Radauskas Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Żonie posmakowały wędlinki wędzone przez znajomego i zostałem zobowiązany do postawienia jakiejś małej wędzarni za domem. Tak patrze po internecie i widze, że są wedzarnie z paleniskiem oddalonym od wędzarni o 1-2m i połączone rurą dymową ( większość wśród robionych samodzielnie ) oraz takie z paleniskiem pod spodem, bez rury dymowej ( głównie gotowe do kupienia ). Jakie są róznice w wędzeniu pomiędzy tymi konstrukcjami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamec1 Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 > Żonie posmakowały wędlinki wędzone przez znajomego i zostałem zobowiązany do postawienia jakiejś > małej wędzarni za domem. Tak patrze po internecie i widze, że są wedzarnie z paleniskiem > oddalonym od wędzarni o 1-2m i połączone rurą dymową ( większość wśród robionych samodzielnie > ) oraz takie z paleniskiem pod spodem, bez rury dymowej ( głównie gotowe do kupienia ). Jakie > są róznice w wędzeniu pomiędzy tymi konstrukcjami ? Tu pisałem o swoim wędzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rejmi Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 > Żonie posmakowały wędlinki wędzone przez znajomego i zostałem zobowiązany do postawienia jakiejś > małej wędzarni za domem. Tak patrze po internecie i widze, że są wedzarnie z paleniskiem > oddalonym od wędzarni o 1-2m i połączone rurą dymową ( większość wśród robionych samodzielnie > ) oraz takie z paleniskiem pod spodem, bez rury dymowej ( głównie gotowe do kupienia ). Jakie > są róznice w wędzeniu pomiędzy tymi konstrukcjami ? jezeli palenisko masz (w uproszczeniu mowiac) pod miesem to bardziej upieczesz niz uwedzisz jezeli palenisko jest dalej to wtedy uwedzisz i w zaleznosci od gustu i potrzeb regulujesz iloscia dymu i jego temperatura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niedal Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 > jezeli palenisko masz (w uproszczeniu mowiac) pod miesem to bardziej upieczesz niz uwedzisz > jezeli palenisko jest dalej to wtedy uwedzisz i w zaleznosci od gustu i potrzeb regulujesz iloscia > dymu i jego temperatura różnica pomiędzy dwoma modelami jest taka, że tam gdzie palenisko jest dalej, mięso wędzisz dymem i dodatkowo często trzeba je jescze parzyć. tam gdzie masz ogień bliżej, przy dłuższym procesie wędzenia masz mięso gotowe do spożycia bez dodatkowych zabiegów. poczytaj tylko o drewnie do wędzenia, o jałowcu i takich tam. Uważaj tylko bo to wciąga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radauskas Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 > jezeli palenisko masz (w uproszczeniu mowiac) pod miesem to bardziej upieczesz niz uwedzisz > jezeli palenisko jest dalej to wtedy uwedzisz i w zaleznosci od gustu i potrzeb regulujesz iloscia > dymu i jego temperatura No właśnie o te regulacje temperatur najbardziej mi się rozchodzi. Widziałem, że ktoś na YT opisuje wędzenie na zimno w takiej z paleniskiem na dole. Więc niby można. Ze wzglądów na gabaryty bardziej by mi taka pasowała. jednak większość ludzi buduje z paleniskiem obok. Czym reguluje się temp.? Dopływem powietrza do paleniska czy odpływem dymu z wędzarni? A może i tym i tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rejmi Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 > Czym reguluje się temp.? Dopływem powietrza do paleniska czy odpływem dymu z wędzarni? A może i tym > i tym ? to kombinacja tych dwoch czynnikow uzalezniona od preferencji smakowych ja wole dluzsze wedzenie - czyli nieco nizsza temperatura a wiecej dymu tak by mieso bylo bardziej wysuszone niz ugotowane/upieczone a i tak po wedzeniu parzysz zeby jakies tam srodkowe partie miesa nie byly calkiem surowe i dodatkowo mozesz np powiesic zeby jeszcze bardziej wyschlo bardzo wiele