900 km i

> nie zdążę zrobić wymiany oleju

Ponoć ważne jest tylko aby nie mieszać olejów C z A/B według klasyfikacji ACEA? Z tym, że pierwszy link jaki wypluwa Google na temat Avia 10W40 (poza kącikiem) to olej sklasyfikowany jako E do ciężarówek.

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli chcesz drążyć poszukaj jaki model Avii masz na stronie producenta jakiś tekst i porównaj z 3

> którymi podałeś.Różnicę będą kosmetyczne.Ja w kolejnym aucie leje Castrola i nie ma i nie było

> nigdy problemów.

Ja w swoich przeszedłem na Valvoline, tylko Seat się uchował na tej Avii, bo tak został kupiony. Dzięki za link, mam chwilę, to siadam i sprawdzę ok.gif

Napisano
  • Autor

> Gdzie to masz?

> Bo ja znalazłem dane:

> ACEA A3 / B3 : 2008 API SL /CF MB 229.1 VW 501 01 , 505 00

> Ze strony http://silesia-oil.com.pl/content/avia-turbo-cfe-10w-40

Dokładnie też takie znalazłem. Dlatego doleję Mobil Super 2000, ACEA A3 / B3 API SL /CF MB 229,1 VW 501 01 / 505 00 ok.gif

Napisano

> Gdzie to masz?

> Bo ja znalazłem dane:

> ACEA A3 / B3 : 2008 API SL /CF MB 229.1 VW 501 01 , 505 00

> Ze strony http://silesia-oil.com.pl/content/avia-turbo-cfe-10w-40

Pierwszy link po Autokąciku w Google po wpisaniu: "Avia Motor Oil 10W40".

Skoro jednak to specyfikacja A/B to ponoć bez problemu można mieszać z innym z A/B?