Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znowu ta klima

Featured Replies

Napisano

Znowu nie działa mi klima (po 5 latach bezawaryjnej pracy). Zanim zacznę wydawać pieniadze może ktoś z bardziej doświadczonych qlegów co nieco doradzi.

Sytuacja przedstawia się nastepująco:

1. w lipcu ubiegłego roku wymieniłem środek chłodniczy i odgrzybiłem klimatyzację w warsztacie, który polecali qledzy kącikowcy. Klima chodziła jak burza.

2. w zimie włączyłem kilka razy klimę (co prawda nie tak częto i systematycznie jak zaleca instrukcja).

3. w okresie duzych mrozów zauwazyłem, ze ześwirował mi czujnik temperatury (ten w lusterku) i pokazywał temperaturę wyższą od rzeczywistej o ok. 7 stopni (przy temperaturach rzędu -20).

4. od czasu do czasu (w okresie mniej więcej 1 miesiąca) wariował wentylator: w pozycji 0 dmuchał tak jak w pozycji auto lub 3. W pozycji auto dmuchał jak 1 a w poz. 1 nie dmuchał wcale. Objawy ustapiły po wjechaniu w dużą dziurę co spowodowało dość mocny wstrząs.

Aktualnie objawy złego działania klimy objawiają się nastepująco:

- po włączeniu klimy nie zauważyłem jakiejkolwiek reakcji silnika - dotychczas dawało się odczuć wzrost obrotów,

- temperatura wydmuchiwanego powietrza jest taka sama czy jest włączona klimatyzacja czy nie.

Wykluczam brak czynnika chłodzącego bo to przechodziłem tuż po zakupie. Objawiało się to głośną pracą sprężarki.

Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów doradzi:

- zacząć od wymiany czujnika temperatury?

- sprawdzić ciśnienie w układzie(od 07.05 nie upłynął rok - podlega to gwarancji?)?

Jest to dla mnie o tyle istotne, że warsztat który serwisuje mi bravkę nie robi klimatyzacji, a czujnik temperatury parę groszy kosztuje.

- nawet nie chcę o tym myśleć - może to sprężarka?

Z góry wielkie dzięki.

Napisano

> Wykluczam brak czynnika chłodzącego bo to przechodziłem tuż po

> zakupie. Objawiało się to głośną pracą sprężarki.

niekoniecznie - u mnie jak uciekł czynnik to po prostu klimatyzacja się nie załączała

sprzęgiełko nie załączało sprężarki i efekt był własnie taki, jak teraz u Ciebie...

Napisano

> Aktualnie objawy złego działania klimy objawiają się nastepująco:

> - po włączeniu klimy nie zauważyłem jakiejkolwiek reakcji silnika -

> dotychczas dawało się odczuć wzrost obrotów,

> - temperatura wydmuchiwanego powietrza jest taka sama czy jest

> włączona klimatyzacja czy nie.

Czyli klima wogole sie nie wlacza. Ja proponuje sprawdzic stan czynnika chlodzacego. W sumie niedawno go wymieniales, ale moze gdzies nastapilo rozszczelnienie, np. wtedy jak wpadles w ta dziure.

Napisano
  • Autor

> niekoniecznie - u mnie jak uciekł czynnik to po prostu klimatyzacja

> się nie załączała

> sprzęgiełko nie załączało sprężarki i efekt był własnie taki, jak

> teraz u Ciebie...

Wielkie dzięki! bow.gif

Od razu poprawił mi się humor. Tym bardziej, że muszę szybko powalczyć z tylnym wachaczem (w moim ASO: 260PLN zestaw naprawczy + robocizna) a kasy jak u każdego sciana.gif - zawsze za mało.

W poniedziałek podjadę tam gdzie mi wymieniali - niech sprawdzą.

BTW - ciekawe czy nabiją mi w ramach gwarancji (jesli oczywiście ta nieszczelność jest na zaworze)?

Napisano

> BTW - ciekawe czy nabiją mi w ramach gwarancji (jesli oczywiście ta

> nieszczelność jest na zaworze)?

szczerze watpię smile.gif

Napisano

Łatwo sprawdzić, czy sie włącza - włączając klimę słuchaj czy jest charakterystyczne pyknięcie (najlepiej otwórz maskę), bo to oznacza, że spreżarka sie załączyła. Jeśli nie to albo nie masz czynnika chłodzącego, albo cos nie tak ze sprężarką. A jeśli chodzi o gwarancję, to nie miej nawet cienia nadziei, że Ci nabiją klimę za free. Zawsze na coś zwalą. Chociaż jeśli układ był badany przez fimę pod względem szczelności i nabijany, to można zawsze spróbować

Napisano

zima mam nadzeje sie juz skonczyla i tez chcialbym sprawdzic swoja klime nie mam zadnego doswiadczenia a chcialbym sie mentalnie przygotowac na koszty ile mniej wiecej kosztuje napelnienie czynnikiem chlodzacym i odgrzybianie ? a poza tym zauwazylem osttnio ze dmuchawa caly czas grzeje chlodne powietrze leci dopiero jak przelacze na najnizsza temp i jak potem spowrotem wroce na mniej wiecej srodek to jest ok. Czujnik temp jest walniety???

Napisano

> zima mam nadzeje sie juz skonczyla i tez chcialbym sprawdzic swoja

> chcialbym sie mentalnie

> przygotowac na koszty ile mniej wiecej kosztuje napelnienie

> czynnikiem chlodzacym i odgrzybianie ?

we Wrocku koszt od 250 - 400zł !

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> zima mam nadzeje sie juz skonczyla i tez chcialbym sprawdzic swoja

> klime nie mam zadnego doswiadczenia a chcialbym sie mentalnie

> przygotowac na koszty ile mniej wiecej kosztuje napelnienie

> czynnikiem chlodzacym i odgrzybianie ?

W polecanym tu warsztacie Ultra-Car napełnianie i odgrzybianie kosztuje 150 PLN, ale do Warszawy to dla ciebie chyba za daleko.hehe.gif

> osttnio ze dmuchawa caly czas grzeje chlodne powietrze leci

> dopiero jak przelacze na najnizsza temp i jak potem spowrotem

> wroce na mniej wiecej srodek to jest ok. Czujnik temp jest

> walniety???

Zauważ, ze jest jeszcze dość chłodno - temperaturę (przynajmniej w mojej Bravie) można regulować od 18 stopni.Dlatego na początku zawsze będzie Ci grzać.

A wracając do zapoczątkowanego przeze mnie wątku -

okazało się, że klima jest pusta. Instalacja wygląda na szczelną zatem pojawiła się hipoteza, ze podczas przeglądu w serwisie po 100kkm, przy wymianie cieczy chłodzącej:

- wg klimatyzatora proces narawczy może powodować spuszczenie czynnika,

- wg mnie, ktoś się za specjalnie n ie znał i wymieniając ciecz chłodzącą zaczął od klimy.

W każdym razie trzeba było nabić na nowo (niestety 150 PLN znowu do tyłu) i dla pewności doładowali mi jeszcze barwnika UV, żeby sprawdzić czy instalacja jest szczelna. Za tydzień kontrola.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.