Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brzeczenie na jalowym i......cisza

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

Opiszę wczorajszy przypadek.

Pojechałem sobie w te i wewte ok 370km i na ok 270km ruszajac usłyszałem brzeczenie jakby coś luznego telepało sie.

Jako ,że w cromę juz wsłuchany jestem to dzwieki inne wyłapuję dość dobrze.

Jako ,iż spokoju mi to nie dawalo to zatrzymalem sie, maska w gore i....tyrka sobie dieselek a od strony rozrzadu takie jakby brzeczenie/tyrkanie jakby luzna sruba gdzies sie telepala.

Po 70 kolejnych km dodatkowo do brzeczenia doszlo uczucie wibracji na siedzeniu.

Mysle sobie no to pieknie, dopiero 181kkm a tu taki surprise a przeciez piateg 13 dopiero jutro.

Nic, mysle, spokojnie pojade do mechaniora coby obsluchal.

I ja juz prawie u bram jego a tu...ciszaaaaa, normalna praca ,klasyczne odglosy.

I teraz do Was: co obstawiacie?

Moje typy:

1.Jakas odkrecona sruba i jak sie wykrecila to ucichlo

2.Kolo pasowe walu?

3.Cos z altkiem?

4.Jakiś napinacz?

I skoro brzeczalo to dlaczego nagle cisza?

Dodam, ze to nie bylo popiskiwanie, szuranie itp, ot metal w puszce:)

Dwumasa raczej odpada bo to nie jest klasyczne cykanie, czy telepanie przy gaszeniu/lomot, cisza a ok 7 tys temu przy naprawie skrzyni mechanior okreslil stan DKZ jako dobre.

Napisano

Wróżąc ze szklanej kuli stanowczo stwierdzam, że kończy Ci się rolka napinacza! Jednak serio to podjedź po prostu do mechanika bo diagnoza przez internet to wróżenie z fusów.

Napisano
  • Autor

> Wróżąc ze szklanej kuli stanowczo stwierdzam, że kończy Ci się rolka napinacza! Jednak serio to

> podjedź po prostu do mechanika bo diagnoza przez internet to wróżenie z fusów.

Rolka napinacza paska klinowego czy paska rozrzadu?

Rozrzad ma 48 tyskm i robiony byl w ASO 3 lata temu.

Z podjechaniem problemu nie ma ale wysluchac w ciszy halasu moze byc nielatwe ... bo teraz silnik pracuje normalnie.

najbardziej zastanawialo mnie skad wibracje wyczywalne byly a nie ma ich juz. (DPF sie nie wypalal)

Napisano

Z tą rolką to był taki żart! Nikt nie jest w stanie podać Ci przyczyny dziwnych dźwięków przez internet jedynie na podstawie Twojego opisu. Można wymyślać tu 20-30 przyczyn i pewnie któraś będzie trafna ale nic Ci to nie da. Najlepiej podjechać do dobrego mechanika i zlecić przegląd newralgicznych punktów tj rolki rozrządu, napęd alternatora itp. Jak nic nie znajdzie to jeździć do puki się nie pojawi ponownie lub się nasili.

Powodzenia

Napisano
  • Autor

tu nie chodzi o wrozenie z fusow ale o podobny przypadek. Malo cromiarzy ale moze ktos temat przerabial.

W sumie to az tyle rolek w okolicy nie ma.

Mechanik obsluchal, cos tam sie toczy/szumi ale samo lozysko przeciez wydaje dzwiek pewien, a na moje ucho to jest po staremu wiec poki co kulam sie jak codzien.

Oby traska 450km niebawem nie wplynela zle.