Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

OBNIŻENIE I UTWARDZENIE SIENY !!!

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś zrobił obniżkę w Sienie? Jeśli tak to proszę o konkretne nazwy dedykowanych sprężyn, ewentualnie sposób przeprowadzenia modów. Zaznaczam, że zgrzewanie i przycinanie sprężyn nie wchodzi w grę. A jeśli chodzi o sprężyny to najtańsze jakie do tej pory znalazłem kosztują 500 talarów... frown.gif Jeśłi ktoś, może pomóc proszę o info: [email protected] będę wdzięczny yay.gif

Napisano

Ale to chyba nie bedziesz mial gdzie tym jezdzic, a jak wyjedziesz na ulice i zaliczysz kilka wyrw w jezdni to bedziesz mial bude w krótkim czasie do wymiany. Ale rób jak chcesz twoje auto smile.gif

Napisano
  • Autor

Nie wiem jak Ty, ale ja jeżdżąc dużo nie mam ochoty któregoś dnia na to, że wyprzedzi mnie lekki i nietrzymający się drogi tył, lub zaliczę dachowanie... Niestety konstrukcja Sieny, chodzi mi tutaj o znaczną wysokość auta połączoną ze zdecydowanie za małą szerokośćią, wymaga takiej modernizacji ze względów bezpieczeństwa!!!

Napisano

W takim razie proponuje szersze opony o nizszym profilu. Bedzie troche nizej. A utwardzania nie polecam bo bedziesz mial problemy z karoseria ktora zacznie sie rozlazic, bardzo czesto lubi pekac przednia szyba wtedy. I wtedy sa wydatki.

Napisano
  • Autor

Te propozycje nie pomagają, o karoserie bym się nie martwił, zadbałem już o potrzebne wzmocnienia, także nie jest to amatorszczyzna...

Napisano

> Te propozycje nie pomagają, o karoserie bym się nie martwił, zadbałem

> już o potrzebne wzmocnienia, także nie jest to amatorszczyzna...

Witam!

Mógłbyś trochę więcej opisać Twoje przeróbki sienki - co dokładnie zmieniłeś i gdzie coś takiego można kupić smile.gif

Co do Twojego pytania - wiem o co Ci chodzi - ja chcę zrobić to samo - właśnie czekam na sprężyny z Noviteca (od Palio Weekend) smile.gif

Pisałem do różnych firm tuningowych z pytaniem o sprężyny - przeważające odpowiedzi brzmiały "nie mamy sprężyn do pana auta".

Z Krakowa napisali,że mogą mi zamówić takie z H&R za 750 zł.

Eibach w ogóle nie robi passed_out.gif - a są super - miałem takie.

Jak tylko założę to napiszę co trzeba było zrobić z tylnymi (bo przód jest 100% taki sam).

Pozdrawiam!

Napisano

I ja sie do Was przylaczam. Rowniez interesuje sie tym tematem i zamierzam zrobic cos konkretnego, zeby w miare zachowac komfort, ale przede wszystkim znacznie poprawic nie najlepsze wlasciwosci jezdne (zwlaszcza w polaczenu z silnikiem 1.6). Otoz, co ja bym zrobil. Od najmniejszych spraw zaczynajac, to wymiana stabilizatora przedniego od Palio W. (wieksza srednica) oraz wymiana tulei wahaczy przednich oraz koncowek stabilizatora na takie z poliuretanu (sa znacznie twardsze i przy okazji trwalsze). Potem rozporka na kielichy z przodu, a na koniec szersze i nizsze opony (np. 195/50/15) i zmiana amorkow wraz ze sprezynami na jakies sztywniejsze i nizsze dedykowane do tego auta. No ale tutaj zaczynaja sie problemy, bo do Sieny ze swieczka szukac takich zestawow... Oczywiscie koszt takich modyfikacji wyniesie ok. 2 kPLN + wyzej wspomniane kola, takze moim zdaniem ok. 3 tys. trzeba liczyc... Dodajac do tego zmiane ukladu hamulcowego (m.in. tarcze z tylu) i pewnie jeszcze pare szczegolow, na calosc trzeba by wydac jakies 5 klockow i tu juz pojawiaja sie watpliwosci... Przy obecnych cenach, to nawet nieco ponad polowe wartosci auta, wiec nie wiem czy warto w ogole bawic sie w cos takiego...

