Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] - wąż od turbo i inne z tym związane

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam parę pytań odnośnie astry H z 2005 roku z silnikiem Z17DTH:

1. czy ktoś może kojarzy jaki rozmiar opaski metalowej będzie przy wężu wchodzącym do turbo (wąż gruby ale jaki to będzie rozmiar - nie wiem a nie mam czym zmierzyć) wąż wąż ten po prawej dolne wejście

2. Wycieka z tego węża olej (czy tak być powinno tez nie wiem bo mechanik ze mnie żaden) i chciałbym miejsca gdzie pokapał oczyścić tylko czym. Czy mogę to potraktować uniwersalnym zmywaczem link . tylko ciekawe jak na to zareaguje guma?

Pozatym od jakiegoś czasu jak wcisnę pedał w podłogę to kopci na czarno i to dosyć konkretnie. Czy może to być z tym związane?

Z góry dzięki za pomoc...

Napisano

1. 38-50mm.

2. Olej w tym miejscu (w środku rury) może występować, ale nie powinno go być dużo - przy okazji wymiany opaski zdejmij rurę i niech sobie skapnie co tam jest.

Umyć możesz tym zmywaczem, ale na zewnątrz. Jeśli sikniesz do rury, to poczekaj aż wypłynie i dobrze wyparuje.

3. Czarny dym - jeśli nie występował wcześniej - oznacza zwykle problemy z przepływomierzem, egr-em, albo z końcówkami wtryskiwaczy.

Ale może to być też wynik nieszczelności - jak w Twoim wypadku. Jeśli część zmierzonego przez przepływomierz powietrza wydostaje się nieszczelnościami, to nie idzie do silnika. Ten dostaje za dużo paliwa i dymi.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Autko jednak oddane do mechanika, ponieważ okazało się, że opaska jest cała i nie wiem czy czasem wąż nie pękł, gdzieś przy opasce. Wąż jest plastikowy i ma to sprawdzić. Ponadto po zdjęciu grilla okazało się, że przy intercoolerze w górnej części obudowy także pojawił się olej.