Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe moto w warszawskim WORD - Yamaha MT07

Featured Replies

Napisano

Wczoraj na lekcji chłopaki powiedziały mi, że na Odlewniczej w Wawie kupili jakieś nowe moto egzaminacyjne i od kwietnia będzie można zdawać albo na Gladiusie albo na MT07.

Prawdopodobnie przed egzaminem będę miał okazję wziąć ze dwie lekcje na tej Yamaszce. Podobno dużo łatwiejszy w wolnych manewrach niż Gladius. Miał ktoś jakieś doświadczenia?

PS. Wczoraj uczyłem się wolnego slalomu. Kurde, trudne to jest. 3 bramki robię już bez problemu, czasami wychodzą 4-5 i tylko raz udało mi się przejechać pełne 10 bramek szkoleniowych. Ale na egzaminie jest chyba tylko 5, więc może się uda.

Przeraża mnie jeszcze szybki slalom, wyminięcie przeszkody no i awaryjne hamowanie, bo cały czas nieco boję się prędkości.

9167-17477.jpg

Napisano

> egzaminie jest chyba tylko 5, więc może się uda.

> Przeraża mnie jeszcze szybki slalom, wyminięcie przeszkody no i awaryjne hamowanie, bo cały czas

> nieco boję się prędkości.

Będziesz nabierał wprawy w jeżdżeniu to łatwiej Ci to przyjdzie - ja byłem w szoku jak można tak przejeżdżać ten szybki slalom jak byłem na początku kursu, a potem nie robiło to żadnego wrażenia już pod koniec smile.gif

Napisano

> Prawdopodobnie przed egzaminem będę miał okazję wziąć ze dwie lekcje na tej Yamaszce. Podobno dużo łatwiejszy w wolnych manewrach niż Gladius. Miał ktoś jakieś doświadczenia?

MT-07 no odpowiedź yamahy na "stare" i znane kawasaki ER-6, ER-5

Nie powinno tak szarpać jak V-ka.

Ja mam poprzednika gladiusa - czyli SV.

Kluczem do manewrowalności tego motocykla (SV,gladius) to "pewność siebie" -

czyli większa prędkość, która pozwala na większy przechył, czyli tym samym na mniejszy promień skrętu i większą stabilność.

Jeżeli spadniemy poniżej pewnej prędkości minimalnej.gladius po prostu walnie się w zakręcie na stronę skręconej kierownicy, bo jest chybotliwy na skutek takiej a nie innej konstrukcji główki, ramy i środka ciężkości, który w znakomitej części wynika z konstrukcji silnika.

Za to łatwo nim przerzucać na górskich serpentynach.

Przy manewrach SV używam w zasadzie półsprzęgła i hamulca tylnego.