Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przygody z Tipo: 1. Tylna wycieraczka

Featured Replies

Napisano

Czesc Tipomaniacy,

Cieplo sie zrobilo, wiec trzeba cos pogrzebać przy aucie. W weekend było mycie samochodu, ale to trochę za mało roboty, trzeba było się bardziej pobrudzić. Postanowiłem naprawić znienawidzony kabelek od wycieraczki w tylnej klapie (pewnie sobie myślicie - było 1000 razy na forum itp.). Ale co tam, moze być jeszcze raz. Z łatwością zlokalizowałem przetarty kabelek i po poł godzinie chciałem się cieszyć działającą wycieraczką. Nic bardziej mylnego. Otóż okazało się, że to nie koniec roboty. Silniczek nie dawał znaku życia pomimo podawanego mu odpowiedniego napięcia. Pomyślałem sobie, że pewnie się zatarł (zardzewiał od soli) i nie chce się ruszyć. Rozebranie, co prawda proste, ale zajęło mi około 1,5 godziny. Po posmarowaniu i złożeniu dalej nie działał (blaszka zwierająca układ na plastikowym kole zębatym (!!) wyczyszczona). Rozebrałem więc cały układ przerywacza. I okazało się, że przepalona jest jedna ścieżka. zadowolony ze zrobionego obejścia kabelkem, skręciłem i podłączyłem i .... przepalił się bezpiecznik. Po kolejnej analizie multimetrem stwierdziłem, że zwarty jest przerywacz (cewkowy) na płytce drukowanej. Ten z kolei naprawiłem następnego dnia (dzisiaj) i całość skręciłem. DZIAŁA! Skręciłem tylną klapę i zadowolony robię ostatni test i... zatkał się przewod spryskiwacza. Nie mam już siły tego naprawiać.

Po co to piszę? Od tak sobie. Może komuś się przyda informacja iż przy niedziałającej tylnej wycieraczce możliwe są następujące problemy:

1. Przetarty kabelek w tylnej klapie.

2. Zapeczony (od soli itp.) mechanizm.

3. Przepalona ścieżka w kontrolerze (przerywaczu).

4. Zwarcie w sterowanym cewką przełączniku.

Ile radości może czlowiekowi sprawić jedna sprawna wyczieraczka smile.gif.

Pozdrawiam

Wojtek

Napisano

> Czesc Tipomaniacy,

Witaj!

Mialem podobne problemy, tylko u mnie skonczylo sie na wymianie calego silniczka. Wycieraczka chodzila stopniami. Najpeirw 1/3 szyby STOP (30s) 2/3szyby STOP (30s) do konca STOP(30s)... W sumie przetarcie szyby zajmowalo cos kolo 2,5 minuty;). Przyczyna: podczas deszczow, do srodka dostawala sie woda... silniczek i zebatki zalane, zasolone, no i pordzwiale:/ Czyszczenia 2 h i nic... pojechalem na szrot, chyba za 30zl nowke sztuke dostalem.

2. Dzisiaj robilem przeglad i wyszlo, ze lewy swozen w wahaczu ledwo sie trzyma. tzn lata jak mu sie chce. Gosc az klucze wzial i probowal dokrecic ale klapa. Do tego doszedl ledwo hamujacy hamlet prawy przedni:[ Oprocz tego zobaczylem, ze mam kawal konserwacji oderwany( albo sam odpadl) i podloga z nalotem rdzawym (gosc mi tam podspawywal) ...a kur%$#^@$% robilem konserwacje z 4 miechy temu... trzeba bedzie borute robic... A i na koniec okazalo sie, ze zbieznosc +5 (na kompie)...a 3 miechy temu ustawiana qwa:[

By sie odstresowac to jutro jade na rajdowanie (trening kumpli), w sobote felgi bede sobie malowal przy grillu, a w niedziele na rajd wlasciwy hehe;)

Pozdrawiam wszystkich userow z mocnymi nerwami;)

Napisano
  • Autor

> Witaj!

> Mialem podobne problemy, tylko u mnie skonczylo sie na wymianie

> calego silniczka. Wycieraczka chodzila stopniami. Najpeirw 1/3

> szyby STOP (30s) 2/3szyby STOP (30s) do konca STOP(30s)...

U mnie tez tak chodzila, jak zasyfilem blaszke pod plastikowym kolkiem zebatym. Moze wystarczyloby ci to koleczko wymienic albo oczyscic?

Pozdr.

Wojtek

Napisano

> U mnie tez tak chodzila, jak zasyfilem blaszke pod plastikowym

Powiem tak: plastikowa obudowa tego dzyndzla co wychodzi do wycieraczk ibyla peknieta, tym ise woda przedostawala do srodka, a w srodku wszystko pordzwiale+ cala plytka zzarta.. takze nie oplacalo sie tego robic

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.