Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeskoczył rozrząd??

Featured Replies

Napisano

Ostatnio moja żonka prowadzi naszą Marysie bo zdała prawko to niech sie najezdzi. Jechaliśmy po śliskim i coś tam wyskoczyło i zahamowała tak że koła stanęły w miejscu nie wcisnęła sprzęgła i silnik zgasł, potem "coś" uciekło i przy ok. 50km/h puściła hamulec i silnik zapalił. Czy mógł się przestawić rozrząd na pasku?? Czym by to się objawiało??

Napisano

> Ostatnio moja żonka prowadzi naszą Marysie bo zdała prawko to niech

> sie najezdzi. Jechaliśmy po śliskim i coś tam wyskoczyło i

> zahamowała tak że koła stanęły w miejscu nie wcisnęła sprzęgła

> i silnik zgasł, potem "coś" uciekło i przy ok. 50km/h puściła

> hamulec i silnik zapalił. Czy mógł się przestawić rozrząd na

> pasku?? Czym by to się objawiało??

Jesli pasek był dobrze napięty to nic nie powinno przeskoczyć.

A objawy, hmm na pewno byś wiedział że coś jest nie tak, chyba zaczoł by nierówno chodzić i słyszał być rytmiczne wydobywanie się spalin z tłumika.

Ale nie jestem na 100% pewien, niech się wypowie ten kto bardziej zna się na rzeczy.

Napisano

Pytanie czy auto dalej ma tyle samo wigoru co przed procedura chamowania jesli tak to wszystko powinno byc w pozadku

jesli chcesz byc pewien na sto procet to sciag obudowe rozrzadu i ustaw na znaki jedno z kół i sprawdz czy drugie sie zgadza jesli tak to po problemie Pozdro

Napisano

przede wszystkim nie piszesz czy są jakieś niepokojące objawy,gdyby po każdym awaryjnym hamowaniu coś działo się z samochodem to bylaby porażka...

Napisano

Mnie przeskoczyl w poniedzialek. Zgasl i to by bylo na tyle. Laweta i 8 zaworow do wymiany.

Napinacz byl dupny. pasek byl cacy. za tys km mialem wymieniac planowo (co 60 tys) rozrzad. Juz nie musze.

Napisano

> Mnie przeskoczyl w poniedzialek. Zgasl i to by bylo na tyle. Laweta i

> 8 zaworow do wymiany.

> Napinacz byl dupny. pasek byl cacy. za tys km mialem wymieniac

> planowo (co 60 tys) rozrzad. Juz nie musze.

A ja chce dzisiaj spr czy u mnie czasem nie przeskoczył, i mam pytanko, w 1.6 16v są 2 wałki, więc jak spr czy pasek nie przeskoczył. Podejrzewam że na obydwóch będzie jakaś szczałka - kreska która musi być idealnie do góry w tym samym punkcie? Czy się nie mylę?

Napisano

> A ja chce dzisiaj spr czy u mnie czasem nie przeskoczył, i mam

> pytanko, w 1.6 16v są 2 wałki, więc jak spr czy pasek nie

> przeskoczył. Podejrzewam że na obydwóch będzie jakaś szczałka -

> kreska która musi być idealnie do góry w tym samym punkcie? Czy

> się nie mylę?

w 1.6 16V nie ma znakow na kolach. Byc moze jesli miales wymieniany rozrzad poza ASO, to mechanik mogl zrobic swoje znaki na kolach.

W tym silniku rozrzad ustawia sie odpowiednimi blokadami zakladanymi na kola walkow rozrzadu.

Wejdz na kacik Palio/Siena, tam jest manual dotyczacy wymiany rozrzadu i tam zobaczysz jak wygladaja te blokady.

A tak wogole to po co chcesz sprawdzac ustawienie rozrzadu, dzieja sie jakies podejrzane rzeczy??? Jesli silnik pracuje OK, to najwyzej mozesz sprawdzic czy napinacz odpowiednio napina pasek rozrzadu.

Napisano

> w 1.6 16V nie ma znakow na kolach. Byc moze jesli miales wymieniany

> rozrzad poza ASO, to mechanik mogl zrobic swoje znaki na kolach.

> W tym silniku rozrzad ustawia sie odpowiednimi blokadami zakladanymi

> na kola walkow rozrzadu.

> Wejdz na kacik Palio/Siena, tam jest manual dotyczacy wymiany

> rozrzadu i tam zobaczysz jak wygladaja te blokady.

> A tak wogole to po co chcesz sprawdzac ustawienie rozrzadu, dzieja

> sie jakies podejrzane rzeczy??? Jesli silnik pracuje OK, to

> najwyzej mozesz sprawdzic czy napinacz odpowiednio napina pasek

> rozrzadu.

No w tym senk że sie dzieje, auto nie ma za bardzo mocy, dochodzi tylko do 5000 obr/min a do tego stuka (być może zawory). Na dodatek raz po raz zaczyna tak walić że przy 3000 obr.min nie da się już jechać, a gdy go spuszczę z obrotów, trochę pochodzi, zgaszę i na nowo zapalę to wszystko wraca do normy, tan. normy takiej jaką napisałem powyżej.

Napisano
  • Autor

> przede wszystkim nie piszesz czy są jakieś niepokojące objawy,gdyby

No nie ma jakis dziwnych objawow normalnie chodził dopoki sie rura wydechowa za turbina nie urwała (już czas był na nią). Jak wymieniałem pasek ostatnio to zobaczylem ze mam żadnych znaków w okolicy tylko na kołach i na pasku. Może kupić nowy pasek ze znakami i policzyć ząbki miedzy znakami i tu i tu??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.