bedzie zalezalo od tego jak przygotujesz taka kielbache - jezeli bedzie za duzo wody to zwyczajnie ugotujesz gdy bedzie za wysoka temperatura... a wtedy bedzie to tylko kielbasa sklepowa bardziej "nasaczona" dymem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rejmi Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 > różnica pomiędzy dwoma modelami jest taka, że tam gdzie palenisko jest dalej, mięso wędzisz dymem i > dodatkowo często trzeba je jescze parzyć. dokladnie > tam gdzie masz ogień bliżej, przy dłuższym procesie wędzenia masz mięso gotowe do spożycia bez dodatkowych zabiegów. ale niestety bardziej podjezdza smakiem pieczonego/gotowanego - oczywiscie moja subiektywna opinia > poczytaj tylko o drewnie do wędzenia, o jałowcu i takich tam. tudziez innych drzewach owocowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cumel Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Jako wykwalifikowany wędliniarz powiem że lepsza jest z kanałem dymowym Osobiscie posiadam możliwość wędzenia obiema metodami i lepiej wychodzi z kanału Ryby też paląc bezpośrednio źle się wędzi a pstrąg prosto z wędzarni to palce lizać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radauskas Napisano 2 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ten kanał musi mieć jakąś długość minimalną? Bo mam pewien pomysł ale kanał go nieco komplikuje. Rozumiem, ze kanał ma role chłodnicy dymu (?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cumel Napisano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 > Ten kanał musi mieć jakąś długość minimalną? Bo mam pewien pomysł ale kanał go nieco komplikuje. > Rozumiem, ze kanał ma role chłodnicy dymu (?) Mniej niż 1m to chyba nie ma sensu robić Ja mam 1,8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamec1 Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 > Mniej niż 1m to chyba nie ma sensu robić Ja mam 1,8m. Ja mam dwa metry i ziemny. Mocno trzeba sie starać aby dym był powyżej 50*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebaSRS Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Może ja przy okazji zapytam: Mam murowanego grilla, ksztaltem podobny do: Niestety płyta lana i naprawdę "nieźle" zazbrojona i dość porzadnie wylana więc wycięcie w niej otworu jest dość trudne. I tak się zastanawiam, żeby drzwi zrobić (wyspawać) z blachy wyciąć w nich otwór na rurę spiro fi. 150-200 i tą rurą polączyć grilla z miejscem do palenia (jeszcze nie wiem co to będzie, ale pewnie jakaś beczka lub coś podobnego). Jak myślicie - uda się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 ja mam klasyczna stara wedzarnie w stylu paleniska pod mięsem ale poddalem jea modyfikacji "prowizorycznej ) - juz od 2 lat i zrobilem palenisko obok wedzarni z kilku cegieł i plytki chodnikowej - cug cięgnie dym przez wędzarnie a regulacje temperatury mam od 30 do 100 stopni. Wedzarnie z długim przewodem dymowym są idealne do ryb i delikatnych mięs - jest tez praktycznie niemozliwe spalic mieso. Jesli bede robił wędzarnie stacjonarna to napewno odsune palenisko od wędzarni ale jednak nie dalej niz 1 - 1,5 m ze względu na to ze grubsze wieprzowe kawałki lubie pod koniec wedzenia nieco mocniej przypiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radauskas Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 A ja tak ostatnio czytam i czytam o tym przyrządzaniu wędlin i wydaje mi się to strasznie upierdliwe. Nigdy nie miałem smykałki i ciągotek do gotowania więc boje się, że mnie to przerośnie. Zbudowanie wędzarni to przy tym dla mnie pikuś ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 > A ja tak ostatnio czytam i czytam o tym przyrządzaniu wędlin i wydaje mi się to strasznie > upierdliwe. Nigdy nie miałem smykałki i ciągotek do gotowania więc boje się, że mnie to > przerośnie. Zbudowanie