Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Otwieranie klapy bagażnika z pilota

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zainspirowany filmikiem:

Postanowiłem sobie coś takiego założyć.

Zakupiłem centralkę + pilot z Omegi B, oraz siłownik zwalniania klapy z mocowaniami i zamkiem.

Centralki obsługujące otwieranie klapy pochodzą z omegi B sedan:

09146039 (RW)

24416614 (EK)

24443780 (LU)

Według EPC za RW stosować EK, a za EK stosować LU więc ja kupiłem centralkę LU

Wymiana centralki to kilkanaście minut (odkręcić osłonę słupka pod schowkiem przy nogach pasażera jeden wkręt, dwie nakrętki trzymają centralkę przepiąć i złożyć z powrotem.) wszystko chodzi od pierwszego podłączenia. Tzn centralny zamek + domykanie szyb po przytrzymaniu przycisku, a klapę trzeba okablować i założyć siłownik.

Jednak po podpięciu się w moduł centralnego okazuje się, że jednak nie jest wszystko na 100% zgodne. Przy komunikacji z centralką trzeba pamiętać, że w astrze G centralka podpięta jest na pin 12 złącza diagnostycznego a w omedze B na pin 3, i tam program szuka centralki no i oczywiście następuje brak komunikacji. Ja sobie zaznaczam w programie pin 12 podczas komunikacji ze sterownikiem zamka omegi b 2003 i jest ok.

Z racji tego, że centralny zamek z omegi obsługuje oświetlenie wnętrza to w sterowniku jest błąd obwodu lampki bo po prostu jest ona nie podpięta. w Astrze G za oświetlenie odpowiada multitimer. Sterownik omegi sprawdza też stan drzwi pasażerów i klapy bagażnika ( w astrze G sygnały te idą na multitimer). Myślę, że raczej nie będę podprowadzał tych sygnałów do centralki bo nie będę podłączał lampki. W obwód lampki wstawię rezystor na tyle duży aby się nie grzał, no i tak dobrany aby jakichś prąd tam popłynął coby błędu w centralce nie było.

Kolejna rzecz, to w Astrze G mikrostyk ryglowania pracuje inaczej niż w omedze i w sterowniku w pozycji status klamki jest błąd klamki. Zamek sobie z tym radzi i zamyka, rygluje pilotem i kluczykiem, jednak jakąś nieprawidłowość widzi. O co chodzi to poniżej na obrazku:

288409630-centr.jpg

Tak jak widać w omedze mikrostyk ma dwie pozycje i stale daje masę na pin 1 złącza X61 W momencie zamykania kluczykiem go przestawiamy i dajemy masę na pin 2. kolejne przekręcenie kluczyka rygluje zamki.

W astrze G mikrostyk ma trzy pozycje i bez kluczyka nic nie zwiera a piny 1 i 2 są podciągane do masy poprzez rezystory (jakieś 1,7K) Przekręcenie kluczyka na zamknij daje masę na pin 2 i kolejne kolejny raz i rygluje (Przekręcenie na otwórz daje masę na pin 1). Jednak sterownik to widzi i sygnalizuję błąd klamki). Jeżeli nie dostanę takiego mikrostyku z dwoma pozycjami( w co wątpię ) to usunę rezystory i puszczę to przez przekaźnik aby elektrycznie było zgodne z omegą. (a niech centralka zadowolona będzie i nie robi z tego jakiegoś wielkiego halo w przyszłości)

Ja jak narazie poza wymianą centralki i sprawdzeniem zamontowałem siłownik w klapie i dorobiłem cięgno

288409630-DSC_0824.JPG

288409630-DSC_0826.JPG

Przy odrobinie wolnego czasu się okabluje i uruchomi klapę, no może jednak podepnę krańcówki drzwi i klapy ale to na samym końcu.

post-72224-14352530575178_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Wczoraj podłączyłem sobie klapę i powiem że fajnie to działa. Aby położyć przewód w progu to rozkręciłem pół auta, z wystawieniem fotela pasażera na zewnątrz, ale warto było. Muszę jeszcze pokombinować coś z tym podwójnym zamkiem, bo nieraz jak zwolni to załapie za pierwszy zamek, a jak podkręcę odboje to znowu ciężko się otwiera przyciskiem. Coś się pomyśli i może mechanicznie usunę blokowanie na pierwszym zamku i będzie super. Co do samego podłączenia to sprawa banalna. Interesuje nas to co zaznaczone na czerwono na schemacie poniżej

288424812-czomb.jpg

Tak naprawdę to wystarczy, że podłączymy siłownik na pin 10 złącza X62 (drugi przewód siłownika do masy) i klapa z pilota już chodzi. Aby otwierać bagażnik przyciskiem w kabinie to podłączamy go na pin 3 X61. Drugi pin przełącznika do masy.

Na schemacie jest przekaźnik kierunkowskazów i w astrze go nie ma. pin 14 X61 w astrze idzie na multitimer i on zarządza kierunkami. Na schemacie jest jeszcze krańcówka klapy i przekaźnik opóźnienia, ale tu (16 X61) powinny być krańcówki pozostałych drzwi. Krańcówek nie trzeba podłączać bo w astrze oświetleniem steruje multitimer. Pin 11 x61 daje masę na sterowanie lampką wnętrza i tutaj trzeba uważać bo jeśli ktoś ma Soft Top to w astrze G ten pin idzie na Soft Top. Nie wiem jaki sygnał tam występuje w Astrze (pewnie masa) ale ja bym sprawdził przed podłączeniem co by bałaganu nie narobić. Tak jak pisałem wcześniej w sterowniku centralnego jest błąd lampki i ten pin 11 X61 podłączę przez jakichś rezystor do +12V.

Została mi jeszcze zabawa z zamkiem przednich drzwi kierowcy bo tam jest mikrostyk ryglowania.

post-72224-14352530725178_thumb.jpg