Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomoc w wyliczeniu skrzyni do subwoofera Infinity Kappa...

Featured Replies

Napisano

Czesc. Chcialem prosic o pomoc w wyliczeniu skrzyni do subwoofera Infinity Kappa 120w. ib

Wykonalem skrzynie z bass refleks i glosnik nie jest w stanje przyjac nominalnej mocy tzn czuc juz smrodem wiec dalej go nie katowalem.

Po zatkaniu bass refleksu glosnik bez problemu przyjmuje nominalna moc i jego wychyl wyraznie wzrasta.

Parametry glosnika i wymiary skrzyni wykonalem z tej strony:

http://www.strefacaraudio.pl/topic/1325-infinity-kappa-120w-ib/

Co jest nie tak?

Wyglada na to ze wytrzymalosc mocowa glosnika drastycznie spadla w takiej obudowie?

Jego "blizniak" linfinity kappa 120w se byl zaprojektowany do ekstremalnie malych obudow typu zamknietego. A jak jest z tym glosnikiem ?

Napisano

Po pierwsze ustal prawidłowe parametry tego głośnika. Wg tej strony ten głośnik ma inne parametry niż na stronie podlinkowanej przez Ciebie.

Napisano
  • Autor

Czyli co wyszla mi obudowa 170L, czesgotliwosc rezonansowa 42,24Hz przy wspolczynniku Qtc 0.7(zalozenie)

Masz jakies propozycje? Mam zwiekszyc Qtc do okolo 1?

Napisano

Szkoda, że nie masz oryginalnej instrukcji, w której są sugerowane wielkości skrzynek. Wg parametrów z "tej drugiej strony" i teorii głośnik ma raczej zadatki do grania w skrzynce zamkniętej. Jaką skrzynkę masz w tej chwili (ile litrów i średnica/długość bassrefleks)?

Napisano
  • Autor

Skrzynia ma w przyblizeniu jakies 30L(wczesniej miala jakies 38L ale po zaslepieniu br zmalal litraz). Wczesniej miala bass refleks szczelinowy ktory zaslepilem bo glosnik sie przepalal przy polowie jego mozliwosci, doslownie dymek lecial i w czas sciszylem go. Teraz dopiero rozwinal skrzydla przy zamknietej.

Wg wyliczen tez z tej drugiej strony jest zestrojony na jakies 70Hz przy zalozeniu wspolczynnika Qtc 1.2.

Wzmacniacz jaki go napedza to.Rodek r1900n.

Z racji ze to zamknieta skrzynia przycialem go.filtrem subsonicznym na okolo 40Hz a na dolnoprzepustowym cialem dosc wysoko na jakies 150Hz.

Napisano

Jaką wielkość ma/miał ten otwór bass-refleks? (średnica,długość)

Napisano

> Wszystko wykonane identycznie jak z linka w pierwszym poscie

Nie mam konta na tamtym forum wpysk.gif

P.S. Dobra, założyłem.

Napisano

Zasymulowałem tą skrzynkę na parametrach głośnika "z tej drugiej strony" i w zakresie 40-60Hz występuje spadek "obciążalności" głośnika. Moja propozycja: jeśli masz możliwość to usuń całkowicie drugą cześć portu br z obudowy.