Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pomiar ilości paliwa

Featured Replies

Napisano

Koledzy czy zna ktoś może zasadę działania body komputera w temacie dotyczącym pomiaru ilości km do przejechania. Chodzi mi konkretnie o to że wlewamy paliwo do baku i komp dzieląc przez średnie zuzycie podaje ilość km pozostałą do przejechania. Czy tam jest jakiś czujnik w baku czy system wagowy ponieważ jak się dolewa paliwa do jakiejś ilosci która pozostała komp od razu podaje zwiekszoną ilość km do przejechania czyli reakcja jest dość szybka. Interesuje mnie też jak dokładny jest ten pomiar (w Focusie przy 80 km które pozostały do przejechania potrafiło braknąć paliwa a dodatkowej kontrolki rezerwy nie było). Moze pytanie jest i naiwne ale mnie mocno nurtuje palacz.gif

Napisano

> Interesuje mnie też jak dokładny jest ten pomiar (w

> Focusie przy 80 km które pozostały do przejechania potrafiło

> braknąć paliwa a dodatkowej kontrolki rezerwy nie było).

u mnie wskazanie się sprawdziło hmm.gif któregoś razu zostało mi do przejechania wg wskazań kompa 20 km nie było gdzie zatankować ... już jechałem coraz wolniej, bo też nie bardzo wierzyłem wskazaniom kompa i tak przejechałem aż zostalo 5 km wg. wskazań biglaugh.gif

Więc wg. mnie wskazania są naprawdę wiarygodne

Napisano

w jaki sposób nastepuje pomiar paliwa to nie wiem, ale co do poprawności wskazań to przynajmniej u mnie błąd wyniósł 0,05 l

Napisano

pomiar zurzycia jest liczony w oparciu o czasy otwarcia wtryskiwaczy co oznacza ze jest to bardzo dokladny pomiar,

co do ilosci paliwa to w sumie jest w baku czujnik poziomu - wyraznie komp pobiera dane z tego czujnika

Napisano

> u mnie wskazanie się sprawdziło któregoś razu zostało mi do

> przejechania wg wskazań kompa 20 km nie było gdzie zatankować

> ... już jechałem coraz wolniej, bo też nie bardzo wierzyłem

> wskazaniom kompa i tak przejechałem aż zostalo 5 km wg. wskazań

> Więc wg. mnie wskazania są naprawdę wiarygodne

To dość dziwne bo u mnie wskazuje do 50 km a potem juz sie wyłącza tzn 3 kropki czy 3 kreski sa... tak samo jest w pandzie i punto...

Ale fakt faktem pomiar jest dosc dokladny!!!

Napisano

> Czy

> tam jest jakiś czujnik w baku

Jest tam najprawodpodobniej jaliś czujnik z pływakiem - mówię najprawdopodobniej, bo oceniam po objawach: np. jeśli jest mało paliwa w baku, to rezerwa potrafi się zapalić np. przy zjeżdżaniu z górki.

> Interesuje mnie też jak dokładny jest ten pomiar

Raczej dokładny - tzn. dopuki wskazuje kilkadziesiąt kilometrów zasięgu, to można śmiało jechać. ok.gif

Napisano
  • Autor

> pomiar zurzycia jest liczony w oparciu o czasy otwarcia wtryskiwaczy

> co oznacza ze jest to bardzo dokladny pomiar,

> co do ilosci paliwa to w sumie jest w baku czujnik poziomu - wyraznie

> komp pobiera dane z tego czujnika

to że jest coś w baku to podejrzewałem myslałem tylko ze wiecie dokładnie. Co ciekawe dzisiaj dolałem do baku 32 litry i komp od razu pokazał ilość km do przejechania a po skasowaniu tripa ta wartość sie nie skasowała. Ciekawe czy czujnik jest wagowy czy objetościowy

Napisano

> Co ciekawe dzisiaj dolałem do baku 32 litry i komp od razu pokazał ilość km do przejechania a po skasowaniu tripa ta wartość sie nie skasowała.

