Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z elektryką :(

Featured Replies

Napisano

Witajcie, mam takie objawy gdzies od okolo tygodnia slizgal mi sie pasek klinowy np. jade 80 Km/h zaczyna piszczec przez ok 10-15 sekund i za chwile juz ok, nastepmny objaw to to ze mniej wiecej w tym samym czasie albo chwile po strasznie mocno zaczyna świecić podświetlenie zegarka i licznika trwa to ok 10 sekund i przygasa. Dzis natomiast spaliły mi sie 2 przednie żarowki H4 krótkie (które miałem włączone w czasie jazdy). Czy ślizganie się paska może mieć coś wspólnego z takim objawem ? Znajomy mechanik mówił że może padł regulator i powoduje podwanie za dużego napięcia dlatego ślizga się pasek i spaliły żarówki. Gdzie znaleźć regulator napięcia w silniku 903 (nie 899) i ewentualnie jak sprawdzić (zmierzyć) czy działa dobrze. A może ktoś ma inne propozycje. Dięki za odpowiedzi.

Napisano

regulator padl ===> w altku.

pasek wymienic i spr. czy altek. nie ma luzu lub czy lozyska nei staja deba.

Napisano

> regulator padl ===

> pasek wymienic i spr. czy altek. nie ma luzu lub czy lozyska nei

> staja deba.

objawy pasują na regulator tak jak napisałeś ok.gif, a przy padniętych zablokowanych łożyskach poprostu spaliłby pasek tak jak to miało miejsce u mnie, poza tym co jakiś czas zaświecała by mu się kontrolka ładowania lub zaczęła ciągle świecić.

Napisano
  • Autor

No właśnie kontrolka się nie świeci ani nie mruga, czyli raczej regulator do wymiany, a powiedzcie mi czy wymiana wiąże się z rozkreceniem altka na czynniki pierwsze czy jeżeli nigdy nie rozbierałem alterantora to lepiej oddać go do elektryka czy samemu próbować ? I ile może kosztować taki regulator ?

Napisano

> No właśnie kontrolka się nie świeci ani nie mruga, czyli raczej

> regulator do wymiany, a powiedzcie mi czy wymiana wiąże się z

> rozkreceniem altka na czynniki pierwsze czy jeżeli nigdy nie

> rozbierałem alterantora to lepiej oddać go do elektryka czy

> samemu próbować ? I ile może kosztować taki regulator ?

sam ściągaj altka i za 35PLN masz regulator od poldka

60min. roboty i dwa do czterech piwo.gif

Napisano

Niewiem czy dobrze kojarzę, ale wydaje mi się, że w 900-tce altek masz od strony chłodnicy, więc bez problemu wymienisz regulator nie wchodząc pod auto i nie demontując alternatora.

Napisano

> Niewiem czy dobrze kojarzę, ale wydaje mi się, że w 900-tce altek

> masz od strony chłodnicy, więc bez problemu wymienisz regulator

> nie wchodząc pod auto i nie demontując alternatora.

Hiba JO. W 899 właśnie tak jest, a 900 to nic innego jak następca 903 - chyba że sie mylę grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Hej, tak altek mam od strony chłodnicy i w sumie dostęp do niego jest łatwy, na przedstawionym zdjęciu to co zaznaczyłem w kółku to jest ten regulator ? Ale powiedzcie mi jeszcze czy mogło by coś innego się pospuć odpowiedzialnego za taki stan rzeczy ? Bo nie chciał bym wydawać mimo wszystko tych 30 zł na darmo smile.gif

http://www.szklarskawczasy.prv.pl/Zdj1.jpg

http://www.szklarskawczasy.prv.pl/Zdj2.jpg

Napisano

Regulator to ten element w łapce, a czy to napewno on to zaręczyć nie mogę. Ale jest poważnie podejrzany. Weź miernik i zmierz napięcie na uruchomionym silniku. Nie powinno przekroczyć 14,4 V i nie powinno zmieniać się ze zmianą obrotów.

276693969-regulatorjpg.JPG

post-23402-14352469448203_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Napięcie na akumulatorze mierzyłem i jest ok przy wyższych obrotach także, ale to normalne bo regulator "przepuszcza" za duże napięcie tylko w czasie jazdy na kilkanaście sekund i wtedy musiał bym wpiąć miernik. Rozmawiałem natomiast z elektrykiem samochodowym i po objawach stwierdził że na 99% regulator zaczyna padać, zamówiłem dzis z allegro nówke Magneti (bo tej firmy mam też rozrusznik) za 30 zł + przesyłka http://www.allegro.pl/item94261445_regulator_alternatora_fiat_uno_tipo_tempra.html, w Jelenie cena regulatorów 50 - 60 zł a z ciekawości byłem w ASO Fiat i zamiennik 60 zł a oryginał Fiat 150 zł. Na dniach powinien przyjść założe i mam nadzieje że problem będzie z głowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.