Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Brzęczący mechanizm zmiany biegów

Featured Replies

Napisano

Czasem coś mi dzwoni pod drążkiem zmiany biegów. Jak się położy rękę na drążku to przestaje. Walczył z tym ktoś? Da się coś z tym zrobić, czy dać sobie spokój? Przerabiał ktoś temat?

Napisano

> Czasem coś mi dzwoni pod drążkiem zmiany biegów. Jak się położy rękę na drążku to przestaje.

> Walczył z tym ktoś? Da się coś z tym zrobić, czy dać sobie spokój? Przerabiał ktoś temat?

brzeczy nie mechanizm ale brzecza elem. złaczne w okolicach skrzyni w komorze silnika.

brzeczenie przekazywane jest przez sztywne ciegno łaczace skrzynie z lewarkiem własnie na okolice lewarka.

koszt "naprawy" w serwisie ok 600-700zł z tego co pamietam, koszt "zniwelowania brzeczenia" ok 10zł + 30min roboty.

tak, miałem to u siebie, zniwelowałem brzeczenie i obecnie jest cisza...

szerzej opisałem temat na innym forum

Napisano

> Czasem coś mi dzwoni pod drążkiem zmiany biegów. Jak się położy rękę na drążku to przestaje.

> Walczył z tym ktoś? Da się coś z tym zrobić, czy dać sobie spokój? Przerabiał ktoś temat?

Też mnie to wkurza. "Tymczasowo" podłożyłem kawałek gumy ze starej wycieraczki pod ten pręt, który przekazuje ruchy dźwigni z kabiny do skrzyni biegów. Brzęczenie zniknęło po tym na parę dni, potem wróciło (pewnie guma się przesunęła, nie chciało mi się ponownie demontować plastików), ale... teraz po wystąpieniu brzęczenia wystarczy lekko ruszyć dźwignią w którąś stronę, by znaleźć położenie, w którym nie brzęczy. Dzięki gumie wajcha nie wraca do brzęczącego stanu. zlosnik.gif I tak już ponad pół roku. Ale kiedyś zrobię z tym porządek. Obiecuję. rotfl.gif

Napisano

> szerzej opisałem temat na innym forum

Wklej i tutaj. ok.gif

Napisano

tez podłożyłem pod ta dzwignie gume, ale:

gume prostokątną z rowkiem na srodku, stos gruba (sklejone 2 warstwy i srednio twarda)

rowek wchodzi dokładnie pod sztywne ciegno i zabezpiecza przed wyskakiwaniem gumy.

288312710-20140329_091334.jpg

efekt - skrzynia w laczku jest jak w ikarusie długa i nieprecyzyjna, po załozeniu gumy lewarek lekko sie przesztywnia i biegi wchodza jakby precyzyjniej (guma kasuje luzy).

od ponad roku jest cisza

post-38405-14352529459388_thumb.jpg

• 1 rok później...
Napisano

Ale kiedyś zrobię z tym porządek. Obiecuję. rotfl.gif

Zawsze dotrzymuję obietnic. :)

Jeśli ktoś z Was tak jak ja do niedawna cierpi katusze z powodu brzęczącego mechanizmu zmiany biegów to mam dobrą wiadomość:

Nie trzeba wymieniać całego mechanizmu za zbójecką cenę, nie trzeba kleić gumowych podkładek etc. Ba! Nie trzeba nawet otwierać maski ani demontować tunelu. :)

Jak się okazuje nasi koledzy ze wschodu już dawno rozpykali temat (to jednak wielki naród :ok:) - pierwszy link z brzegu https://www.drive2.ru/l/1679612/

Wystarczy:

1. wyszarpać mieszek z osłony tunelu

2. odpiąć zatrzask mocujący wajchę od biegów i wyjąć ją

3. zdjąć gumkę z kulki na dżwigni

4. owinąć czymś rowek pod gumką

5. zmontować całość z powrotem

6. cieszyć się ciszą ;]

Naprawa nie powinna zająć więcej niż kilkanaście minut i aż śmiech bierze, że tyle czasu się męczyłem z tym brzęczeniem.

A co podłożyć pod gumkę? Cokolwiek. Autor podlinkowanego wpisu podłożył pasek wycięty z butelki PET, ktoś inny podłożył cienki płaskownik, a ja moje materiały do naprawy znalazłem w... lodówce : rotfl: Użyłem gumki, którą miałem spięty pęczek włoszczyzny na obiad. :lol:

Za to teraz czuję się jakbym powoził S-klasą - nic nie zakłóca delektowania się muzyką podczas jazdy. ;]

Edytowane przez Piotr_M

Napisano

Ten pierścień z Opla pasuje ;)

Edytowane przez SebaSRS