Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test - Francuska rakieta - Renault Clio III 1.5dCi 85KM

Featured Replies

Napisano

W dzisiejszym teście zaprezentowany zostanie Samochód Roku 2006. Renault Clio III bo o nim tu mowa. Jest to 3 drzwiowa wersja z najbogatszą specyfikacją wyposażeniową (Extreme) wzbogaconą o liczne dodatki. Pod maską zamontowano dieslowski silnik 1.5dCi osiągający 85KM.

276633907-clio05.jpg

Życiorys - prestiżowy tytuł

Prezentowany francuz jest już trzecią generacją modelu Clio. Zadebiutował na rynkach Europejskich w 2005 roku i od razu został doceniony przez jury Car Of The Year (58 dziennikarzy z 22 krajów), którzy uhonorowali go zaszczytnym tytułem Samochodu Roku 2006 roku. Zaś firma Euro NCAP poddała najnowsze dziecko koncernu Renault testowi zderzeniowemu, w którym uzyskał maksymalna notę 5 gwiazdek.

Chcesz przeczytać cały artykuł zapraszam Tutaj lub tutaj

Życzę miłej lektury 30.GIF

post-27879-14352469150714_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

auto ładne, ale nazywanie go rodzinnym to przesada....

ponadto kolega trochę zawyżył Vmax... wink.gif

Napisano

85KM, 13.s - sportowa rakieta?? rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

"Dzięki sporemu momentowi obrotowemu uzyskiwanemu od najniższych obrotów nasze Clio spod świateł katapultowało jak z procy zostawiając w tylnym lusterku nie jedno mocniejsze auto. Pierwszą setkę na prędkościomierzu uzyskujemy po niespełna 13 sekundach zaś przyspieszanie zakończy się dopiero przy 180km/h."

rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif Sorry, ze sie czepiam, ale jezdziles 5,7 hemi, 630i ,a auto ktore ma osiagi duzego fiata (clio) nazywasz sportowymi? hmm.gif

A oto cytat z testu 300c 5,7

" Lecz gdy tylko dodamy gazu pod maską budzi się prawdziwa V8. Konstrukcja ta bardzo dynamicznie rozpędza prawie dwutonowego potwora do 100km/h w niecałe 6.5 sekundy."

Czyli 6.5 s to jak najbardziej niesportowy wynik. Starcza jedynie do utrzymania sie w ruchu miejskim rozumiem? spineyes.gif

Niezle niezle 20.GIF

Napisano

> auto ładne, ale nazywanie go rodzinnym to przesada....

> ponadto kolega trochę zawyżył Vmax...

Przecież napisał, że na prędkościomierzu rotfl.gif

Napisano

> Przecież napisał, że na prędkościomierzu

czyli jest niekonsekwentny.... albo wszystkie dane wg producenta, albo samemu mierzymy.... zresztą co to za pomiar prędkościomierzem....

Napisano

Od dawna mi chodzi po głowie Clio II FL z tym silnikiem, a najlepiej 100 KM uzbroj_zlo.gif NAjnowsza generacja tez przyjemna, ale po co Clio (jak i inne małe) powoli przybiera wymiary kompakta?? niewiem.gif

Napisano

> Od dawna mi chodzi po głowie Clio II FL z tym silnikiem, a najlepiej

> 100 KM NAjnowsza generacja tez przyjemna, ale po co Clio (jak

> i inne małe) powoli przybiera wymiary kompakta??

Czepiasz się 270635636-JUMP2.gif - mi np. bardzo podoba się to, że małe auta troszkę rosną - zdecydowanie na plus odbieram to, że w aucie kompaktowym można spokojnie jechać w dwie (duże) osoby z przodu i się nie trącać łokciami oraz bez obawy o kontuzję kręgosłupa posadzić kogoś za sobą waytogo.gif

Przykładem "przerośniętego" autka (co prawda nie ta klasa co Clio) miejskiego jest przecież Matiz - spokojnie zapakuje się 4 osoby + 2 torby podróżne średniej wielkości i jakiś plecaczek do bagażnika i da się pojechać nawet na dłuższej trasie. Dla mnie to bardzo duży plus - 90% przebiegów robię sam, ale na te 10% potrzebuję trochę miejsca.

