Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pilna sprawa z nową instalacją LPG

Featured Replies

Napisano

Prośba o szybkie doradzenie w sprawie nowo zamontowanej (wczoraj) instalacji Elpigaz Hevelius z parownikiem Vega.

Po dokładniejszym obejrzeniu instalacji zauważyłem następujące problemy:

1. samochód na benzynie gaśnie na wolnych obrotach, po za tym jest "zamulony" i wkca sie na obroty z opóznieniem

2. Mam zamontowany mikser MI 80018 (Vectra 1.8 16V), a na stronie producenta znalazłem, że powinien być MI 10110 (Astra 1.8 16V) - czy mam żądac wymiany na prawidłowy, co jak mi gazownik odpowie na to że z doświadczenia wie że ten lepiej pasuje do tego auta?

3. Silnik gasł na luzie przy większych obrotach, więc gazownik obróscil dolot w stronę silnika - szczerze to wolałbym kompensację czy mam tego żądać i czy jest to w ogóle możliwe w tym silniku? Poza tym, że tearz nie wykorzystuję się zwiększonego ciśnienia wlotu powietrza od przodu auta to jeszcze zasysa ciepłe powietrze!

Dzięki za wszelkie sugestie i odpowiedzi jak mam potraktować tego instalatora.

Napisano

Jak wczoraj zamontowana to jechać na regulacje, tez mam dolot odwrócony

wink.gif

niech tak długo reguluje aż bedzie OK...pewnie mieszanka uboga czy cuś spineyes.gif

Napisano
  • Autor

Byłem dzisiaj u niego i tak:

1. Zauważyłem, ze sam się zdziwił, ze do astry jest inny mikser niż do Vectry z tym samym silnikiem (jeżeli bedzie problem z regulacją to wymieni)

2. Powiedział, ze problemy z jazdą na benzynie są spowodowane złą emulacją (była za uboga mieszanka) - wybrana została gotowa charakterystyka emulacji dla tego silnika, ale skoro nie działała poprawnie to dokonał jej korekty (ma być dobrze, jak na razie to nadal jeszcze troche za niskie obroty na jałowym, ale juz da się jeździć)

3. powiedzialem, że nie zgadzam sie na ta rurę odwróconą w druga strone i chcę kompensacji - ma spróbowac w poniedziałek, a jeżeli nie wyjdzie z kompensacją to bedzie musiał mi zrobić wlot powietrza odwrócony, ale w porzadny sposób, tak aby nie zasysal ciepłego powietrza z okolic kolektora wyddechowego.

Do reduktorów Elpigaz są dostepne specjalne pokrywy z króćcem na wężyk zarówno dla I stopnia reduktora jaki i drugiego(koszt 12 zł), więc nie ma potrzeby bawiś się w jakieś przeróbki tak jak to opisywali niektórzy koledzy.

Odnośnie kompensacji to gdzie najlepiej się wpiąć w dolot? Jak na razie myslę o wpieciu się w rurkę przed filtrem powietrza lub za nim, ale nie wiem który stopień reduktora - I czy II?

Moze ktoś wie gdzie lepiej i czy w ogóle dobrze kombinuje?

Jeżeli jeszcze mam zwrócic na coś uwage to piszcie śmiało.

Napisano

> Odnośnie kompensacji to gdzie najlepiej się wpiąć w dolot? Jak na

> razie myslę o wpieciu się w rurkę przed filtrem powietrza lub za

> nim, ale nie wiem który stopień reduktora - I czy II?

wystarczy w II

Napisano
  • Autor

a gdzie lepiej wpiąć - przed filtrem czy za filtrem powietrza?

Cytuje odpowiedź Pana z centrali Elpigazu:

"Można to zrobić, otwory pod taką kompensację zwykle są w mikserach, żeby podłączyć kompensację do reduktora Vega trzeba zastosować pokrywę 2 stopnia z kompensacją (dostępna w ofercie Elpigaz), mamy również w ofercia pokrywę 1 stopnia do reduktora Vega, która ma regulację ciśnienia 1 stopnia, a także kompensację 1 stopnia (względem ciśnienia z kolektora ssącego - zastosowanie szczególnie do silników doładowanych)"

Z tego wynika chyba, że kompensację drugiego stopnia podłacza się do miksera, ale nie wiem czy to będzie działało, bo na forum jest to inaczej opisywane.

Napisano

> a gdzie lepiej wpiąć - przed filtrem czy za filtrem powietrza?

> Cytuje odpowiedź Pana z centrali Elpigazu:

> "Można to zrobić, otwory pod taką kompensację zwykle są w mikserach,

> żeby podłączyć kompensację do reduktora Vega trzeba zastosować

> pokrywę 2 stopnia z kompensacją (dostępna w ofercie Elpigaz),

> mamy również w ofercia pokrywę 1 stopnia do reduktora Vega,

> która ma regulację ciśnienia 1 stopnia, a także kompensację 1

> stopnia (względem ciśnienia z kolektora ssącego - zastosowanie

> szczególnie do silników doładowanych)"

> Z tego wynika chyba, że kompensację drugiego stopnia podłacza się do

> miksera, ale nie wiem czy to będzie działało, bo na forum jest

> to inaczej opisywane.

przed filtrem, to nie stracisz podciśnienia generowanego przez filtr,

kompensację I i II stopnia łączy się razem do kupy i stosuje się takie rozwiązanie w silnikach doładowanych (he he jeszcze niedawno nie wiedziałem po co się kompensuje I stopień)

Napisano
  • Autor

> kompensację I i II stopnia łączy się razem do kupy i stosuje się

> takie rozwiązanie w silnikach doładowanych (he he jeszcze

> niedawno nie wiedziałem po co się kompensuje I stopień)

W silnikach turbo to trzeba się wpiąć między dmuchawkę, a przepustnicę - to wiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.