Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] Czyszczenie przepustnicy Twinport 1.4 XEP

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zakupiłem stosowny preparat do tej czynności - wystarczy psiknąć itp. Ale chciałbym zdemontować przepustnicę i ją dokładniej wyczyścić. Czy po zdemontowaniu i ponownym zamontowaniu trzeba zrobić tzw. autoadaptację? Jeśli tak jak ją fachowo wykonać w tym silniku?

Napisano
  • Autor

> W Z14XEP nie trzeba robić adaptacji.

I potwierdzone jest to w praktyce? Czy z czego to wynika że nie trzeba?

Napisano

> W Z14XEP nie trzeba robić adaptacji.

Pytalem chyba kiedyś o tą adaptacje przepustnicy i tutaj dostałem odpowiedź, ze adaptacja sama robi się po odpieciu aku i ponownym podpieciu

Napisano

> Pytalem chyba kiedyś o tą adaptacje przepustnicy i tutaj dostałem odpowiedź, ze adaptacja sama robi

> się po odpieciu aku i ponownym podpieciu

Pamiętam, że pytałeś i chyba Orochimaru Ci odpisał grinser006.gif w każdym razie wg TISa w Z14XEP nie trzeba robić adaptacji op-comem czy Techem smile.gif

Napisano

> I potwierdzone jest to w praktyce? Czy z czego to wynika że nie trzeba?

W opcomie ta opcja jest nawet nie aktywna

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i po czyszczenie. Jeszcze od góry przepustnica jako tako wyglądała ale jak ją zdjąłem to od spodu był jeden wielki czarny syf i nagar - jeżeli ktoś chce używać tylko samego preparatu i dawkować go od góry (bez odkręcania przepustnicy) to uważam ze nie ma to większego sensu po tym co zobaczyłem ..... W sumie z pół godziny solidnego czyszczenia przeparatem do czyszczenia przepustnic STP a następnie do czyszczenia silników (był wydajniejszy) przyniosło pożadany efekt. Przy okazji wymieniłem także świece - był już na nie najwyższy czas - już tydzień testuję auto i powiem że warto było, auto odczuwalnie nabyło mocy, żwawiej reaguje na gaz.

Na koniec dodam że wcześniej nie miałem żadnego falowania obrotów itp. a auto jeździło poprawnie a prace wykonałem "wybiegająco", przecież przebieg niewielki jedynie 128kkm....a efekt który uzyskałem zaskoczył mnie totalnie pozytywnie biorać pod uwagę niewielki nakład sił, kosztów i spędzonego czasu :jump: Polecam jeszcze niezdecydowanym - gdyż praca łatwa i przyjemna.

Napisano
  • Autor

Uszczelkę nową dawałeś?

Nie - ta co była wyglądała dobrze

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czy w korpusie przepustnicy Z14XEP są jakieś dodatkowe kanaliki do wyczyszczenia ?

Napisano

Nie zauważyłem żadnych

tapatalk

Napisano
  • Autor

Czy w korpusie przepustnicy Z14XEP są jakieś dodatkowe kanaliki do wyczyszczenia ?

Z tego co pamiętam to nie ma.