Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Wiertarko-frezarka proxxon, dremel czy ...?

Featured Replies

Napisano

Chce sobie sprawic zabawke do majsterkowania - jakas wiertarke ze statywem wiertarskim, przystawka frezarska (frez pionowy) i pewnie jeszcze jakies imadelka maszynowe. Sprzet przydalby mi sie do dlubania :)

teraz mam jakies chinczyki i generalnie jakosc zadna. Myslalem o demelu i prawie sobie kupilem, ale ostatnio trafil mi w rece katalog proxxona - cena nieco wyzsza ale adapterow jakby nieco wiecej... pomacalem sobie tez w sklepie i wrazenie dotykowe robi lepsze niz dremel.

Generalnie na naped chcialbym wydac max 300pln (ew. zasilacz 12V duzo amper mam ;) wiec nie upieram sie koniecznie przy narzedziach na 230V ) - polecicie cos? czy lepiej nie kombinowac i wziac proxxona (ktory model polecaciei/uzywacie?) czy moze nie cudowac i wziac dremela :)

Napisano

Proxxon wytrzymuje u nas dużo dłużej w firmie niż dremel (już dwa dremele padły). Pracuje po 8 - 16h dziennie. Nie wiem jaki mamy model, ale nie bierz nic na 12V...

Napisano

Bierz Proxxona, i na 230V, Nie kupuj 12V to do niczego się nie nadaje. Jakość dużo lepsza niż Dremel. 

Napisano
  • Autor

Bierz Proxxona, i na 230V, Nie kupuj 12V to do niczego się nie nadaje. Jakość dużo lepsza niż Dremel. 

wlasnie przegladalem biezacy katalog i widze ze przystawki do frezowania sa wycofane z oferty... 

przegrzebalem tez katalogi dremela i widze ze jest zarowna przystawka do frezowania gornego (uchwyt) i dolnego (stolik)... no i zaczynam miec powazniejszy zgryz - za proxxonem przemawia wykonanie a za dremelem (mimo pierwszego wrazenia) ilosc przystawek :/

Napisano

Poszukaj dobrze w necie, są jeszcze dostępne przystawki do starych proxxonów, nie sugeruj się katalogiem. W nekrórych sklepach leża gdzieś na półkach jesteś stare dodatki.

Napisano
  • Autor

Poszukaj dobrze w necie, są jeszcze dostępne przystawki do starych proxxonów, nie sugeruj się katalogiem. W nekrórych sklepach leża gdzieś na półkach jesteś stare dodatki.

Ale nie mam teraz kasy na cały zestaw :/ No i chciałbym kupić sprzęt który daje możliwość rozbudowy. A proxon wydaje sie ograniczać przystawki na rzecz dedykowanych narzędzi. Nowe toole z serii microt są na 12v i maja szokujące 30-50W :/ a dremele maja po 130-170W. Ehhh

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano

Przecież masz w ofercie narzędzia na 230V nawet w katalogu. Frezy itp. też mają trzpienie 3,2, więc spokojnie założysz do takiego narzędzia. Do tego dostępne różne stojaki, stoliki itp.

Napisano
  • Autor

Przecież masz w ofercie narzędzia na 230V nawet w katalogu. Frezy itp. też mają trzpienie 3,2, więc spokojnie założysz do takiego narzędzia. Do tego dostępne różne stojaki, stoliki itp.

frezy owszem, uchwyty rowniez, ale... "Przystawka do frezowania górnego OFV 28566" jest wycofana z oferty dystrybutora proxxona... w sklepach jeszcze bywaja leżaki magazynowe. W przypadku dremela od reki i bez problemow dostepne sa "Dremel 231 (Frezarka dolnowrzecionowa)" I "Dremel 335 (Frezarka górnowrzecionowa)" ... te dremela wygladaja na bardziej wiotkie, podobnie statyw (kolumnowy) do wietrarki tez w przypadku dremela wydaj sie jakis taki bardziej wiotki ale... wszystko jest dostepne i dystrybutor nie wycofuje niczego z oferty. Druga kwestia jest taka ze w przypadku proxxona mam pewien problem z ocenieniem co jest z czym kompatybilne - przy niektorych pisze ze jest zgodne z micromot a przy niektorych ze z narzedziami z szyjka 20mm... i wymysl teraz czy to to samo czy nie bedzie jednak dzialac :/

2b0849fb632cfa88857ec709f3e045f1.jpg

Napisano

A to może napisz do nich maila po prostu z Twoimi wątpliwościami ? U mnie w firmie nie używamy aż takich pierdół, ale co do jakości - tylko proxxon :)

Napisano
  • Autor

A to może napisz do nich maila po prostu z Twoimi wątpliwościami ? U mnie w firmie nie używamy aż takich pierdół, ale co do jakości - tylko proxxon :)

tak sie skonczy :) bo na macanie to znacznie lepiej lezy mi jednak proxxon... tylko te przystawki ;)