Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coś z rozrusznikiem

Featured Replies

Napisano

Rano zapaliłem autko odwiozłem serce.gif do pracy wracam do domu i za chwile chcę jechać pozałatwiać parę spraw, przekręcam kluczyk a tam cisza tylko słychać pstryknięce (cyk) przy próbie uruchomienia silnika. Wziąłem młotek popukałem trochę bo myślałem że się rozrusznik zawiesił ale nie pomogło.

Co to może być? I czy zrobie to sam czy trzeba do mechanoira się udać?

Napisano

pewnie zużyły się szczotki

rozrusznik to nie windows i jak nie działa to nie znaczy że się zawiesza zlosnik.gif

Napisano

> pewnie zużyły się szczotki

> rozrusznik to nie windows i jak nie działa to nie znaczy że się

> zawiesza

A właśnie dokładnie że tak ! 270751858-jezyk.gif

Trzeba popróbować zrobić zwarcie na stykach rozrusznika, np. monetą.

Spoko, prąd nie kopnie bo jest słabiutki ok.gif

Szczotki się obkręcą w inne położenie i autko zapali waytogo.gif

(sam miałem kiedyś taki problem i albo trzeba czyścić szczotki, albo wymienić rozrusznik)

Napisano
  • Autor

> Trzeba popróbować zrobić zwarcie na stykach rozrusznika, np. monetą.

A możesz wytłumaczyć dokładniej jak to zrobić?

Napisano

> A możesz wytłumaczyć dokładniej jak to zrobić?

na elektromagnesie masz dwie śruby do jednej jest przykręcony gruby przewód od + akumulatora,do drugiej przewód który wchodzi do rozrusznika,teraz zostaw szamochód na luzie,kawałkie grubego przewodu,ewentualnie kluczem zewrzyj zdecydowanym ruchem obie śruby ,jeżeli rozrusznik zakręci ,to sprawdż czy dochodzi 12V do elektromagnesu(to cienki przewód dochądzący do elektromagnesu ,ze stacyjki) ,jeżeli masz 12V na wsuwce tego przewodu elektromagnes do wymiany,jeżeli nie , przerwa w tym przewodzie ,albo nie łączy styk w stacyjce.jeżeli rozrusznik nie zakręci podczas zwarcia śrub,rozrusznik do naprawy ,i to by było narazie na tyle.pisz co stwierdziłeś będziemy naprawiać dalej

Napisano
  • Autor

OK.

Jutro rano będe działał.

A jak by to były szczotki to jaki będzie objaw?

Napisano

> OK.

> Jutro rano będe działał.

> A jak by to były szczotki to jaki będzie objaw?

rozrusznik może nie kręcić

Napisano

> A właśnie dokładnie że tak !

> Trzeba popróbować zrobić zwarcie na stykach rozrusznika, np. monetą.

> Spoko, prąd nie kopnie bo jest słabiutki

Z tym sie zgodze ok.gif

> Szczotki się obkręcą w inne położenie i autko zapali

1. Szczotki sie nie kręcą(szczegół) zlosnik.gif chodziło pewnie o wirnik

2. Jeżeli zwarcie spowoduje zadziałanie rozrusznika to prędzej elektromagnes nie daje napięcia na rozrusznik.

Także nie ma różnicy czy napięcie idzie przez elektromagnes czy przez zwarcie kluczem.

A jezeli chodzi o różne położenia wirnika to czasem szlag trafia jedno uzwojenie i to ma wpływ na prace rozrusznika,wtedy rzeczywiście trzeba wirnik przekręcić,co nie jest proste

> (sam miałem kiedyś taki problem i albo trzeba czyścić szczotki, albo

> wymienić rozrusznik)

Napisano
  • Autor

Czyli jakby to ten elektromagnes trafiło to orientujesz sie może ile on może kosztować.

Napisano

> Czyli jakby to ten elektromagnes trafiło to orientujesz sie może ile

> on może kosztować.

