Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DPF, kolektor ssący, rozrząd - po robocie, podsumowanie

Featured Replies

Napisano

Zrobione wink.gif Ale warte podsumowania, wiec - ponieważ było kilka wątków - umieszczam jedno podsumownie bo sprawy są powiązane

Zaczęło sie od błędu P1206 (w skrócie "wymień albo wypal DPF bo za duża róznica cisnień) i check engine od czasu do czasu. Ponieważ jednak we fiatach dpf to nie jest zbyt awaryjne ustrojstwo, zacząłem szukać poza dpf - co może powodować mocniejsze dymienie i szybsze niż komp wylicza wzrastanie różnic ciśnień w DPF (co sugeruje jego zapchanie)..

Zauważyłem leżącą listwę na kolektorze, i zatartą klapkę na 3cim cylindrze, więc było jasne że kolektor do wymiany

Do tego dochodzi wymiana rozrządu

ASO - oferta ok 5000zł (całość)

Ale "znajomy" (tzn ojciec przyjaciółki mojej córki smile.gif) ) - mechanik - polecił mi swojego znajomego który ponoć jest bardzo dokładny, pracował lata w aso Fiata, a teraz sam takowe załatwia na własny rachunek.. oferta - ok 1300 + części. Postanowiłem zaryzykować

Części zakupiłem sam:

Kolektor pierburg + uszczelka - 890 zł

Komplet rozrządu - 430zł (co ciekawe tzw "kity" wychodziły ok 100zł drożej niż poskładanie tego z części - nawet tej samej firmy - choć wiadomo że np ten co robi paski niekoniecznie musi znać się na łożyskach...

PAsek wieloklinowy - jakiś drobiazg, nie pamietam

Po wymianie - na początku auto mułowate, do poprawki. Następnego dnia facet dzwoni, poprawiłe, do odboru.

Odebrałem i ....szok Porównanie mniej więcej takie że jakbym poprzednio miał stado mułów, a teraz - stado dorodnych ogierów pod maską: lekkie dotknięcie gazu i samochód wyrywa do przodu, w zasadzie 1000 rpm wystarcza by nie trzeba było redukować grinser006.gif (poprzednio jako tako było dopiero powyżej 2000rpm). Odebrałem w poniedziałek, do dzis zrobiłem ok 800 km głownie po A i S, i do dziś nie odezwał się DPF.. a mało prawdopodobne by się nie wypalił ..Zaś wrażenia z jazdy - niesamowite wink.gif Jakby ze 30%mocy zostało odzyskane. Do tego silnik cichutki, stabilna praca, słychać głownie powietrze... po tych 800km średnie spalanie komp pokazuje...6,5 l/100, mimo tego że dość mocno testowałem osiągi auta wink.gif Poprzednio przy takiej jeździe miałbym ponad 8l/100...

Dzwonie dzis do mechanika, mówię mu jak jest i się pytam - co on jeszcze tam zrobił (nie wydawało mi się żeby sam kolektor takie efekty dał).. no i co się dowiedziałem:

1) uszczelka pod kolektorem była źle założona - z tego jak się odcisnęła wynika że była pod skosem, i przysłaniała część kanału wlotowego.. confused.gif POprzedni wymieniany przez aso jeszcze na gwarancji angryfire.gif

2) Rozrząd - gdy chciał ustawić "jk było" - za diabła mu nie wychodziło wg przyrządów i oznaczeń. Ustawił wiec tak jak wskazywały przyrządy... confused.gifconfused.gif poprzednio rozrząd wymieniało aso angryfire.gifbokser.gif

3) przejrzał wszystkie przewody dochodzące do turbo, dpf itp -okazało się że jeden (podciśnieniowy do turbo) był pęknięty (aczkolwiek to było gdzieś pod spodem - że nie musiał go ściagać jak robił kolektor - wymienił (ten włąśnie przewód był przyczyną mułowatości po wymianie kolektora

KOszt całości - ok 2700

NIemożność skomunikowania się z ECU po wymianie kolektora o której pisałem to efekt awarii na moim laptopie a nie w aucie (po jakiejś aktualizacji "coś" namieszało w sterownikach - bo ten sam efekt miałem z mareą. Już naprawione (reinstalacja interfejsu)

NAuka z tego nr 1

1) Jeśli we fiacie któś ci mówi by wyciąć DPF -wyśmiej go i każ mu się douczyć.

2) jeśli sam DPF we fiacie gada by go wymienić - poszukaj, dlaczego on tak gada i co go "szantażuje" by tak gadał, bo z dużym prawdopodobieństwem to (komunikat dpf ) skutek czegoś a nie przyczyna

3) aso.... angryfire.gifbokser.gif

4) mechanik...ryzyko czasem się opłaca 270635636-JUMP2.gif