Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie przepustnicy

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Jak i czym wyczyścić przepustnicę? Pytam się, bo już nie wiem czego się chwycić. Obroty na Pb mam za wysokie, na LPG wraca do normy (czasem lubi sobie pofalować, ale bardzo delikatnie). Niedawno robiłem krokowca (miałem problem z krańcówką - miała albo przerwę albo baaardzo dużą wartość rezystancji). Po zrobieniu tego i resecie kompa problem dalej się pojawia - ale raczej na Pb, rzadziej na LPG. Tankuje Pb zawsze na tej samej stacji - Slovnaft, ostatnio gaz na Shellu, wcześniej też Slovnaft. Znajomy podsunął mi propozycję wyczyszczenia przepustnicy, lecz pomimo kilku pytań na forum autokącika nikt mi nie dał żadnej odpowiedzi jak wyczyścić. frown.gif

Więc proszę o pomoc i może jakieś inne jeszcze sugestie... Bo mnie już trafia powoli sick.gif

Napisano

>.....Niedawno

> robiłem krokowca (miałem problem z krańcówką - miała albo

> przerwę albo baaardzo dużą wartość rezystancji). .......

Rozumiem że krańcówka na popychaczu krokowego. Ona tak ma mieć. Przerwa i zwarcie przy naciskaniu i puszczaniu końcówki popychacza. Czyszczenie przepustnicy chyba wiele nie pomoże. Jeśli bardzo chcesz to trzeba by ją zdemontować i przemyć benzyną.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem że krańcówka na popychaczu krokowego. Ona tak ma mieć.

> Przerwa i zwarcie przy naciskaniu i puszczaniu końcówki

> popychacza.

Owszem, tak powinna mieć. Być może niezbyt jasno się wyraziłem, ale chodziło mi o to, że po naciśnięciu miała wartość niemalże 0 (czyli jak najbardziej prawidłowo) lub wartość rezystancji skakała jak szalona. A poza tym jak ruszałem tym bolcem ze sprężynką, to styki się traciły.

Więc jeszcze chciałem przeczyścić przepustnicę (ostatnia deska ratunku). Czyli muszę zdjąć obudowę filtra powietrza i samą przepustnicę (czyli taka okrągła blaszka, która się uchyla i pozwala wpływać benzynce do gardzieli) wyczyścić benzyną ekstrakcyjną?

Jeszcze podejrzewam UFO. Co prawda jak podczas pracy silnika wypinałem rurkę dochodzącą do UFO, to obroty się na chwilę zmieniły. Po założeniu rurki (wężyka) spowrotem zaczał pływać z obrotami przez jakieś pół minuty. Może jeszcze UFO gdzieś przepuszcza w środku?

Napisano

Czyścić możesz benzyną ekstrakcyjną, Z tym że jak pisałem nie przyniesie to raczej poprawy. Bardziej podejrzewałbym np. lewe powietrze albo potencjometr przepustnicy. UFO powinno być szczelne, i dmuchając w niego przez wężyk nie powinno wyczuwać się nieszczelności.

Napisano
  • Autor

> Bardziej podejrzewałbym np. lewe

> powietrze albo potencjometr przepustnicy.

A gdzie mam szukać potencjometru przepustnicy? Jak on wygląda? Bo co do lewego powietrza to myślę, że jeśli zasysa jakimiś lewymi drogami, to uda mi sie zlokalizować nieszczelność. Chyba że są jakies newralgiczne punkty, na które warto zwrócić uwagę.

Napisano

Potencjometr jest na osi przepustnicy na zewnątrz po prawej stronie patrząc na obudowę przepustnicy od przodu samochodu. Dochodzi do niego wtyczka z czterema przewodami. Profilaktycznie możesz rozłączyć wszystkie złączki i sprawdzić w jakim stanie są styki. I jeszcze sprawdziłbym końcówki drenów, bo potrafią się przełamywać. Na UFO i z drugiej strony przy wtryskiwaczu i jeszcze ze dwa są powietrzne z tyłu wtryskiwacza.

