Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Honda Civic 99 - rzęzi sprzęgło, jaki płyn?

Featured Replies

Napisano

Generalnie pewien mechanik powiedział, że bardziej chodzi o płyn w sprzęgle (i trzeba je sprawdzić) niż o łożysko.

Dlatego o płyn, ponieważ sprzęgło jest cicho, kiedy jest wciśnięte do końca, a rzęzi kiedy się je odpuści i nie dotyka.

Nie znam się do końca na tym, ale mam pytanie o płyn. Nawet nie wiedziałem, że w ogóle w sprzęgle jest płyn:)

Mam auto od 6 lat i nigdy tego nie wymieniałem ani nic.

Wymieniałem kilka razy płyn hamulcowy, ale rozumiem, że to nie jest to samo? Czy może jest to samo?

Bo jeśli tak to, wymieniałem płyn hamulcowy w tym roku, i wszystko było ok.

Więc jeśli sprzęgło głośno rzęzi, to nie o ten płyn chodzi.

Ale jeśli to jest inny płyn i gdzie indziej go się wlewa, to:

1. Gdzie się go wlewa. Jakiś osobny zbiornik? co jest na zbiorniku lub jak wygląda?

2. JAki płyn.

3. Jak w ogóle sprawdzić czy płyn w sprzęgle jest ok, czy nie jest ok? Czy wystarczy np dolać płynu? Czy trzeba stary wylać?

Z góry dzięki.

Honda civic 99, 1.4 90km, benzyna.

Napisano

> Generalnie pewien mechanik powiedział, że bardziej chodzi o płyn w sprzęgle (i trzeba je sprawdzić)

> niż o łożysko.

Nie wiem co oni tam wykombinowali w Civic'u, ale generalnie działa to tak, że przy pedale sprzęgła masz pompę, z której idzie przewód (rurka) do siłownika przy skrzyni biegów. Tam nie bardzo ma co rzęzić to w zasadzie jest linka sprzęgła, tylko że hydrauliczna.

> Dlatego o płyn, ponieważ sprzęgło jest cicho, kiedy jest wciśnięte do końca, a rzęzi kiedy się je

> odpuści i nie dotyka.

Jednak stawiam na łożysko.

> Nie znam się do końca na tym, ale mam pytanie o płyn. Nawet nie wiedziałem, że w ogóle w sprzęgle

> jest płyn:)

> Mam auto od 6 lat i nigdy tego nie wymieniałem ani nic.

> Wymieniałem kilka razy płyn hamulcowy, ale rozumiem, że to nie jest to samo? Czy może jest to samo?

Zwykle jest to ten sam płyn, zwykle z tego samego zbiorniczka.

> Bo jeśli tak to, wymieniałem płyn hamulcowy w tym roku, i wszystko było ok.

Przy wymianie płynu w układzie hamulcowym mechanik powinien przelać i odpowietrzyć też układ napędu sprzęgła.

> Więc jeśli sprzęgło głośno rzęzi, to nie o ten płyn chodzi.

> Ale jeśli to jest inny płyn i gdzie indziej go się wlewa, to:

Zobaczy czy od zbiorniczka płynu hamulcowego idzie jakiś przewód gdzieś, jeśli idzie to jest to przewód do układu sprzęgła.

> 1. Gdzie się go wlewa. Jakiś osobny zbiornik? co jest na zbiorniku lub jak wygląda?

Zwykle ten sam zbiorniczek co od hamulców.

> 2. JAki płyn.

Zwykle DOT-4

> 3. Jak w ogóle sprawdzić czy płyn w sprzęgle jest ok, czy nie jest ok? Czy wystarczy np dolać

> płynu? Czy trzeba stary wylać?

Stan płynu sprawdza się przez przelanie układu świeżym płynem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Płyn hamulcowy, np. DOT4, musisz go nalać tu:

> Według mnie hałasuje Ci łożysko oporowe.

Albo coś w skrzyni...

Napisano
  • Autor

Nie wiem sam, bo tak jak pisalem: mechanik mi wymienial w tym roku plyn hamulcowy. Nie wiem jaki plyn lał i gdzie lał. Ale przed wlaniem płynu palila mi sie kontrolka hamulca recznego, a po wlaniu zgasla, wiec wydaje sie ze z tym bylo ok.

Ale zauwazylem jedna rzecz: obok zbiornika pokazanego na obrazku, jest tez drugi zbiornik i na obydwu jest napisane: Break Fluid.

Nie wiem o co chodzi :/

Napisano

Moim zdaniem typowy objaw padniętych łożysk w skrzyni Civica...

Jeden zbiornik jest do układu hamulcowego, drugi do sterowania sprzęgłem...

Napisano
  • Autor

Chciałem dzisiaj dolać płynu DOT4 do zbiornika, ale okazało się, że tam jest prawie go pełno...

Więc to raczej nie to?

Napisano

> Chciałem dzisiaj dolać płynu DOT4 do zbiornika, ale okazało się, że tam jest prawie go pełno...

> Więc to raczej nie to?

płyn nie ma nic do hałasu

sprawdź czy jest olej w skrzyni jeśli tak to główne łożyska są w dupie i najłatwieć wymienić skrzynię ok.gif