Napisano

> wymiana tulei wahaczy przednich oraz koncowek stabilizatora na

> takie z poliuretanu (sa znacznie twardsze i przy okazji

> trwalsze).

a skąd takie tulejki?

Napisano

> a skąd takie tulejki?

Dobre pytanie - skąd?

Gdzie takie kupić?

A co z tym drążkiem reakcyjnym z Palio W. nie trzeba jeszcze czegoś przy okazji wymieniać?

Napisano

> Dobre pytanie - skąd?

> Gdzie takie kupić?

Ano TU mozna. Co prawda nie maja w ofercie do P/S, ale sie chwala, ze do kazdego auta moga zrobic. zlosnik.gif

> A co z tym drążkiem reakcyjnym z Palio W. nie trzeba jeszcze czegoś

> przy okazji wymieniać?

Glowy nie dam, ale wydaje mi sie, ze trzeba tez zmienic srodkowe gumy stabilizatora i duze tuleje wahaczy razem z mocowaniem (bo to jest jeden element), no i chyba tez koncowki stabilizatora.

Napisano

> Ano TU mozna. Co prawda nie maja w ofercie do P/S, ale sie chwala,

> ze do kazdego auta moga zrobic.

No to super! Dobrze wiedzieć smile.gif

> Glowy nie dam, ale wydaje mi sie, ze trzeba tez zmienic srodkowe gumy

> stabilizatora i duze tuleje wahaczy razem z mocowaniem (bo to

> jest jeden element), no i chyba tez koncowki stabilizatora.

I tu jest problem - za dużo tego do zmieniania.

Zobaczę jak się zmieni po wymianie samych sprężyn.

Jak to nie da oczekiwanych efektów to wtey będę kombinował dalej.

Chyba,że wiesz coś o jakiś dobrych amortyzatorach gazowych???

Co do hamulcy - już kupiłem bębny - wymiana na tarcze z tyłu odpada szkoda kasy passed_out.gif

Potrzebuję jeszcze komplet na przód tarcze + klocki smile.gif nie wiem jakie.

Napisano

> Czy ktoś zrobił obniżkę w Sienie? Jeśli tak to proszę o konkretne

> nazwy dedykowanych sprężyn, ewentualnie sposób przeprowadzenia

> modów. Zaznaczam, że zgrzewanie i przycinanie sprężyn nie

> wchodzi w grę. A jeśli chodzi o sprężyny to najtańsze jakie do

> tej pory znalazłem kosztują 500 talarów... Jeśłi ktoś, może

> pomóc proszę o info: [email protected] będę wdzięczny

Witam!

Już mogę coś więcej napisać - dziasiaj sprawdziłem fizycznie - tylne sportowe sprężyny z Palio Weekend nie pasują do Sieny passed_out.gif

Wtopiłem kasę oslabiony.gif

Jak ktoś chce do Palio to mogę sprzedać (taniej).

Pozdrawiam!

Napisano

> Witam!

> Już mogę coś więcej napisać - dziasiaj sprawdziłem fizycznie - tylne

> sportowe sprężyny z Palio Weekend nie pasują do Sieny

> Wtopiłem kasę

> Jak ktoś chce do Palio to mogę sprzedać (taniej).

> Pozdrawiam!

Chlopie, zes sie predzej nie dopytal...? Przeciez ogolnie wiadomo, ze Palio W. ma zupelnie inne zawieszenie tylne. oslabiony.gif Juz nie jeden raz taki temat sie przewijal. No kurcze, szkoda... Sprobuj wystawic na allegro caly komplet, moze ktos sie skusi, bo 2 sprezyn tylko na tyl ryczej nie sprzedasz... Do Sieny widzialem kiedys na tuning.pl, to byly chyba H&R, no i jakos drogo to bylo, nie pamietam juz dokladnie... Przyszla mi do glowy jeszcze taka rzecz, czy aby Palio (ten krotki z Ameryki Pd.) nie ma takiego samego zawieszenia co Siena? hmm.gif Tylko skad dorwac sprezyny dedykowane do tego autka?

