Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowe reflektory 307

Featured Replies

Napisano

Lewy reflektor mam nieoryginalny "TYC" i mimo kilku prób uszczelnienia ciągle paruje  :facepalm:  w dodatku klosz od spodu (w niewidocznym bez demontażu miejscu) jest delikatnie popękany - także słabo jak na 4 lata i ok 30 tyś przebiegu... 

Znalazłem oryginalne reflektory AL - takie jak szły na pierwszy montaż za 463 zł z wysyłką / szt.  :hmm:

Jak myślicie, dobra cena??

Napisano

jak mi sie rano przypomnisz to Ci powiem czy dobra cena :)

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Muszę zdementować informację o nieoryginalnej lampie.. TYC istnieje tylko na fakturze z warsztatu, którą przekazał mi poprzedni właściciel :hehe: Oglądałem dzisiaj tą lampę a tam DEPO :hehe: czyli gościa zrobili w bambuko...

Napisano

dawaj zdjecia jak wyglada z nowymi lampkami :) i podziel sie informacja czy poprawila sie jakosc swiecenia

Napisano
  • Autor

Nowe reflektory świecą dużo lepiej niż zamiennik. Porównywalnie z oryginalną lampą (miałem jedną oryginalną i jeden zamiennik).
Aczkolwiek :) widać że kontrola jakości nie była już tak dokładna jak w reflektorach na pierwszy montaż... W lewej lampie w narożniku widać coś w rodzaju bąbla powietrza, prawa ma paprochy w środku (muszę kiedyś dmuchnąć kompresorem)..
Ale najważniejsze że pasują idealnie (Depo aby dobrze ustawić trzeba było kombinować z podkładkami - tak jakby fabryczne mocowania były przesunięte. Klej którym sklejone są lampy także jest taki sam, coś jak skrzyżowanie silikonu z poliuretanem, w depo było to coś w rodzaju gumy butylowej i puściło.

Także biorąc pod uwagę cenę myślę że to dobry zakup. 

• 4 tygodnie później...
Napisano

Znalazłem oryginalne reflektory AL - takie jak szły na pierwszy montaż za 463 zł z wysyłką / szt.  :hmm:

Jak myślicie, dobra cena??

No nie wiem, do starszego auta to ja nie widzę potrzeby zakupu nowych lamp. Oryginalne używki w bardzo dobrym stanie to koszt jakieś 120 - 150 zł. Ale każdy robi jak uważa ...

Napisano
  • Autor

No nie wiem, do starszego auta to ja nie widzę potrzeby zakupu nowych lamp. Oryginalne używki w bardzo dobrym stanie to koszt jakieś 120 - 150 zł. Ale każdy robi jak uważa ...

Właśnie oglądałem te używki za 150 zł  ;l  - przez wadę konstrukcyjną (kostka na żarówce H1) całe okopcone od środka...

Ładne używki - to koszt ok 250 zł / szt., więc stwierdziłem że jeśli mam dać 500 zł za stare części to wolę 860zł za komplet oryginałów.

Od tej ceny można odjąć żarówki - przy H1 + H7 + kierunek - znowu kilkadziesiąt złotych (oryginalne lampy są z kompletem żarówek).

Autem zamierzam jeździć jeszcze 3 - 5 lat, używane reflektory często są już zmatowiałe - albo zaczynają matowieć (w końcu najmłodsze mają już 8 lat) - przy nowych odpada zabawa ze szlifowaniem, lakierowaniem...

I na koniec - widoczność w nocy - nowe lampy świecą rewelacyjnie :oki:  

Stare lampy lecą na allegro  ;]  z dokładnym opisem usterek itd. - za komplet wezmę 150 zł (lewa jest oryginalna i sprawna, jedynie troszkę matowieje).

Napisano

To znaczy, że nie chciało Ci się / nie miałeś czasu szukać. Używka to używka. Jeżeli chcesz mieć idealne to myślę że 1 z 10 byś wybrał ...

Napisano
  • Autor

To znaczy, że nie chciało Ci się / nie miałeś czasu szukać. Używka to używka. Jeżeli chcesz mieć idealne to myślę że 1 z 10 byś wybrał ...

Szukałem w swoim regionie - tak jak pisałem - cena używek nieadekwatna do stanu.

W Pugach 307 fl w pierwszych latach produkcji była stosowana kostka na H1 która poprostu się topiła, przy okazji pokrywając reflektor czarnym osadem od środka.  Dodatkowo np. silniczki do ustawiania są zabudowane wewnątrz reflektora - w razie uszkodzenia brak możliwości wymiany.

Jeśli mam tracić masę czasu na szukanie igły w stogu siana, wolę ten czas przesiedzieć w robocie  :hehe:  .

Kasa będzie ta sama  ;]  tylko nerwów mniej  :).

Brat w lanosie szlifował, malował, uszczelniał reflektory - pomimo niskiej ceny nowych. Różnica jest taka że w Pugu do zdjęcia reflektorów muszę zwalać zderzak, w lanosie odkręcasz je w 5 min...