Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

centralka wtrysku ? - dziwne zachowanie silnika

Featured Replies

Napisano

Witajcie !

Nadal borykam się z problemami z silnikiem.

Objawy są takie:

Na zimnym silniku auto nie chce zapalić odrazu, czasem się udaje że zapali, czasem dopiero za 2 albo nawet i 3 razem.

Podczas jazdy, szczególnie na niskich obrotach i zimnym silniku lubi się zapalić kontrolka wtrysku i samochód chodzi bardzo nierówno ale zaraz kontrolka gaśnie i wszystko wraca do normy. Zwykle zwykłe dodanie gazu albo wrzucenie na luz powoduje jej zgaśniecie natychmiastowe.

Silnik nie zawsze pracuje równo, czasem telepie trochę budą, ale obroty nie falują, są zawsze na ok 900RPM (jak sie zagrzeje).

Zastanawia mnie wskaźnik temperatury, często zanim termostat zacznie działać i auto się schłodzi (czyt. wskaźnik spadnie w okolice połowy skali) lubi podejść prawie pod czerwoną kropkę (czy to normalne zachowanie ? )

Auto spędziło 2 dni w ASO, twierdzą że wszystkie czujniki są ok a na examinerze wywala błąd wtryskiwacza pierwszego.

Goście twierdzą że najbardziej prawdopodobnym winowajcą jest centralka wtrysku i że najlepiej byłoby przełożyć z innego 1.6 i sprawdzić czy rzeczywiście (tylko że niebardzo mam to jak zrobić).

Dodam że tydzień temu wymienione były świece, pasek rozrządu wraz z napinaczem a rozrząd był ustawiany na przyrzadach. Wszystko to robiłem w ASO.

Samochód ma 143kkm przebiegu.

Co o tym myślicie ? czy to rzeczywiście centralka ? Kurde no da się z tym jeździć ale po pierwsze mnie to wk..wia a po drugie trochę się boję jechać gdzieś w dalszą trasę.

No i pytanie dodatkowe 270751858-jezyk.gif. Wymieniłem pompkę do spryskiwacza bo była spieprzona, pompka mi pompuje ale płyn nie leci przez dyszę. Czy coś może być zatkane ? a jeśli tak to gdzie tego szukać ?

Z góry dzięki za help.

Napisano

możesz podmienić centralke lub zamienić wtryskiwacze miejscami...

Napisano
  • Autor

> możesz podmienić centralke lub zamienić wtryskiwacze miejscami...

Pojade dzis jeszcze pomolestowac znajomego w ASO o te dwie rzeczy.

A ta temperatura może być z tym związana ? no i czy to jest normalne że tak rośnie (ale potem spada).

No i spryskiwacze, bo kurde najpierw dłuuuugo szukałem uszczelki do tej pompki i wkońcu znalazłem, pompka kręci jak głupia, nic nie przecieka, ale nadal płyn ani przez przednie ani przez tylni spryskiwacz się nie leje.

Napisano

dziwne zachowanie wskazówki może świadxczyć o zapowietrzonym układzie lub uszkodzeniem termostatu...

Napisano
  • Autor

> dziwne zachowanie wskazówki może świadxczyć o zapowietrzonym układzie

> lub uszkodzeniem termostatu...

a termostat to by wywaliło na examinerze czy nie ?

Napisano

> a termostat to by wywaliło na examinerze czy nie ?

po parametrach pracy można wywnioskowac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.