Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Faktura czy umowa? Opłata akcyzy za zakupiony w UE samochód

Featured Replies

Napisano

Witam. zlosnik.gif

Pytam tutaj, gdyż nie znalazałem interesujących mnie informacji w necie i chciałem dowiedzieć się jak wygląda w praktyce opłata podatku akcyzowego za kupiony w UE samochód.

Kupiłem auto i otrzymałem dowód wyrejestrowania go na terenie Włoch, a także akt własności i umowę, na której widnieje kwota 100e.

Auto kupiłem od firmy, a ja jestem osobą prywatną.

Na umowie są dane moje, firmy i auta oczywiście.

Na akcie własności widnieje nazwisko poprzedniego właściciela pojazdu, podobnie jest w anulowanym dowodzie rejestracyjnym.

Teraz pytanie.

Czy udając się do urzędu celnego przedstawiam umowę kupna i liczona jest akcyza od tej kwoty, czy też moim obowiązkiem jest posiadanie faktury i liczenie kwoty akcyzy następuje od kwoty na fakturze?

Na stronach różnych urzędów celnych znajduję jedynie info, że muszę posiadać dowód własności (faktura VAT lub umowa kupna-sprzedaży).

Spotkałem się ze zdaniem, że umowa jest OK w przypadku transakcji na linii osoba_prywatna-osoba_prywatna, a jeśli transakcja odbywa się pomiędzy osobą prywatną i firmą, to muszę mieć fakturę.

Miła Pani z firmy, od której kupiłem auto twierdziła, że wystarczy umowa, że nigdy do Polski nie wystawia faktur i nie ma problemu. Jednocześnie zapewniła, że jeśli bardzo chcę to mogę otrzymać fakturę, ale na realną kwotę, którą zapłaciłem za samochód (kwota realna > 100e).

W przypadku zapłaty akcyzy od kwoty na fakturze cała "impreza" staje się dla mnie nieopłacalna.

Zastanawiam mnie jeszcze także niezgodność danych na umowie kupna (sprzedający: firma, kupujący: JA) oraz akcie własności (poprzedni właściciel, który sprzedał auto firmie). Czy ktoś się może do tego doczepić?

Czy mogę napotkać na jeszcze inne problemy?

Bardzo proszę o odpowiedzi. Liczę zwłaszcza na osoby, które w praktyce miały okazję sprawdzić sposób działania tego mechanizmu.

Dziękuję z góry. smile.gif

Napisano

wszystko ok

idzesz do agencji celnej i ci wylicza ile masz zaplacic

pojechales do wloch po auto???

Napisano
  • Autor

> wszystko ok

> idzesz do agencji celnej i ci wylicza ile masz zaplacic

Czyli wystarczy umowa, nie trzeba faktury?

> pojechales do wloch po auto???

Pojechalem, zobaczylem, kupilem, a teraz myślę nad transportem. zlosnik.gif

Napisano

wystarczy umowa smile.gif

no wlasnie oplacalnosc sciagania z wloch jest kiepska bo ta odleglosc czyli koszty i czas!

Napisano

Jakiej wielkosci jest to samochodzik i jaki rejon włoch??kiedys ciągłem auto dla klienta i sie okazało ze mial spore problemy z papierami w UC ,chodzilo tam o dow.rejestracyjny ale udalo sie to zarejestrować.

Napisano

cos w tym jest bo na wielu placach w nimcowni sa auta z wloskim brifem i jakos niechetnie polacy kupuja ale fakt ze jak sie czlowiek nie zna i nie ma doswiadczenia to i sie boi przyszlych klopotow

Napisano
  • Autor

> Jakiej wielkosci jest to samochodzik i jaki rejon włoch??kiedys

> ciągłem auto dla klienta i sie okazało ze mial spore problemy z

> papierami w UC ,chodzilo tam o dow.rejestracyjny ale udalo sie

> to zarejestrować.

Auto wielkości Hondy Accord, Włochy północne, zachodnie wybrzeże.

papiery mam OK, takie trzeba. Jedyna wątpliwość to umowa/faktura. Czy będą chcieli fakturę, czy umowa wystarczy w UC?

Napisano

Kolega kupil w 06.2004r w Germanii za grosze Fiata Uno na wloskich blachach. Makaroniarz bal sie nim wracac do domu bo ciekl olej przez uszkodzona uszczelke pokrywy zaworow hehe.gif270751858-jezyk.gif Auto bez problemow zarejestrowal w Polsce waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a czemu miala by umowa nie starczyc????

Mój kolega, który kupował tam auto we wrześniu zeszłego roku wziął tylko umowę i nie chcieli mu w UC tego uznać, gdyż kolega to osoba prywatna, a sprzedawcą była firma. Żądali faktury...

Włosi wystawili fakturkę na kwotę taką jak w umowie i nie było problemu.

Mnie powiedzieli, że fakturę mogą wystawić tylko na realną kwotę zakupu.

A jak Włoch się uprze to nie można przegadać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.