Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wykonanie układu sterującego grzałką i wyswietlaniem temperatury

Featured Replies

Napisano

Szukam kogoś kto wykonałby układ sterujący albo całe urządzenie.

Dane:

- grzałka ok 100W

- dwa wyświetlacze - jeden sterowany przyciskami z zadawaniem temperatury, a drugi z wyświetlaniem aktualnej temperatury (najlepiej dwa rzędy pojedynczych wyświetlaczy 7 segmentowych ułożonych po 3 w rzędzie

- czujnik temperatury pracujący do 250 stopni (temperatura grzałki ma być zadawana w zakresie 100-220 stopni)

Najlepiej gdyby napięcie(?) grzałki było modulowane tak, aby nie trzeba było umieszczać przekaźnika, a grzałka po osiągnięciu zadanej temperatury utrzymywała ją dzięki zmianie napięcia.

Nie wiem jak to osiągnąć, ale na przykład w prostownicach do włosów są takie układy, również z wyświetlaczem.

Ile trzeba zapłacić komuś kto temat ogarnia za wykonanie takiej rzeczy?

Może na forum jest ktoś chętny?

Pozdrawiam

post-150388-0-20275900-1435407267_thumb.jpg

Napisano

Podjąłbym się, ale nie mam miejsca bo remontuję chałupę :) Indywidualny układ będzie dla Ciebie nieopłacalny, ale w przypływie dobroci :D polecę Ci gotowe rozwiązanie:

http://pcontrol.net/regulatory_ekonomiczne_pid_z_autonastawa.php?id=265&kat=239

Co prawda ten jest na wyjściu przekaźnikowym, ale powinien się całkiem dobrze sprawdzić. Zawsze pod tym hasłem możesz poszukać innego, sterującego urządzeniem przez np. triaka (wyjście półprzewodnikowe).

Za 200 zł z materiałami nikt Ci tego tak ładnie nie wykona.

Napisano

Jak Ci odpowiada taki dzialajacy na zasadzie wlacz / wylacz to spoko :ok: To plynnej regulacji potrzebowalbys cos nieco bardziej skomplikowanego na triaku :)

Napisano

Jak Ci odpowiada taki dzialajacy na zasadzie wlacz / wylacz to spoko :ok: To plynnej regulacji potrzebowalbys cos nieco bardziej skomplikowanego na triaku :)

Nie do końca odpowiada, ale w cenie do 80-100,- jest ok.

Potrzebuję sterować grzałką, a nie wiem, czy takie wł/wył żeby utrzymać 200 stopni przez na przykład 30 minut nie zabije szybko, czy to regulatora, czy grzałki.

Zresztą założę zaraz temat z grzałką :)

Napisano

Zobacz czy Chinczyki nie maja czego gotowego. Szukaj pod hasłem PID Temperature Control Module.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zobacz czy Chinczyki nie maja czego gotowego. Szukaj pod hasłem PID Temperature Control Module.

Pewnie bym znalazł, ale na popularnym czujniku (do 150 stopni), na pt100 nie znajdę w cenie do max 100,-

Kurczę, to urządzenie przeze mnie wklejone gdyby miało sterowanie triakiem...

Nie wiem jakie są ceny, ale gdybym komuś zapłacił 500-1000,- za wykonanie, to może z późniejszą produkcją bym sie zmieścił w 100,- za sztukę.

Nie potrzebuję obudowy ani estetyki.

Ten mój (bo go kupiłem) ma laga przez czujnik, który jest w blaszce metalowej i przez zbyt wysoką temepraturę pracy grzałki (ok 1000 stopni)

Docelowo to ma byc zamknięte w cylindrze izolowanym średnicy ~ 4cm (sz) x 6cm (wys) może wtedy lag się zmniejszy, ale chyba nie do różnicy 3 stopni w każdą stronę, co by mnie zadowalało. Tym bardziej, że cylinder ma być wentylowany przepływem powietrza ok. 10l/min....