Max 60 pln

Napisano

> Czyli jakby to ten elektromagnes trafiło to orientujesz sie może ile

> on może kosztować.

niesteyty nie wiem frown.gif

Napisano
  • Autor

> niesteyty nie wiem

Stwierdziłem że chyba jutro zaciągne autko do mechaniora bo nie wiem czy sobie poradze z tym sprawdzaniem (ale lepiej by było sprawdzić może akurat by zapalił przez to zwarcie to bym nie musiał holownika jakiegoś szukać). W sumie już raz wyciągałem z kumplem rozrusznik jak też nie kręcił. Wtedy nie robiłem takich eksperymentów ze sprawdzaniem tylko wyciągliśmy, przeczyśliliśmy, założyliśmy i wszystko było ok.gif

Ps. A te sruby co mam styknąć ze sobą to są od góry silnika czy muszę mieć kanał do sprawdzenia tego?

Napisano

> Stwierdziłem że chyba jutro zaciągne autko do mechaniora bo nie wiem

> czy sobie poradze z tym sprawdzaniem (ale lepiej by było

> sprawdzić może akurat by zapalił przez to zwarcie to bym nie

> musiał holownika jakiegoś szukać). W sumie już raz wyciągałem z

> kumplem rozrusznik jak też nie kręcił. Wtedy nie robiłem takich

> eksperymentów ze sprawdzaniem tylko wyciągliśmy,

> przeczyśliliśmy, założyliśmy i wszystko było

> Ps. A te sruby co mam styknąć ze sobą to są od góry silnika czy muszę

> mieć kanał do sprawdzenia tego?

wystarczy zurawia zapuścic od góry za silnik ok.gif

i przy zwieraniu pamietaj,auto nie na biegu i zwieraj nakretki a nie gwinty tych śrub na elektromagnesie,bo przy tym zwarciu idzie gwinty popalić(zniszczyć)

Napisano
  • Autor

> wystarczy zurawia zapuścic od góry za silnik

No i pupa.gif nie mam dostępu do tego bo po lewej stronie mam instalacje gazową i nie mam jak głowy wsadzić co by zobaczyć te śruby a po omacku nie chcę tego robić co by gdzie indziej zwarcia nie zrobić sick.gif

Napisano
  • Autor

> jeżeli rozrusznik nie zakręci podczas zwarcia śrub,rozrusznik do naprawy ,i to by było narazie na tyle.pisz co stwierdziłeś będziemy naprawiać dalej

Nie mogłem się dostać do tych śrub ale w końcu się udało Stykłem te wie śruby ze sobą i pupa.gif nie zakręcił ani razu. Czyli z tego wniosek że będziemy na prawiać dalej. Tylko co i jak? Zaraz idę rozkręcać rozrusznik na parkingu osiedlowym (będzie ciężko ale może się uda) bo nie mam gdzie i czym go zaciągnąć na kanał a do mechanikaym bardziej nie zawioze bo jak usłyszałem cene to pad.gif 80zł za wyjęcie i założenie rozrusznika + części (jak wam się wydaje to dużo?) jak za 100-120zł można już kupić rozrusznik.

Napisano

> Nie mogłem się dostać do tych śrub ale w końcu się udało Stykłem te

> wie śruby ze sobą i nie zakręcił ani razu. Czyli z tego

> wniosek że będziemy na prawiać dalej. Tylko co i jak? Zaraz idę

> rozkręcać rozrusznik na parkingu osiedlowym (będzie ciężko ale

> może się uda) bo nie mam gdzie i czym go zaciągnąć na kanał a do

> mechanikaym bardziej nie zawioze bo jak usłyszałem cene to

> 80zł za wyjęcie i założenie rozrusznika + części (jak wam się

> wydaje to dużo?) jak za 100-120zł można już kupić rozrusznik.

