Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ISOFIX a fotelik

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zdaje się że Stilo ma również isofix do montażu fotelików dziecięcych - takie cuś jest w Cromie a ja muszę zmienić dzieciakowi fotelik (no cóż - rośnie zlosnik.gif ). W marei tego wynalazku nie było, ale w Cromie jest - pytanie więc: czy isofix służy tylko do mocowania tyc najmniejsych fotelików, czy też można zamontować i większy (taki do 36kg lub nawet "poddupek")?

Jak to sięwogóle mocuje? - fotelik ma jakieś zaczepy?? Na siedzenich (a konkretnie - między siedzeniami a oparciem) wymacałem jakieś uchwyty - to to jest?

Napisano

> Zdaje się że Stilo ma również isofix do montażu fotelików dziecięcych

> - takie cuś jest w Cromie a ja muszę zmienić dzieciakowi fotelik

> (no cóż - rośnie ). W marei tego wynalazku nie było, ale w

> Cromie jest - pytanie więc: czy isofix służy tylko do mocowania

> tyc najmniejsych fotelików, czy też można zamontować i większy

> (taki do 36kg lub nawet "poddupek")?

KLIK - wygląda na to, że więcej w tym systemie bicia piany niż jakichś realnych korzyści. zlosnik.gif

Napisano

> Witam,

> Zdaje się że Stilo ma również isofix do montażu fotelików dziecięcych

Tak. Ma. smile.gif

> czy isofix służy tylko do mocowania tyc najmniejsych fotelików, czy też można zamontować i większy (taki do 36kg lub nawet "poddupek")?

Jeśli spełnia normy, to teoretycznie można. smile.gif

> Jak to sięwogóle mocuje? - fotelik ma jakieś zaczepy?? Na siedzenich (a konkretnie - między siedzeniami a oparciem) wymacałem jakieś uchwyty - to to jest?

ISOFIX - system mocowania fotelików dziecięcych oparty o dwa mocujące uchwyty u podstawy oparcia tylnych siedzeń.

UCHWYTY ISOFIX

Aby ułatwić stałe i właściwe używanie fotelika dla dziecka, zapewniające maksimum bezpieczeństwa, Fiat Stilo Multi Wagon został wyposażony w uchwyty ISOFIX. Składają się one z dwóch par listew (umieszczonych u podstawy oparcia tylnych foteli), które pozwalają montować i wyjmować foteliki łatwo i szybko: wystarczy nacisnąć dwa zatrzaski. Wymiary listew są zgodne z normą europejską, zatem fotelika można używać w jakimkolwiek innym samochodzie.

Źródło słownik carserwis.pl oraz FS MW carserwis.pl

Napisano

Wszystko prawda, ale niestety wadą fotelików wyposażonych w mocowania Isofix jest ich relatywnie wysoka cena oraz wąska oferta-najczęściej są sprzedawane poprzez sieć dilerską.

Napisano

> KLIK - wygląda na to, że więcej w tym systemie bicia piany niż jakichś realnych korzyści.

Wygląda na to, że z tym ISOFix jest zupełnie tak jak testami zderzeniowymi EuroNCAP. Niby samochody są bezpieczne i mają dużo gwiazdek, ale tak na prawdę to są bezpieczne tylko w bardzo szczególnych sytuacjach. sick.gif Zmiana kąta udrzenia o kilka stopni powoduje, że wszelkie zabezpieczenia są o kant stołu potłuc. crazy.gif Podobnie z ISOFix - bezpieczne i super, ale tylko według marketingu. zlosnik.gif Praktyka pokazuje coś innego. crazy.gif

Napisano

> Wygląda na to, że z tym ISOFix jest zupełnie tak jak testami

> zderzeniowymi EuroNCAP. Niby samochody są bezpieczne i mają dużo

> gwiazdek, ale tak na prawdę to są bezpieczne tylko w bardzo

> szczególnych sytuacjach. Zmiana kąta udrzenia o kilka stopni

> powoduje, że wszelkie zabezpieczenia są o kant stołu potłuc.