Napisano
  • Autor

> Potencjometr jest na osi przepustnicy na zewnątrz po prawej stronie

Sprawdziłem potencjometr - wartość rezystancji to maks. 2.2 kohm, min. to 1.8 kohm. Jak wciskam gaz, to rezystancja rośnie z 1,8 do 2,2. Czy to są poprawne wartości?

A druga sprawa: jak wróciłem wczoraj z pracy, to silnik dość dziwnie pracował na jałowym - tak jakbym pulsował pedałem gazu. Zacząłem sprawdzać układ recyrkulacji par paliwa, gdyz dwa lata temu miałem dokładnie to samo - wtedy po prostu jeden z wężyków z tego układu wypadł. Tym razem wszystko tam jest ok.

Jeszcze raz spraeziłem UFO - jest ok. Zrobiłem reset kompa i po resecie miałem problem z odpaleniem auta - obroty były tak niskie, że musiałem pomagać poprzez dodanie gazu, żeby nie zgasł. Kombinowałem z wyprzedzeniem lub opóźnieniem zapłonu - bez efektu - pływa bardzioej lub mniej, ale pływa i prawie gaśnie. Jak dziś jechałem do pracy, to zimny silnik po odpaleniu gasł, po rozgrzaniu się obroty na jałowym są niskie, bliskie zgaśnięcia (zaświeca się kontrolka ładowania), ale pracuje równomiernie. Mam zamiar jeszcze wymienić kable WN. Macie jakieś sugestie?

Napisano

Czyszczenie przepustnicy w jednopunkcie jest zupełnie niepotrzebne.

A co do objawów - sprawdź czujnik temperatury silnika (ten z dwoma pinami i niebieską kostką na nim) i przewody co do niego dochodzą.

Napisano
  • Autor

> A co do objawów - sprawdź czujnik temperatury silnika (ten z dwoma

> pinami i niebieską kostką na nim) i przewody co do niego

> dochodzą.

Jak go najpewniej sprawdzić? Bo jeśli to jest jekiś rezystancyjny to jedynie omomierzem. Nie mam w aucie wskaźnika temperatury, żeby zobaczyć, kiedy się np. włącza wentylator.

Napisano

Nie mam pojęcia jaka powinna być rezystancja potencjometru przepustnicy. Ale ścieżki najprawdopodobniej nie mają przerw więc tu jest raczej w porządku. Czujnik na kolektorze wlotowym jest rezystancyjny i na zimnym silniku powinien mieć kilka kiloomów a na gorącym kilkaset omów.

Napisano
  • Autor

> Czujnik na kolektorze wlotowym

> jest rezystancyjny i na zimnym silniku powinien mieć kilka

> kiloomów a na gorącym kilkaset omów.

Czujnika nie sprawdzałem. Przyczyna dziwnego zachowania auta była prozaiczna: linka od gazu jest przymocowana do obudowy gaźnika przy silniczku krokowym dwiema nakrętkami. U mnie te nakrętki były całkowicie poluzowane i przez to miałem mocno przymkniętą przepustnicę. Ustawiłem linkę, dokręciłem nakrętki. Wynik: na jałowym na noPb pracuje równomiernie i nie przygasa, na LPG są troszkę za wysokie obroty, ale właśnie dzwoniłem do gazownika i umówiłem się na regulację. Uff... zlosnik.gif

EDIT: Byłemna regulacji sciana.gif Przed wyjazdem odpaliłem autko - na noPb fajnie pracuje, aczkolwiek inaczej niż kilka godzin temu, po przełączeniu na gaz od razu zgasł. Odpaliłęm go znowu, przełączyłęm na LPG i przytrzymałem nogę na gazie, nie zgasł. Jak stałem na światłach, to obroty na jałowym były baaardzo niskie, bliskie zgaśnięcia (oczywiście na LPG). Po dojechaniu na warsztat i odpaleniu autka i przełączeniu na LPG zgasł. Gazownik podkręcił śrubkę, włożył sondę w wydech, próbuje ustawić, ale coś mu nie idzie. Stwierdził, że jest coś nie tak, prawdopodobnie łapie gdzieś lewe powietrze. Po prostu już mnie coś bierze. Umówiłęm się jutro na warsztat, niech zdiagnozują co mu jest i niech robią, bo mnie już to wq..wia angryfire.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.