Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Z14XEP wyciek płynu chłodzącego

Featured Replies

Napisano

Witam,

od dłuższego czasu walczę ze znikającym płynem układu chłodzenia w astra H 1.4 z14XEP. Byłem już u 4 mechaników (w tym u jednego znajomego) i nikt nie może się niczego doszukać...

W związku z tym zacząłem sam obserwować dokładnie możliwości wycieku... no i tak po jeździe widzę kroplę na dolnej (środkowej) łapie silnika... ale nie mogę dostrzec skąd dokładnie zbiera się tam płyn... "poszedłem więc do góry" i znalazlem biały osad od góry do dołu (ścieżka) z prawej strony osłony kolektora wydechowego - no ale znowu pozostaje pytanie jak ten płyn ewentualnie mógł się tak dostać...

Znalazłem zawilgocenie w prawej części silnika, a dokładniej w okolicach obudowy filtra oleju... no i tutaj moje pytanie do Was - czy stamtąd może gdzieś cieknąć płyn chłodzący? czy to tylko moje wrażenie/zły trop...

Z góry dzięki za podpowiedź.

Napisano

W tej okolicy, nad kołem zamachowym jest EGR - chłodzony cieczą, więc może stamtąd cieknie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedź. Rozumiem, że możliwość ewentualnego wycieku jest po prostu w miejscu uszczelki egr, bo jego obudowa to raczej mało prawdopodobne żeby gdzieś pękła?

Napisano
  • Autor

Dzięki, mam jeszcze jedno pytanie. Czy do demontażu egr muszę spuścić płyn chłodniczy? Zastanawiam się czy po jego demontażu wyleje się płyn,czy może płyn jest tam podawany dopiero po uruchomieniu silnika?

Pozdrwawiam

Napisano

Płyn jest cały czas. Spuszczasz (trochę), albo sam wyleci jak odkręcisz zawór.

Napisano

nie żebym Cie chciał straszyć ale robiłem kiedyś takie auto w którym właśnie tam był zaciek i podobnie jak kolega radzi zaczołem od wymiany uszczelki EGR potem już całego EGR-a i wyciek jak był tak był i okzało się że był to wyciek spod uszczelki głowicy cylindrów