Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dosiewanie, zagęszczenie trawnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Działka, trawnik mały chciałbym go zagęścić i wzmocnić.

Plan mam taki;

W kwietniu wygrabić, ponakłuwać widłami albo kupić aerator sandałowy i posiać nową trawę. Przysypać piaskiem?

Mogę odrazu użyć nawozu czy za wcześnie? W granulacie czy rozpuszczalny w wodzie?

Jak to widzicie? Od nowa zakładać nie chcę bo aktualnie trawa jest dość dobra tylko ziemia twarda i zbita.

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

...

> Jak to widzicie?...

Robiłem kiedyś tak samo ale efekt przypominał pudrowanie g...

Pewnie coś robiłem nie tak?

niewiem.gif

Napisano

> Witam,

> Działka, trawnik mały chciałbym go zagęścić i wzmocnić.

> Plan mam taki;

> W kwietniu wygrabić, ponakłuwać widłami albo kupić aerator sandałowy i posiać nową trawę. Przysypać

> piaskiem?

> Mogę odrazu użyć nawozu czy za wcześnie? W granulacie czy rozpuszczalny w wodzie?

> Jak to widzicie? Od nowa zakładać nie chcę bo aktualnie trawa jest dość dobra tylko ziemia twarda i

> zbita.

> Pozdrawiam

Wygrab porządnie po zimie z wszystkiego co się da, dosiej, przegrab żeby nasionka wymieszały się z ziemią, uwałuj i możesz nawozem wg zaleceń sypnąć. Ja azofoskę albo florovit stosuję. Nawóz nawet wcześniej - zależy od pogody. Ważne żeby przed nawozem wygrabić ze starej trawy, mchu itp.

Napisano

Wypozycz spalinowy wertykulator (nie baw sie w elektryczne czy jakies kolce na butach bo to szkoda czasu i kasy) przejedz nim potem dosyp miszanke traw i od razu nawoz w granulacie podlewaj dość czesto. Na poczatku trawnik bedzie wygladal jak bys go zniszczyl po kilku tygodniach ladnie wstanie.

Napisano

Dosiewkę robię zawsze tak samo: mieszam nasiona z torfem i nawozem (lubię taki na 100 dni). Na wygbrabiony i napowietrzony trawnik sypiemy delikatnie, podlewamy delikatnie aż wzejdzie nowa trawka.

W kwietniu to raczej późno - za dwa tygodnie możesz już spokojnie to zrobić.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odgrzewam.

Trawka posiana, czekać aż zacznie wschodzić smile.gif

Teraz pytanie czy mogę nawozić taki trawnik czy wypali mi młodą trawkę? W necie piszą, że do roku nie można po wysianiu nowej trawy.

W obi tak samo twierdzą zlosnik.gif

Napisano

a weź niemowlakowi nie daj jeść smile.gifnawozić trzeba tylko z umiarem i w ilościach potrzebnych roślinie. Owszem na początku będzie się odżywiać z nasiona, ale potem głód. Zastosuj jakiś nawóz wieloskładnikowy. Dokładne dawki tylko po analizie gleby.