> Podobnie z ISOFix - bezpieczne i super, ale tylko według

> marketingu. Praktyka pokazuje coś innego.

To chyba norma hmm.gif - najpierw kreuje się różne dziwne standardy i potrzeby, a potem zarabia na ich wcielaniu w życie. biglaugh.gif A jak już coś jest na tyle popularne że mają to prawie wszyscy, to wymyśla się coś nowego, co jest jeszcze wygodniejsze/nowocześniejsze/bezpieczniejsze i tak to się kręci...

Napisano

> Wygląda na to, że z tym ISOFix jest zupełnie tak jak testami

> zderzeniowymi EuroNCAP. Niby samochody są bezpieczne i mają dużo

> gwiazdek, ale tak na prawdę to są bezpieczne tylko w bardzo

> szczególnych sytuacjach. Zmiana kąta udrzenia o kilka stopni

> powoduje, że wszelkie zabezpieczenia są o kant stołu potłuc.

> Podobnie z ISOFix - bezpieczne i super, ale tylko według

> marketingu. Praktyka pokazuje coś innego.

Wynika z tego, że nie warto sobie tym głowy zawracać i mocować fotelik, bądź fotelik z pasażerem pasem bezpieczeństwa. hmm.gif

Napisano

kupowalem fotelik, testowalem kilkanascie, w tym tez chyba 2 czy 3 z isofixem

lipa polega na tym, ze zeby fotelik z isofixem byl sztywno zamocowany, z przodu powinien miec noge, ktora opiera sie o podloge samochodu. Tego problemu nie ma z fotelikami standardowymi, taki np. MaxiCosi ma system montazu pasami tak pomyslany, ze fotelik praktycznie zintegrowany jest z kanapa i sie nie rusza. Isofix bez nogi po prostu lata na kanapie, trzyma sie tylko z tylu.

Suma sumarum dalem spokoj z Isofixem, ta noga wyraznie przeszkadza w wykorzystaniu przestrzeni ladunkowej zlosnik.gif

Napisano

> Wynika z tego, że nie warto sobie tym głowy zawracać i mocować

> fotelik, bądź fotelik z pasażerem pasem bezpieczeństwa.

Ale same zaczepy ISOFIX powoli zaczynają być wykorzystywane i do innych rzeczy ok.gif Np. w zeszłym roku kupiłem w Holandii klatkę-kontenerek dla kota, którą można stabilnie zamocować właśnie do tych zaczepów rotfl.gif

Napisano

> kupowalem fotelik, testowalem kilkanascie, w tym tez chyba 2 czy 3 z

> isofixem

> lipa polega na tym, ze zeby fotelik z isofixem byl sztywno

> zamocowany, z przodu powinien miec noge, ktora opiera sie o

> podloge samochodu. Tego problemu nie ma z fotelikami

> standardowymi, taki np. MaxiCosi ma system montazu pasami tak

> pomyslany, ze fotelik praktycznie zintegrowany jest z kanapa i

> sie nie rusza...

Ja również myślałem nad fotelikiem z Isofixem, ale ostatecznie wybrałem Maxi Cosi Rodi XP, ciekawą prezentację tego modelu znajdziecie tu

Napisano

mam fotelik kupiony u Fiata

coz moge powiedziec...duzo kasy i farbuje material siedzenia..zalama... halasuje...ma swego rodzaju luzy...ale podstawa w zaczepoach siedzi twardo

pasy fotelika zdaja tylko swoje zadanie jezeli dziecko jest malutkie i jedzie w przeciwnym kierunku

jazda dla dziecka starszego zaczela budzic moja watpliwosc co do bezpieczenstwa...sorka pisze troszke bez skladu ..padniety..

• 3 miesiące później...
Napisano

Normalny Deltim rozkładany tak ze słuzy aż do 12 roku życia

obsługuję już drugie dziecko i jest ok. Oczywiście system pasów

osobnych dla dziecka a fotelik przypinany pasami auta do fotela

http://www.deltim.com.pl/podroznik.htm

zobacz sobie nie jest strasznie drogi a sprawdzony i od dawna na rynku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.