Napisano

> Chlopie, zes sie predzej nie dopytal...? Przeciez ogolnie wiadomo, ze

> Palio W. ma zupelnie inne zawieszenie tylne. Juz nie jeden raz

> taki temat sie przewijal. No kurcze, szkoda... Sprobuj wystawic

> na allegro caly komplet, moze ktos sie skusi, bo 2 sprezyn tylko

> na tyl ryczej nie sprzedasz... Do Sieny widzialem kiedys na

> tuning.pl, to byly chyba H&R, no i jakos drogo to bylo, nie

> pamietam juz dokladnie... Przyszla mi do glowy jeszcze taka

> rzecz, czy aby Palio (ten krotki z Ameryki Pd.) nie ma takiego

> samego zawieszenia co Siena? Tylko skad dorwac sprezyny

> dedykowane do tego autka?

Właśnie

spineyes.gif

Pytałem tu i tam - padały różne odpowiedzi - musiałem osobiście sprawdzić.

Oczywiście do sprzedania mam cały komplet.

Tych krótkich Palio jest zbyt mało,żeby robili do niego sprężynki (tak mi się wydaje).

Pozdrawiam!

Napisano

Zoba TU sprezyny H&R -35 mm dedykowane do Sieny. Ino cena mnie sie nie podobuje... palacz.gif W ogole, to chcialbym zmienic sprezyny razem z jakimis odpowiednimi amorkami, a to juz ciezko do Sienki znalezc... Ze juz o cenie nie wspomne... crazy.gif Te krotkie Palio sa popularne za Wielka Woda i moze tam by sie jakis sklep online znalazl, ale ja tam po hiszpansku czy portugalsku tak nie bardzo kumam. niewiem.gif

Napisano

> Zoba TU sprezyny H&R -35 mm dedykowane do Sieny. Ino cena mnie

> sie nie podobuje... W ogole, to chcialbym zmienic sprezyny

> razem z jakimis odpowiednimi amorkami, a to juz ciezko do Sienki

> znalezc... Ze juz o cenie nie wspomne... Te krotkie Palio sa

> popularne za Wielka Woda i moze tam by sie jakis sklep online

> znalazl, ale ja tam po hiszpansku czy portugalsku tak nie bardzo

> kumam.

Wielkie dzięki!

Jak uda mi sie sprzedać te co mam to się zastanowię

wink.gif

Co do amorków, z tego co wiem to wystarczą gazówki i wszystko gra.

Powiem szczerze - juz nie mogę się doczekać tego zawieszenia - auto za dobre by je sprzedawać tylko z powodu zawieszenia - lepiej je wymienić i wie się co się ma smile.gif

No i te hamulce - też z tym coś trzeba zrobić.

Pozdrawiam!

Napisano

> Wielkie dzięki!

> Jak uda mi sie sprzedać te co mam to się zastanowię

> Co do amorków, z tego co wiem to wystarczą gazówki i wszystko gra.

> Powiem szczerze - juz nie mogę się doczekać tego zawieszenia - auto

> za dobre by je sprzedawać tylko z powodu zawieszenia - lepiej je

> wymienić i wie się co się ma

> No i te hamulce - też z tym coś trzeba zrobić.

> Pozdrawiam!

Widze, ze mamy identyczny tok myslenia. 20.GIF Tez szkoda mi sprzedac za jakies grosze i tylko zawiecha i hamulce wymagaja poprawek. Chociaz teraz na letnich oponkach (nie wytrzymalem i zalozylem wczoraj zlosnik.gif ) jest kolosalna roznica. Zimowki mialem kiepskie w tym roku i waskie... 165 mm. crazy.gif

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

Dla zainteresowanych wink.gif Zakupiłem i założyłem progresywne springi Ventura do Sienki, obniżenie -40mm... Skwituje to jednym słowem: REWELACJA! Trakcja w porównaniu z "serią" o niebo lepsza. Gorąco polecam wszystkim smile.gif Moje kupiłem okazyjnie... ale znalazłem namiar na jakąś firmę w Polsce, która się podobno trudni sprężynkami do sienki (mail: [email protected]) oferują poziom obniżenia od 10 do 70mm, więc każdy znajdzie chyba cos dla siebie wink.gif Jeśli się ktoś skusi proszę o info jaka jest ich jakość, bo może się skuszę na większe "posadzenie" swojej yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.