A niby dlaczego miał się skasować zasięg? niewiem.gif Gdyby komputer miał dzielić ilość paliwa w baku przez kilometry z tripa, czyli przez ZERO, to chyba byłby najmądrzejszym komputerem na świecie. hehe.gif Myślę, że do wyliczania zasięgu jest osobny licznik ze średnim spalaniem.

> Ciekawe czy czujnik jest wagowy czy objetościowy

A może zwykły pływak z potencjometrem wskazującym poziom paliwa?

Napisano
  • Autor

> A niby dlaczego miał się skasować zasięg? Gdyby komputer miał

> dzielić ilość paliwa w baku przez kilometry z tripa, czyli przez

> ZERO, to chyba byłby najmądrzejszym komputerem na świecie.

Ech to moderatorskie pouczanie przeciez mógłby się skasowac razem z innymi parametrami tripa i poczekać do pierwszego ruszenia wtedy idzie pierwsze chwilowe spalanie i automatycznie podana jest pierwsza średnia. Przecież zasięg jest wtedy też automatycznie korygowany

hmm.gifnono.gifskromny.gif

Napisano

Nie wiem jak jest w Stilo, ale u mnie w Clio była taka sytuacja, że po kilkukrotnym zatankowaniu gazu do auta, komputer coraz wczesniej pokazywał rezerwę - nawet gdy wskazówka pokazywała połowę zbiornika paliwa - zapalała się lampka rezerwy. Przypominam, że wskaźnik rezerwy dotyczył tylko benzyny. Stąd prośba - niech wypowie się ktoś zzagazowany, jak to jest u niego.... Jeśli tak samo jest w Stilo, to obliczanie rezerwy nie jest takie proste...

Napisano

No więc pomiar jest dość dokładny. A co ciekawe w wskaźnik przestaje pokazywać ilość km do przejechanie na ok 50 km przed zerem (teoretycznie). Ale da się przejechać te 50 km, które jeszcze przed chwilą pokazywał. Sprawdzane empirycznie palacz.gif.

Napisano

w zasadzie pojemnosciowy a tak naparwde to po prostu plywak ktorego polozenie na jakims elemencie pomiarowym jest rejestrowanei przesylane do kompa. Domyslac sie nalezy ze odczyt nie jest liniowy

Napisano

> Nie wiem jak jest w Stilo, ale u mnie w Clio była taka sytuacja, że

> po kilkukrotnym zatankowaniu gazu do auta, komputer coraz

> wczesniej pokazywał rezerwę - nawet gdy wskazówka pokazywała

> połowę zbiornika paliwa - zapalała się lampka rezerwy.

imo miales jakis problem z elektronika albo odpowietrzeniem zbiornika

> Przypominam, że wskaźnik rezerwy dotyczył tylko benzyny. Stąd

> prośba - niech wypowie się ktoś zzagazowany, jak to jest u

> niego.... Jeśli tak samo jest w Stilo, to obliczanie rezerwy nie

> jest takie proste...

nie spotkalem sie tu nigdy z opisem problem ktory by sie do takikiego przypadku w stilo sprowadzal.

Napisano
  • Autor

> w zasadzie pojemnosciowy a tak naparwde to po prostu plywak ktorego

> polozenie na jakims elemencie pomiarowym jest rejestrowanei

> przesylane do kompa. Domyslac sie nalezy ze odczyt nie jest

> liniowy

Muszę pojechać do zera na baku choć tego nie lubie i zapytam w ASO ciekawe co magicy mi nawiną na uszy hmm.gif

Napisano

> Nie wiem jak jest w Stilo, ale u mnie w Clio była taka sytuacja, że po kilkukrotnym zatankowaniu gazu do auta, komputer coraz wczesniej pokazywał rezerwę - nawet gdy wskazówka pokazywała połowę zbiornika paliwa - zapalała się lampka rezerwy.

Może pływak był dziurawy i się zalewał powolutku i się topił? niewiem.gif Tylko, że wtedy wskazówka również powinna opadać. crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.