Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mocowanie kratki ogrodowej jak

Featured Replies

Napisano

Mam haki 140 mm wkręcone w sufit na balkonie:

288381416-2015-05-0312.39.54.jpg

Potrzebuje na nich zawiesić kratkę ażurową taką:

288381416-2015-05-0312.40.31.jpg

Kupiłem wieszaki szafkowe o takie:

288381416-2015-05-0312.40.43.jpg

ale listewki w tej kratce są tak cienkie, że podczas próby wkręcania wkrętów 3mm (we wcześniej wywierconą małym wiertłem dziurę) listewka pęka. Nie zda to egzaminu i nie utrzyma się. Jak zawiesić inaczej te kratki, na zwykłych opaskach tzw trytykach ? hmm.gif

post-23559-14352530243266_thumb.jpg

Napisano

przewiercić na wylot i dać śrubki z podkładkami i nakrętkami.

Napisano
  • Autor

> przewiercić na wylot i dać śrubki z podkładkami i nakrętkami.

myślałem o tym ale to chyba niewiele zmieni w porównaniu do wkrętów. Ramka nie jest pełna tylko pusta w środku. Sama listewka ma może z 5 mm grubości

288381431-2015-05-0312.57.44.jpg

post-23559-14352530243981_thumb.jpg

Napisano

> myślałem o tym ale to chyba niewiele zmieni w porównaniu do wkrętów. Ramka nie jest pełna tylko

> pusta w środku. Sama listewka ma może z 5 mm grubości

Wstaw kawałek listewki jako wypełnienie w narożniku i po sprawie.

Napisano
  • Autor

> Wstaw kawałek listewki jako wypełnienie w narożniku i po sprawie

w tym rogu co zdjęcie zrobiłem da radę ale ta kratka nie jest regularnie zrobiona i na drugim końcu wypada akurat skrzyżowanie kratki i dojścia nie ma żeby wsadzić listewkę. Z drugiej strony nie dochodzi całkiem do rogu żeby przewiercić przez całość tak, żeby było sztywne.

Na drugiej jest jeszcze gorszy dostęp

288381442-2015-05-0313.09.50.jpg

post-23559-143525302449_thumb.jpg

Napisano

To Poxipol wlej, albo piankę PU...

Napisano

> w tym rogu co zdjęcie zrobiłem da radę ale ta kratka nie jest regularnie zrobiona i na drugim końcu

> wypada akurat skrzyżowanie kratki i dojścia nie ma żeby wsadzić listewkę. Z drugiej strony nie

> dochodzi całkiem do rogu

Dlatego albo zalej pustkę klejem, wstaw jednak kawałki listewek - wtedy będziesz mógł wiercić i wkręcać bezkarnie wg sposobu, który sobie założyłeś (elementy mocujące będą jednak widoczne jak nie z jednej, to z drugiej strony...).

Możesz też wykorzystać ową wolną przestrzeń i od góry kratki wkręcić haki oczkowe.

288381520-BETA-Sruba-z-uchem-gwint-prawy-model-8249_6.jpg

Hak celowo z gwintem metrycznym, byś mógł dać podkładkę i nakrętkę, skoro jest tak mało materiału macierzystego.

Możesz też zrobić w górnych listwach jedynie otwory na wylot i nadziać je na haki, które zwisają Ci ze stropu grinser006.gif

post-109606-14352530245608_thumb.jpg

Napisano

Zawieś je na te haki co masz (możesz trochę wykręcić z sufitu), złap trytytką i voila grinser006.gif

Chyba, że ma być ładnie, to kup lepszą kratkę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Zawieś je na te haki co masz (możesz trochę wykręcić z sufitu), złap trytytką i voila

> Chyba, że ma być ładnie, to kup lepszą kratkę

Haki są mocno wywinięte do góry więc nie bardzo jest jak zaczepić bezpośrednio, w jednym miejscu tylko podchodzi.

Póki co mam plan zastosować łącznie rady poprzednie. Trochę się pobawiłem i powciskałem na klej deseczki w róg jako wypełnienie i wzmocnienie.

Przewiercę na wylot i złapie śrubkami zamiast krętów.

Napisano

Rodzice mieli takie cos na balkonie zamocowane trytytkami takimi grubymi. Wytrzymalo 5 lat z obrosniete dzikim winem.

Napisano
  • Autor

> Rodzice mieli takie cos na balkonie zamocowane trytytkami takimi grubymi. Wytrzymalo 5 lat z

> obrosniete dzikim winem.

rozpadło się po 5 latach ?

Moje płotki (też cieniutkie drewienka) zasłaniające balkon do wysokości balustrady na balkonie mają już 5 lat i mają się nieźle

• 2 tygodnie później...
Napisano

> rozpadło się po 5 latach ?

> Moje płotki (też cieniutkie drewienka) zasłaniające balkon do wysokości balustrady na balkonie mają

> już 5 lat i mają się nieźle

Trzeba bylo zdemontowac bo ocieplenie robili na balkonje.