Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] schemat instalacji anteny

Featured Replies

Napisano

Czy wiedzą koledzy jak wygląda podłączenie anteny, a może ma ktoś jakiś schemat?

Chodzi mi o to że dość słabo odbiera mi radio FM.

Może to wina uszkodzonego gdzieś przewodu? Czy od radia biegnie bezpośredni przewód koncentryczny do gniazda antenowego? Z tego co widziałem to od gniazda jest grubszy przewód niż ten którego końcówka wchodzi do radia. Nie chce rozbierać całego samochodu żeby dojść do sedna zlosnik.gif

Napisano

> Czy wiedzą koledzy jak wygląda podłączenie anteny, a może ma ktoś jakiś schemat?

> Chodzi mi o to że dość słabo odbiera mi radio FM.

> Może to wina uszkodzonego gdzieś przewodu? Czy od radia biegnie bezpośredni przewód koncentryczny

> do gniazda antenowego? Z tego co widziałem to od gniazda jest grubszy przewód niż ten którego

> końcówka wchodzi do radia. Nie chce rozbierać całego samochodu żeby dojść do sedna

Ale było lepiej i się pogorszyło czy zawsze było źle?

Bo ja mam wrażenie, że instalacja radiowa w H w porównaniu do G to jest dziadostwo. Przede wszystkim za krótkie są fabryczne baty anten, wsadzili tam ten system ze złączami Fakra, separatorami etc. zupełnie nie wiadomo po co, efekt jest taki że FM odbiera kiepsko, sam u siebie muszę zmienić bat na dłuższy bo mnie to denerwuje,

Napisano
  • Autor

Generalnie grało lepiej kiedyś. Ostatnio zmieniłem bat z 28cm na 46cm bodajże i poprawy zbytniej nie ma niestety. Nawet zmiana podstawy anteny nic nie pomogła, więc szukam dalej...

Jaki typ radia kolega ma u siebie?

Napisano

> Generalnie grało lepiej kiedyś. Ostatnio zmieniłem bat z 28cm na 46cm bodajże i poprawy zbytniej

> nie ma niestety. Nawet zmiana podstawy anteny nic nie pomogła, więc szukam dalej...

> Jaki typ radia kolega ma u siebie?

ja mam CDC 40, ja zacznę od bata - a propos jaki tam gwint siedzi M5? czy M6?

Napisano
  • Autor

w CD 30 jest gwint M5, CD70 i DVD90 M6, a cdc 40 ma cyfrowy tuner DAB, bo nie jestem pewien jaka antenka?

Napisano

> w CD 30 jest gwint M5, CD70 i DVD90 M6, a cdc 40 ma cyfrowy tuner DAB, bo nie jestem pewien jaka

> antenka?

fabrycznie nie więc pewnie M5?

Napisano
  • Autor

> fabrycznie nie więc pewnie M5?

a jaka jest podstawa - taka dość duża około 6cm x 8cm czy takie malutkie około 4cm średnicy?

Napisano

> a jaka jest podstawa - taka dość duża około 6cm x 8cm czy takie malutkie około 4cm średnicy?

no to teraz mnie zastrzeliłeś... nie wiem, chyba mała? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> no to teraz mnie zastrzeliłeś... nie wiem, chyba mała?

Która? zlosnik.gif może wizualnie będzie wiadomo. Jeśli nie to najlepiej zadzwonić do ASO i podać VIN po tym powiedzą jaka antena

287928047-podstawy.jpg

post-71160-14352525905696_thumb.jpg

Napisano

> Która? może wizualnie będzie wiadomo. Jeśli nie to najlepiej zadzwonić do ASO i podać VIN po tym

> powiedzą jaka antena

hahaha.gif

nie no, po prostu jutro wezmę suwmiarkę, odkręcę bat i zmierzę palacz.gif

Napisano

> Generalnie grało lepiej kiedyś. Ostatnio zmieniłem bat z 28cm na 46cm bodajże i poprawy zbytniej

> nie ma niestety. Nawet zmiana podstawy anteny nic nie pomogła, więc szukam dalej...

> Jaki typ radia kolega ma u siebie?

mam pytanie w związku z Twoim problemem... czy nie zamontowałeś może sobie świateł LED do jazdy dziennej? Dlaczego pytam? Bo zdecydowana większość przetwornic impulsowych potwornie "sieje" po radiu, a zakłócenia nie idą po kablach, więc wszelkie filtry nie zdadzą egzaminu, bo szum to po prostu zakłócenia w.cz. więc idzie to przez antenę do radia. Problem jest szeroko opisywany m.in. na elektrodzie, czasem sprawdza się ekranowanie folią alu całego układu zasilania LEDów (o ile jest osobno), a czasem nic nie zdaje egzaminu. I sieją zarówno te tanie DRL jak i drogie. Ja mam u siebie DRL Magnetti Marelli i też sieją, będę robił własne zasilanie (zasilacz ciągły na stabilizatorze LDO) - bo przy słabych stacjach poza miastami radia praktycznie nie da się słuchać.

Ew. może masz zamontowane inne przetwornice impulsowe - zasilacze do telefonu, nawigacji etc. to efekt może być taki sam.

Z tego co wyczytałem większość zasilaczy w których siedzą przetwornice impulsowe nie spełniają żadnych zadeklarowanych norm emisji EMC, a nikt tego nie sprawdza i nie pilnuje więc hulaj duszo.