Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] amortyzatory przod

Featured Replies

Napisano

Jakiej firmy polecacie amortyzatory na przednia oś z dobrym wspolczynnik jakość/cena. Wiem ze KYB sa ok, ale moze jest tansza alternatywa?

Napisano

> Jakiej firmy polecacie amortyzatory na przednia oś z dobrym wspolczynnik jakość/cena. Wiem ze KYB

> sa ok, ale moze jest tansza alternatywa?

Ja w A-G jeździłem jeszcze na Delphi gazowych, były niezłe choć nie były tak sympatycznie twarde jak Bilstein B4 wink.gif

Możesz je śmiało rozważyć jako tańsza - o ile są jakoś znacząco tańsze od KYB - alternatywa.

Napisano
  • Autor

Wiesz moze jakie w oryginale sa zalozone amory? olejowe czy gazowe? jakiej firmy? tzn. kto dla GM produkuje, bo zapewne nabite sa emblematy GM.

Napisano

> Gazowo-olejowe, dokładnie Sachs fabrycznie siedzi.

eee... chyba to było tak jak wszędzie: kto posmarował dostał kontrakt. Polskie Astry G z GM by Krosno/Delphi widziałem ok.gif

Napisano

> w AH mam tak samo

hmm.gifhmm.gifhmm.gif

287988046-Analyzer.JPG

zlosnik.gif

post-12947-14352526438908_thumb.jpg

Napisano

> To podpucha Panie

a nie powinno być "biegnął w Oplach"? hmm.gif

grinser006.gifIThankYou.gifzlosnik.gif

Napisano

> a nie powinno być "biegnął w Oplach"?

To już Orochimaru niech coś wymyśli teraz smile.gif ale piszę tu, co by nie wyjść z wprawy grinser006.gif

Napisano

> To już Orochimaru niech coś wymyśli teraz ale piszę tu, co by nie wyjść z wprawy

pisz pisz, wiesz że to żarty 20.GIF

Napisano
  • Autor

Ktore beda bardziej twarde KYB/Monroe/Delphi? Bo jakosciowo KYB/Monroe to chyba ta sama liga, delphi troche nizej?

Meyle to dobra firma? (poduszki amortyzatora).

Wymienia sie profilaktycznie rowniez lozyska amortyzatora czy nie, bo sprzeczne opinie znajduje nt. temat.

Napisano

> Polskie Astry G z GM by

> Krosno/Delphi widziałem

to prawda, ponadto z Delphi do produkowanych w PL A-G wkładane były całe zestawy piast+ hamulców tylnych bębnowych, sond lambda i kolumn MCP.

Napisano

> Ktore beda bardziej twarde KYB/Monroe/Delphi?

teoretycznie powinny być tej samej twardości, a w praktyce ?

niewiem.gif

> Bo jakosciowo KYB/Monroe to chyba ta sama liga,

> delphi troche nizej?

ja akurat nie zaryzykowałbym stwierdzenia że KYB i Monroe to ta sama półka, ba, dla mnie gradacja jest taka KYB>Delphi>Monroe>chińczyki

> Meyle to dobra firma? (poduszki amortyzatora).

ludzie raczej chwalą tę firmę,

> Wymienia sie profilaktycznie rowniez lozyska amortyzatora czy nie, bo sprzeczne opinie znajduje nt.

> temat.

łożyska w A-G nie lecą w przeciwieństwie do A-H gdzie nawet porządnej firmy łożyska potrafią przeskakiwać po kilku tys. km.

Napisano

> Nie jest zła ale Meyle to pakowacz

owszem, ale z opinii ludzi wygląda, że nie pakują rzepy tak jak np Febi, choć z pakowaczy niewątpliwie najlepszy jest Rouville bo pakuje podzespoły oryginalnego producenta dla danej marki.

Napisano

Jeśli chodzi o Febi to miałem wszystkie ich tuleje w zawieszeniu, nie mniej jednak poduszki MCP musiałem zmienić po kilku miesiącach na te w wykonaniu twardym, łożyska też musiałem zmienić bo dostały po tyłku przez te poduszki. Po wymianie na te od diesla już nic się nie działo ok.gif

Napisano

> Czy te amortyzatory pasuja do mojego auta?

nie mam pojęcia czy amortyzatory z Zafiry pasują do A-G, wydaje mi się że tak ale pewnie mają inną charakterystykę,

> a jesli nie to jakie nry maja oryginaly u mnie?

u Ciebie zapewne OE 03 44 049 i 03 44 050,

Napisano

> nie mam pojęcia czy amortyzatory z Zafiry pasują do A-G, wydaje mi się że tak ale pewnie mają inną

> charakterystykę,

wszystkie firmy z którymi mam do czynienia mają modele do Astry G i INNE do Zafiry A

Czy to tylko kwestia charakterystyki? nie wnikałem.

Napisano

> wszystkie firmy z którymi mam do czynienia mają modele do Astry G i INNE do Zafiry A

oczywiście, ale wiadomo, że A-G i Zafira to technicznie te same auta, w zawieszeniu różni się np stabilizator bo jest grubszy, przypuszczam, że amortyzatory mają ten sam skok i długość, ale są np. grubsze i o innej charakterystyce,

> Czy to tylko kwestia charakterystyki? nie wnikałem.

bo takich danych się nigdzie nie podaje więc trudno wróżyć z fusów swiety.gif

Napisano

TRW podaje jednak takie same dla Astry G i Zafiry.

Napisano

> TRW podaje jednak takie same dla Astry G i Zafiry.

no to w takim razie można śmiało montować amortyzator z Zafiry OPC do A-G - jedynie pozostaje kwestia że zawieszenie zrobi się jeszcze bardziej betonowe niż w przypadku standardowej Astry. Acha i nie zapominać należy że zapewne Zafira OPC ma obniżone sportowe zwieszenie więc i pewnie inne sprężyny, a co za tym idzie może się różnie zachowywać w przypadku zamontowania tego do standardowej Astry.