wędzarni to przy tym dla mnie pikuś ! bo to jest upierdliwe - jesli chce sie to zrobic porządnie ja marynuje mieso 2 tygodnie - minimum co 2 dzien trzeba przelozyc w beczce na koncu to wszytko trzeba powiązac i osiatkowac wędze okolo 6 godzin najpierw na niskiej temperaturze (40) i duzym dymie okolo 3 h potem podnosze temperature do 60 na 2 h i ostatnią godzine okolo 80-90 stopni. - do sposobu wędzenia bedziesz musial dojsc sam - tak zeby Tobie najbardziej smakowalo - u mnie dopiero 3 wędzenie było takie jak chciałem i teraz juz się tego trzymam... na koniec jeszcze parzenie .. kolejne kilka godzin stania przy garach - ale to juz zalezy od tego co i ile bedziesz wędził. za to efekt jest współmierny do wysiłku i NAPRAWDE WARTO!! jak teraz w gosciam jem sklepowe to doceniam to co mam w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzzz Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 widok tej siatki mnie zraża... wiązanie sznurkiem jakoś wygląda, przy takiej pracy włożonej w wyrób to chwila dłużej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radauskas Napisano 3 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 > widok tej siatki mnie zraża... Mnie bardziej zraża wygląd niektórych wędzarni Na szczęście sam wygląd nie wpływa na smak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzzz Napisano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 wiem, również jadam ale weź przy następnej okazji zwiąż sznurkiem, zobaczysz że sam wygląd robi różnicę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 > widok tej siatki mnie zraża... > wiązanie sznurkiem jakoś wygląda, przy takiej pracy włożonej w wyrób to chwila dłużej... karkówke i schab wiąże ale szynek jakoś nie mam siły i ochoty sznurować.. tym bardziej ze czesto kawałki sa dosyć nieforemne.. mnie to nie przeszkadza tym bardziej ze zaraz po wystygnięciu ida do porcjowania i mrożenia już bez siatek i sznurków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kilermati Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 > Mnie bardziej zraża wygląd niektórych wędzarni > Na szczęście sam wygląd nie wpływa na smak. ta paka ma około 35 lat - oczywiscie jej wyglad nie jest najlepszy ale tak jak mówisz - nie wplywa to na jakość wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radauskas Napisano 4 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 > ta paka ma około 35 lat - oczywiscie jej wyglad nie jest najlepszy ale tak jak mówisz - nie wplywa > to na jakość wędzenia Wcale nie miałem na myśli Twojej wędzarni. Naoglądałem się różnych konstrukcji w necie i czasami wykraczają one znacznie po za moje granice tolerancji estetycznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigos78 Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 > Żonie posmakowały wędlinki wędzone przez znajomego i zostałem zobowiązany do postawienia jakiejś > małej wędzarni za domem. Tak patrze po internecie i widze, że są wedzarnie z paleniskiem > oddalonym od wędzarni o 1-2m i połączone rurą dymową ( większość wśród robionych samodzielnie > ) oraz takie z paleniskiem pod spodem, bez rury dymowej ( głównie gotowe do kupienia ). Jakie > są róznice w wędzeniu pomiędzy tymi konstrukcjami ? zasadnicza, czy chcesz wędzić na zimno czy ciepło / gorąco. Z rurą dymową jest bardziej popularna i uniwersalna, z paleniskiem bezpośrednim wymaga wprawy przy wędzeniu. Nie ma też co przesadzać z długością kanału dymowego 1,5 m wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TarNovy Napisano 4 Stycznia 2015 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Na sam początek polecam stronę wędlinydomowe.pl a po pół roku czytania i kilku nieudanych próbach , wprawa sama przyjdzie. Grunt to się nie zrażać że nie wyszło tak jak się chciało itp itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.