Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

"Maruder" 800 - opinie potrzebne

Featured Replies

Napisano

Kolega chce zanabyć. ok.gif

Nie dyskutujmy proszę, o rodzaju motocykla - Jego sprawa. ok.gif

Chodzi bardziej o jakość, ew. jakieś zady czy walety.

Będę wdzięczny za pomoc! ok.gif

Napisano

No to pytanie o co chodzi - czy o VZ800 z lat ca. 2000, gdzie dość powszechnie zdarzały się pęknięcia ramy pod siedzeniem kierowcy, czy o VZ800 (M800) z lat ok. 2006. Nowsza wersja ma bardzo dobre opinie i brak jakiś konkretnych wad, fajnie się prowadzi i nieźle ciągnie z dołu.

Napisano

Moj ojczulek posiada VZ 800 od 1998r (od nowości, kupił w salonie). Mam okazje serwisować mu ten motocykl, zdarzało mi się też zrobić nim dłuzszą traske. Co chcesz dokładnie wiedzieć ?

Napisano

zalety to osiągi

wady łańcuch

też mam znajomka co ma z końcówki lat 90 od nowości i żadnych problemów

Napisano
  • Autor

> Moj ojczulek posiada VZ 800 od 1998r (od nowości, kupił w salonie). Mam okazje serwisować mu ten

> motocykl, zdarzało mi się też zrobić nim dłuzszą traske. Co chcesz dokładnie wiedzieć ?

J.w. - czy nie posiada np. jakichś wad czy upierdliwości, etc. Dla kolegi to będzie pierwsze moto w "dorosłym" życiu, więc fajnie, jakby się nie zniechęcił od razu. wink.gif

Może są jakieś konkretne tematy charakterystyczne dla tego modelu, którym trzeba się baczniej przyjrzeć przy zakupie? niewiem.gif

Druga sprawa przy okazji - gdzie byście szukali używanego motocykla? blush.gif

Wg mnie jakieś forum moto, kluby, etc. - choć to oczywiście nie gwarantuje braku min. Ale od sciągacza, to trochę strach. blush.gif

Napisano

> Druga sprawa przy okazji - gdzie byście szukali używanego motocykla?

> Wg mnie jakieś forum moto, kluby, etc. - choć to oczywiście nie gwarantuje braku min. Ale od

> sciągacza, to trochę strach.

No jeśli szukamy konkretna markę, to tak, forum obserwować.

Trzeba sobie tylko zdawać sprawę, że porównywanie cen moto na jakimś forum do tych "dobrych" z allegro praktycznie w 100% nie ma sensu

cool.gif

Napisano

> J.w. - czy nie posiada np. jakichś wad czy upierdliwości, etc. Dla kolegi to będzie pierwsze moto w

Większość oglądanych prze zemnie egzemplarzy tego modelu w komisach, miała mocno zmęczone chromy i elementy aluminiowe (osprzęt kierownicy). Świadczy to o garażowaniu na dworze, co jest modne w ciepłych zachodnich krajach (niska cena zakupu + importowanych modeli). Dużo też jest wersji po tuningu (dla mnie wiocha).

Jedyną awarią było przetarcie przewodu w tylnym błotniku (prosta naprawa, ale elektryka siadła). Dość szybko siadło też sprzęgło - od nie wykonanej na czas regulacji dźwigienki, tj. ślizgało się (wymieniłem tarczki).

Ten model ma specyficzne prowadzenie ("wali" się w zakręty i wymaga trochę treningu w prowadzeniu). Ma też dość słabe hamulce (nie dzisiejsze, wiec trzeba to brać pod uwagę). Rama zaczyna wyginać się przy około 150 kmh, ale raczej tym moto się tak nie szaleje. Zdrowy silnik, z dobrze wyregulowanymi gaźnikami i zaworami powinien rozwijać około 170kmh licznikowych. Zawory to dość ważna kwestia w tym modelu, warto to kontrolować. Mają tendencje do zwiększania luzu co objawia sie cykaniem i problemami z utrzymaniem niskich obrotów. Gaźniki miały automatyczne ssanie, które w większości używek przestało działać (dźwigienka powinna sama wrócić na pozycje po nagrzaniu).

Z innych rzeczy to lubi na zimnym przykopcić jak ma zbyt "wodnisty" olej (ale to w sumie jak każde moto). Te silniki są długowieczne i w sumie bezproblemowe. O tym modelu można dużo poczytać w literaturze, bo jest to znany i lubiany sprzęt - osiągami zjada na śniadanie np. drag stary. Apropo drag to kierownica w VZ to makarabra (jest tylizowana na draga). W związku z tym po dłuższej jeździe mnie przynajmniej bolą ramiona.

Warto dokupić wysoką szybę.

W łatwy sposób można też "wypruć" oryginalne wydechy - wyjmuje się wkładki i moto ma dźwięk jak przystało (mowa o wersji typu dwururka)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

335km zrobione - fajny sprzet, odejscie wystarczajace, spalanie 4ltr, ale pomimo szyby, predkosci raczej tak do 100/110 km/h. Jestem na tak! grinser006.gif