Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewody hamulcowe tył

Featured Replies

Napisano

Przewody hamulcowe tył. Ile może kosztować realnie taka wymiana w fieście? Ja się zupełnie na tym nie znam i dlatego pytam.

A i jeszcze jedno pytania koleś w warsztacie (auta nie oglądał), ale powiedział, że na pewno wystarczy to tylko przeczyścić z rdzy i zakonserwować, ale czy to na pewno wystarczy? To są jednak hamulce i trochę się takiego rozwiązania obawia. No ale może się mylę i tak się robi.

Napisano

Na pewno to trzeba wejść pod auto i ocenić stan przewodów. Jeśli są skorodowane- ja bym zmienił do łączenia, za którym są już czyste - z reguły do ściany grodziowej. Jak już wymieniać to razem z tylnymi elastycznymi, bo niektóre ciężko odkręcić.

Napisano

> Przewody hamulcowe tył. Ile może kosztować realnie taka wymiana w fieście?

To zależy czy będziesz wkłada oryginały czy dorabiał z miedzi. Generalnie 1m kosztuje ~8zł, końcówka 1zł + przewód elastyczny przy kole + robocizna, która zależy ile samochodu trzeba będzie rozmontować.

> A i jeszcze jedno pytania koleś w warsztacie (auta nie oglądał), ale powiedział, że na pewno

> wystarczy to tylko przeczyścić z rdzy i zakonserwować, ale czy to na pewno wystarczy?

Jeśli autko jest młode a korozja jest drobna i na powierzchni to tak.

> To są

> jednak hamulce i trochę się takiego rozwiązania obawia. No ale może się mylę i tak się robi.

Generalnie jeśli autko ma swoje lata to wymieniłbym prewencyjnie, zwłaszcza jeśli pojawiła się korozja.

Kiedyś strzelił mi ze starości/korozji przewód stalowy w tylnym kole, jechałem w 5 osób, zimą, prędkość około 50km/h, pedał wpadł w podłogę, mogłem hamować, ale było czuć, że hamują tylko 2 koła (układ na krzyż) do tego włączał się ABS - nic fajnego, stało się to zaraz po wyjeździe z domu, więc zawróciłem konie i następnego dnia do mechanika. Gdyby stało się to na autostradzie to mogłoby nie być fajnie.

Pozdrawiam BAS