Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sprawdzony mechanik w okolicach Częstochowy?

Featured Replies

Napisano

Witam,

może jest tutaj ktoś z okolic Częstochowy, kto zna jakiegoś sprawdzonego mechanika z okolic, gdzie bez obaw mógłbym odstawić astrę III na wymianę uszczelki pod głowicą (silnik z14xep)?

Będę wdzięczny za ewentualne namiary.

PS: Ile taka przyjemność powinna kosztować przy dobrze zrobionej robocie - tj nie oszczędzamy na częściach, oddajemy głowice do kompleksowego sprawdzenia?

Napisano

> oddajemy głowice do kompleksowego sprawdzenia?

Dobrze przy tym zrobić też - jeżeli auto ma być na dłużej:

- planowanie głowicy

- jak bierze olej to sprawdzić poprzez próbę olejową czy uszczelniacze zaworów nie są do wymiany lub pierścienie

- dotrzeć zawory

- jeżeli rozrząd (łańcuch) szwankuje to go wymienić

- wymienić uszczelniacze wałków rozrządu

Napisano

> może jest tutaj ktoś z okolic Częstochowy, kto zna jakiegoś sprawdzonego mechanika z okolic

katowice pasują? zlosnik.gif

Napisano

> - jak bierze olej to sprawdzić poprzez próbę olejową czy uszczelniacze zaworów nie są do wymiany

nawet jak nie są to lepiej dać nowe, koszt nowych firmowych to ok 4zł za sztukę

Napisano

> Dobrze przy tym zrobić też - jeżeli auto ma być na dłużej:

> - planowanie głowicy

nie dobrze tylko to jest podstawa

Napisano
  • Autor

> katowice pasują?

Wolałbym coś bliżej... ale jeśli w Katowicach jest ktoś godny polecenia to nie wykluczam smile.gif ?? Ogólnie zależy mi na tym, żeby to było dobrze zrobione - tj co trzeba przy okazji wymienić, to wymieniamy, tak żeby na długo był spokój.

Obecnie autko ma 120kkm i uszczelka z tego co widzę "strzeliła" na zewnątrz, na rogu przy obudowie egru. Na początku myślałem (miałem nadzieję grinser006.gif), że cieknie właśnie przez uszczelkę EGR, ale wymieniłem ją i nadal lipa... wyraźnie widać że stamtąd się sączy i spływa po kolektorze/bloku aż do dolnej łapy silnika.

Chyba że jeszcze to może być co innego, ale to już odstawiłbym autko w sprawdzone miejsce i chciałbym żeby ktoś fachowym okiem to ocenił.

Ogólnie żadnych innych dolegliwości nie ma - tylko wyciek płynu na zewnątrz. Aż mnie to trochę dziwi że UPG prawdopodobnie została uszkodzona na zewnątrz... ale to chyba też się zdarza.

W autku jest LPG od 100kkm, ale to przy uszkodzeniu na zewnątrz chyba nie ma znaczenia...