Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy elastyczny przewód hamulc. może być tak uszko?

Featured Replies

Napisano

Czy elastyczny przewód hamulcowy może być uszkodzony wewnątrz w taki sposób że ogranicza przepływ płynu hamulcowego a co za tym idzie powoduje blokowanie się koła ??? Pytanie jest pewnie z serii "dziwnych" ale ja już nie mam pomysłu co może być powodem blokowania koła - układ jest odpowietrzony, założone nowe "gumki" tłoczka. Ja już więcej pomysłów nie mam a kasa niestety się kończy frown.gif Proszę o pomoc !!!!! tongue.gif

Napisano

A moze cos z samym tłoczkiem? niewiem.gif

w poldku tloczek mi nie odbijal i trzeba bylo go ladnie papierkiem sciernym lekko zetrzec zeby sie wygladzil i od tamtej pory smigal az milo, jesli to nie to, to niewiem.gif

Napisano

> Czy elastyczny przewód hamulcowy może być uszkodzony

> wewnątrz w taki sposób że ogranicza przepływ płynu

> hamulcowego a co za tym idzie powoduje blokowanie

> się koła ???

Tak może być! Sam to przeżyłem, Trza wymienic przewód. One sie ponoć potrafią rozwarstwić w środku i skutecznie blokować koło cool.gif

Napisano
  • Autor

> A moze cos z samym tłoczkiem?

> w poldku tloczek mi nie odbijal i trzeba bylo go ladnie papierkiem

> sciernym lekko zetrzec zeby sie wygladzil i od tamtej pory

> smigal az milo, jesli to nie to, to

Tłoczek został wypolerowany drobniutkim papierkiem przy okazji montażu nowego zestawu gumek-reperaturek

Napisano
  • Autor

> Tak może być! Sam to przeżyłem, Trza wymienic przewód. One sie

> ponoć potrafią rozwarstwić w środku i skutecznie blokować

> koło

Qrcze obyś miał rację bo jak zmienie przewód i znoof będzie to samo to mnie chyba h.. na miejscu szczeli oslabiony.gif

Napisano

Miałem objaw taki, że po puszczeniu hamulca, lewe przednie koło przez jakis czas nie chciało odpuścić. Efekt był też zależny od strony skrącenia kół, jak były na max w lewo to nie było siły, żeby jechać boje_sie.gif

W warsztacie dowiedziałem sie, że zdarzają sie takie przypadki przewodów, wiec mysle, że masz to samo frown.gif

Nie pamiętam kosztów, ale bez bólu. Trzeba też pamiętać, żeby uzbroić sie w płyn hamulcowy, coby dolać go po wymianie rurki alien.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za info claps.gif - mam dokładnie to samo. Jutro ruszam na poszukiwania nowego przewodu hamulcowego.

Jeszcze jedno pytanko - czy w czasie hamowania (gdy miales zalozony jeszcze ten uszkodzony przewód) auto ściągało Ci na prawą stronę ???

Napisano

> Jeszcze jedno pytanko - czy w czasie hamowania (gdy

> miales zalozony jeszcze ten uszkodzony przewód)

> auto ściągało Ci na prawą stronę ???

Już dokładnie nie pamiętam, ale chyba sie tak zdarzało. smile.gif

Napisano

Moj brat miał właśnie taki przypadek w escorcie.

Zardzewiały metalowe opaski trzymające wężyk i spuchnięta rdza ścisnęła tak że zatkało je na amen. Spalił 2 nowe komplety okładzin hamulcowych zanim doszedł do tego. Tak więc nie tylko fiaty potrafią "wkurwić" smile.gif

Napisano

> Czy elastyczny przewód hamulcowy może być uszkodzony

> wewnątrz w taki sposób że ogranicza przepływ płynu

> hamulcowego a co za tym idzie powoduje blokowanie

> się koła ???

Dokładnie tak może być. Znajomy mechanik twierdzi, że raz na ok. 3 lata warto takie przewody wymienić.

Pozdro,

Napisano
  • Autor

Dzisiaj udałem się do warsztatu znajomego w celu wymiany przedniego lewego, elastycznego przewodu hamulcowego. Koszta faktycznie były niewielkie - zakupiłem go w ASO Fjata za 35 zeta i 12 groszy cool.gif. W "zwykłym" sklepie motoryzacyjnym oferowano mi sprowadzenie takiego przewodu za minimum 50 zeta. Cała robota trwała góra 10-15 minutek palacz.gif

Zdemontowany przewód był wogóle niedrożny - nie można było go przedmuchać nawet sprężonym powietrzem boje_sie.gif

Teraz furka hamuje elegancko smile.gifjump.gif

Napisano

dobrze ze wszystko gra !!

mam takie uboczne pytanko. ostatnio, jak dobrze pamiętam, wymieniałeś tarcze i klocki. Co mnie męczy też ostatnio wymieniłem taki zestawik ( w sobotę) i co sie okazuje ,że piszczą mi hamulce ale tylo jak skręcam , jeśli jade na wprost jest gites.jak parkuje to jest normalne piszczenie nie głośne ale jednak piszczy . Czy też tak miałeś na początku?? 893goodvibes.gif

Napisano

co do piszczenia hamulcow przy zakretach - tyz tak kiedys mialem w CC po wymianie tarcz - okazalo sie, ze haczyla blacha, ktora oslania tarcze od wewnetrznej strony - mozliwe , ze przy wymianie tarcz odgiela sie deczko i teraz trze na zakretach

Napisano

> co do piszczenia hamulcow przy zakretach - tyz tak kiedys mialem w

> CC po wymianie tarcz - okazalo sie, ze haczyla blacha, ktora

> oslania tarcze od wewnetrznej strony - mozliwe , ze przy

> wymianie tarcz odgiela sie deczko i teraz trze na zakretach

z tym ,że to jest piszczenie takie jak najczęściej możemy spotkać w polonezach a nie tarcie blachy o metal!! Hmm...

grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> dobrze ze wszystko gra !!

> mam takie uboczne pytanko. ostatnio, jak dobrze pamiętam,

> wymieniałeś tarcze i klocki. Co mnie męczy też ostatnio

> wymieniłem taki zestawik ( w sobotę) i co sie okazuje ,że

> piszczą mi hamulce ale tylo jak skręcam , jeśli jade na

> wprost jest gites.jak parkuje to jest normalne piszczenie nie

> głośne ale jednak piszczy . Czy też tak miałeś na początku??

No mam dokładnie to samo ale tylko w lewym kole !!!! boje_sie.gif Ale myślę, że to mgło się dziać przez ten niedrożny przewód hamulcowy - może klocek nie mógł się przez to poprawnie ułożyć ??? hmm.gifniewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.