Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do akwarystów- mętna woda?

Featured Replies

Napisano

Zrobiłem restart akwarium 2 tyg. temu i od tego czasu nie może wyklarować mi się woda?! Akwarium zasypane: ziemia kwiatowa ok 3-4cm, na to ok 4-5cm czarnego żwirku bazaltowego. Filtr kubełkowy HW302 z wkładami od dołu: 1. zeolit 2-3 bioceramika. Ryb brak, deszczownia filtra ustawiona na tylną szybę, nie ma nic co by "ryło" w akwarium. W sobotę zrobiłem podmianę ok. 1/4 wody i to trochę pomogło. Co może być przyczyną?

Napisano
  • Autor

> Rośliny są? Zmętnienie jest koloru białego, czy zielonego?

kilka roślin, na początku zmętnienie koloru brązowawe (bardzo delikatne) teraz białawe. wg. testów jbl wszystkie parametry w normie. w minioną sobotę wymieniłem też wkłady w filtrze na te co napisałem i dolałem do filtra bakterie, filtr chodzi 24h/dobę..

przy okazji zapytam, czy warto kupować na allegro zestawy roslin, czy lepiej gdzieś na miejscu?

Napisano

> kilka roślin, na początku zmętnienie koloru brązowawe (bardzo delikatne) teraz białawe. wg. testów

> jbl wszystkie parametry w normie. w minioną sobotę wymieniłem też wkłady w filtrze na te co

> napisałem i dolałem do filtra bakterie, filtr chodzi 24h/dobę..

> przy okazji zapytam, czy warto kupować na allegro zestawy roslin, czy lepiej gdzieś na miejscu?

Brązowe zmętnienie na początku to pewnie od ziemi ogrodowej, ale to normalne. Białe zabarwienie wody z tego co pamiętam, to dają pierwotniaki. Raczej zmętnienie wody z powodu jej nieodstania, albo chloru można wykluczyć po 2 tygodniach pracy akwarium.

Co do roślin z allegro, to przy obecnej porze roku jest spore ryzyko, że paczka zostanie zamrożona, albo przechłodzona.

Jak robisz restart akwarium, to dobrze jest użyć starych filtrów, nieszczególnie dobrze wypłukanych lub części starej wody, aby przyspieszyć proces stabilizowania się akwarium, no chyba, że robisz restart z powodu jakiś chorób.

Napisano

Pierwotniaki.

Nie grzeb w akwa, nie podmieniaj wody, ustaw deszczownicę tak żeby jak najmocniej natleniała wodę. Zmniejsz oświetlenie i daj temu zbiornikowi dojrzeć.

Napisano

Tak jak koledzy pisali, wygląda to na pierwotniaki. Nieszkodliwe generalnie.

Jeśli jest ziemia pod żwirem to akwa powinno dojrzeć błyskawicznie. Niektórzy zalecają przy LT od razu wpuszczać ryby. Chyba bym mimo wszystko się wstrzymał dopóki nie zobaczyłbym wzrostu roślin i wyklarowania się wody.

Napisano

Szczepiłeś wodę? Musiałeś popełnić błąd i wyczysciłeś filtr do stanu półkowo-sklepowego?

Czekaj taraz, aż bakterie swoje zrobią. Możesz przyspieszyć dolewając nieco wody lub zawartości filtra z innego funkcjonującego akwarium.

Napisano

> Szczepiłeś wodę? Musiałeś popełnić błąd i wyczysciłeś filtr do stanu półkowo-sklepowego?

> Czekaj taraz, aż bakterie swoje zrobią. Możesz przyspieszyć dolewając nieco wody lub zawartości

> filtra z innego funkcjonującego akwarium.

Zapominasz o warstwie ziemi ogrodowej. Tam są nieprawdopodobne ilości bakterii... W filtrze się zagnieżdżą w kilka(nascie) godzin i naprawdę niewiele pomogą z pierwotniakami, których "atak" trzeba zwykle zwyczajnie przeczekać.

Napisano
  • Autor

> Szczepiłeś wodę? Musiałeś popełnić błąd i wyczysciłeś filtr do stanu półkowo-sklepowego?

> Czekaj taraz, aż bakterie swoje zrobią. Możesz przyspieszyć dolewając nieco wody lub zawartości

> filtra z innego funkcjonującego akwarium.

Filtr nowy, wymienione tylko wkłady, wlane bakterie JBL. Dodatkowo przy pierwszym zalaniu, była wlewana woda z akwarium od kolegi (po podmiance).

Napisano
  • Autor

Tak jak ktoś tu pisał ograniczyłem naświetlanie akwarium ( w zasadzie to nie włączam oświetlenia) i woda wydaje się klarować.

Napisano

> Tak jak ktoś tu pisał ograniczyłem naświetlanie akwarium ( w zasadzie to nie włączam oświetlenia) i

> woda wydaje się klarować.

Zasadź sporo roślin. Jeśli nie zależy Ci na jakiejś wyszukanej aranżacji to nurzaniec bardzo szybko rośnie. Później się go pozbędziesz stopniowo (ale nie wyrywając z dna). Kilka miesięcy temu wypisywałem tu kilka-kilkanaście gatunków roślin, które szybko rosną (zresztą dokładniejsze i lepsze listy możesz znaleźć na forach tematycznych, ja dzieliłem się tylko doświadczeniami z moim LT).

Napisano

> Filtr nowy, wymienione tylko wkłady, wlane bakterie JBL. Dodatkowo przy pierwszym zalaniu, była

> wlewana woda z akwarium od kolegi (po podmiance).

To pozostaje ci jedynie czekać, aż bakterie zrobią porządek z pierwotniakami.