A auta miejskie "starej daty" - np. CC/SC (konstrukcje projektowane wcześniej, gdy auto miejskie było autem miejskim, kompakt kompaktem a limuzyna limuzyną) mają znacznie mniej miejsca w środku i np. dla mnie w 90% przebiegu by się sprawdziły, ale co zrobić z pozostałymi 10%?

Napisano

> Pierwszą setkę na prędkościomierzu uzyskujemy po niespełna 13

> sekundach

brawo.gif

Napisano
  • Autor

> auto ładne, ale nazywanie go rodzinnym to przesada....

Uważam, że nie przesadzam ponieważ podróżowałem nim bezproblemowo w cztery osoby i spory bagaż. Nikt nie narzekał na brak komfortu. Czyli można pokusić sie o stwierdzenie ze jest to rodzinne auto

> ponadto kolega trochę zawyżył Vmax...

hmm.gif zaraz sprawdze bo takiew dane dostałem w prospekcie

Napisano
  • Autor

> czyli jest niekonsekwentny.... albo wszystkie dane wg producenta,

> albo samemu mierzymy.... zresztą co to za pomiar

> prędkościomierzem....

Tak masz racje w moj test wkradł sie blad i predkosć maksymalna wynosi 174km/h Przepraszam za blad

Osobiscie nie sprawdzalem predkosci maksymalnej ok.gif

Napisano
  • Autor

> 85KM, 13.s - sportowa rakieta??

> "Dzięki sporemu momentowi obrotowemu uzyskiwanemu od najniższych

> obrotów nasze Clio spod świateł katapultowało jak z procy

> zostawiając w tylnym lusterku nie jedno mocniejsze auto.

> Pierwszą setkę na prędkościomierzu uzyskujemy po niespełna 13

> sekundach zaś przyspieszanie zakończy się dopiero przy 180km/h."

> Sorry, ze sie czepiam, ale jezdziles 5,7 hemi, 630i ,a auto ktore

> ma osiagi duzego fiata (clio) nazywasz sportowymi?

> A oto cytat z testu 300c 5,7

> " Lecz gdy tylko dodamy gazu pod maską budzi się prawdziwa V8.

> Konstrukcja ta bardzo dynamicznie rozpędza prawie dwutonowego

> potwora do 100km/h w niecałe 6.5 sekundy."

> Czyli 6.5 s to jak najbardziej niesportowy wynik. Starcza jedynie do

> utrzymania sie w ruchu miejskim rozumiem?

> Niezle niezle

Ja nie twierdze, że 6.5 sekundy to nie jest wynik sportowy. Nawet uważam ze jest to wynik super sportowego auta ok.gif

A jesli chodzi o testowane Clio to uwazam ze na swoj sposob sa to parametry sportowe patrzac, ze pod maska znajduje sie diesel (85KM i 200Nm). Wysoki moment obrotowy daje mozliowosc dynamicznej jazdy.

Napisano
  • Autor

BoRuCh

> Przyjemny teścik

Dzieki wielkie bow.gif

Gugi

> fajny test

> a w samochodzie silnik

Dzieki wielkie bow.gif

Napisano

Tescik fajny, autko tez, mialem przyjemnosc jezdzic ale z silnikiem benzynowym wink.gif

Napisano
  • Autor

> Uważam, że nie przesadzam ponieważ podróżowałem nim bezproblemowo w

> cztery osoby i spory bagaż. Nikt nie narzekał na brak komfortu.

> Czyli można pokusić sie o stwierdzenie ze jest to rodzinne auto

wobec tego, prawie każdy samochód mozna nazwać rodzinnym..... wink.gif

do Matiza też zapakujesz 4 osoby + kilka sztuk bagażu.... czy wobec tego jest to auto rodzinne...

zresztą, trzeba było na początek pasażerów zapakować do Laguny, a potem do Clio... juz nie byloby tak różowo....

PS. czy auto 3-drzwiowe może być rodzinne ?? cfaniaczek.gif

Napisano

Dość ładnie wyglada ok.gif

Napisano

2 x duże ALE:

1) plastiki - to straszliwa tandeta, nawet na zdjęciu tak wygląda... po kliku latach eksploatacji to będzie horror

2) silnik - osiągi jakie kolega podał to nic nadzwyczajnego, rzekłbym nawet że są kiepskie... seryjnie PII JTD setkę osiąga po ok 11,5 sekundy... moje obecnie ~9sekund (czekam aż będzie sucho żeby pomierzyć auto)

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.