witam,jak już pisali koledzy wyżej w pierwszej kolejności zwróć uwagę na szczotki ,czy która nie zaklinowała się w szczotkotrzymaczu,wszystke cztery mają chodzić lużno.po naciśnieńciu palcem wrócić swobodnie do pierwotnego położenia,jeżeli ze szczotkami wszystko w porządku (jak są bardzo starte wymienić na nowe) ,sprawdzić wirnik ,czy uzwojenia nie są popalone,czy lutowania przy komutatorze końców uzwojeń są w porządku,czy komutator nie jest powypalany (profilaktycznie przeczyścić papierkiem bardzodrobnoziarnistym i przemyć alkoholem najlepiej spirytusem,odżałować) ,jeżeli wirnik jest w porządku sprawdzić uzwojenia twornika,sprawdzić równierz czy nie ma śladów nadmiernego ocierania wirnika o twornik,czy niema nadmiernego luzu na tulejkach (jeżeli taki jest tulejki wymienić).ogólnie wydmuchać ,wychuchać i złożyć ,tak jak był rozbierany.położyć obudową rozrusznik na minusie akumulatora.plus akumulatora podłączyć do wolnej śruby elektromagnesu.trzymając mocno rozrusznik podać plus akumulatora na uzwojenie elektromagnesu.elektromagnes powinien zadziałać a rozrusznik kręcić się.jeżeli wszystko w porządku zamontować do auta,jeżeli nie poprosić o pomoc kumatego albo elektryka .to by było na tyle ,jakby co to pytaj

Napisano

Mysle, ze sprawdziles "na zwarcie" styki rozrusznika (oczywiscie NA LUZIE LUB ZACIAGNIETYM RECZNYM HAMULCU I BEZ WRZUCONEGO BIEGU),zakladam tez, ze to byly wlasciwe styki, jeden z nich glowny pradowy od akumulatora. Gdybys nie byl pewny, to jeszcz esprawdz.

W takim razie proponuje wymontowac caly rozrusznik, bo czesto, co pare lat wymaga pieszczot: - a to szczotki sie zdzieraja (szczegolnie kiedy juz lozyska sa troche zuzyte co powoduje drgania i szybsze zuzywanie szczotek),

a to wlacznik elektromagnetyczny (cewka) sie czasem spali i nie laczy, a to styki pradowe w tym wlaczniku sie przypala i albo kiepsko lacza albo nawet czasem sie zespawaja,

a to ewentualnie daje d... tzw. bendix (sprzeglo mechaniczne jednokierunkowe na walku rozrusznika odlaczajace rozrusznik od kola zamachowego po zapaleniu silnika),

a to nawet dzwignia miedzy bendixem a elektrowlacznikiem.

A po zdemontowaniu rozrusznika wszystko mozesz na spokojnie sprawdzic. Poniewaz nie wydajesz sie totalnym fachowcem, proponuje poczytac instrukcje nt. budowy i naprawy rozrusznika zanim cos mozesz uszkodzic. Zycze ciepla przy robocie a jeszcze lepiej blyskawicznej wiosny

> Nie mogłem się dostać do tych śrub ale w końcu się udało Stykłem te

> wie śruby ze sobą i nie zakręcił ani razu. Czyli z tego

> wniosek że będziemy na prawiać dalej. Tylko co i jak? Zaraz idę

> rozkręcać rozrusznik na parkingu osiedlowym (będzie ciężko ale

> może się uda) bo nie mam gdzie i czym go zaciągnąć na kanał a do

> mechanikaym bardziej nie zawioze bo jak usłyszałem cene to

> 80zł za wyjęcie i założenie rozrusznika + części (jak wam się

> wydaje to dużo?) jak za 100-120zł można już kupić rozrusznik.

Napisano

> 1. Szczotki sie nie kręcą(szczegół) chodziło pewnie o wirnik

No wirnik, wirnik icon_rolleyes.gif

> 2. Jeżeli zwarcie spowoduje zadziałanie rozrusznika to prędzej

> elektromagnes nie daje napięcia na rozrusznik.

Wystarczy że wirnik zatrzymuje się w miejscu gdzie akurat zwoje są przetarte/zaśniedziałe/brudne i nie ma kontaktu.

Tak właśnie miałem.

Napisano
  • Autor

bow.gif koledzy za przedstawienie sprawy

Otórz po wyciągnięciu rozrusznika stwierdziliśmy z ojcem że nie będziemy go rozbierać podskoczymy do elektryka samochodowego. Ten wziął rozkręcił stwierdził że ośką jest zatarta, robił też coś w automacie bo nie chciał wyskakiwać (coś tam przyszlifował) wyczyścił wszystko przesmarował i jest ok.gif

Za wszystko zapłaciłem 30zł ws umie zaoszczędziłem 50zł bo za samo ściągnięcie i założenie chcieli 80zł

Rozrusznik już siedzi w aucie i działa elegancko waytogo.gif

Tylko z ojcem trochę zmarzliśmy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.