Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przeciwmgielne i CAN

Featured Replies

Napisano

Witam

W styczniu starsi kupili Stilo 5d 1.4 fresh z wyprzedaży.

Jak to samochód z wyprzedaży nie bardzo można było konfigurować opcjii, a chialem z ojcem miec przeciwmgielne.

Po zakupie pojechałem do ASO fiata zapytac sie o te światła (cena przy zakupie samochody 400zl), a tam pan poinformował, ze założenie bedzie kosztować 3kzl ze względu na instalacje CAN, bo trzeba wymienić cały komputer angryfire.gif

Czy można jakoś jednak założyć te przeciwmgielne mniejszym kosztem(przeciwmgielne zintegrowane z reflektorem, a nie osobne w zderzaku)??

AA i jeszcze jedna sprawa:

w samochodzie nie było radia- wsadziłem panasonica z poprzedniego samochodu- radio nawet sie nie zaswieciło- zrobiłem mostek i teraz gra, ale nie wyglada zbyt dobrze.

Chciałbym kupić firmowe do stilacza z cd a najlepiej z mp3, najprawdopodobniej z allegro.

I tu kolejne pyt: jak zamontować to radio??

czy trzeba odkręcić tą nakrętkę, która jest w małej pułeczce nad obecnym radiem?? czy może gdzieś są jakieś "dzyndzle"??

z góry dzięki za odp

Napisano

> Witam

> W styczniu starsi kupili Stilo 5d 1.4 fresh z wyprzedaży.

> Jak to samochód z wyprzedaży nie bardzo można było konfigurować

> opcjii, a chialem z ojcem miec przeciwmgielne.

> Po zakupie pojechałem do ASO fiata zapytac sie o te światła (cena

> przy zakupie samochody 400zl), a tam pan poinformował, ze

> założenie bedzie kosztować 3kzl ze względu na instalacje CAN, bo

> trzeba wymienić cały komputer

> Czy można jakoś jednak założyć te przeciwmgielne mniejszym

> kosztem(przeciwmgielne zintegrowane z reflektorem, a nie osobne

> w zderzaku)??

Musisz wymienic reflektory , a to koszt juz spory , no i oczywiscie instalacja elektryczna .

Mozna podłaczyc elektryke poza instalacją CAN jednak samochód

jest zapewne na gwarancji wiec mozesz miec problem z ASO w momencie

awarii instalacji elektrycznej.

Napisano

> Jak to samochód z wyprzedaży nie bardzo można było konfigurować opcjii, a chialem z ojcem miec przeciwmgielne.

> Po zakupie pojechałem do ASO fiata zapytac sie o te światła (cena przy zakupie samochody 400zl), a tam pan poinformował, ze założenie bedzie kosztować 3kzl ze względu na instalacje CAN, bo trzeba wymienić cały komputer

Jeśli byś chciał wykorzystać przycisk przy drzwiach kierowcy, to może i prawda, ale możesz również zrobić tak jak zrobił to kolega rklimek. Nasze porady znajdziesz w wątku halogeny przeciwgielne.

> Czy można jakoś jednak założyć te przeciwmgielne mniejszym kosztem(przeciwmgielne zintegrowane z reflektorem, a nie osobne w zderzaku)??

Pozostanie kwestia reflektorów. Nie wiem czy twoje reflektory mają mocowanie do żarówek przeciwmgielnych. Jeśli tak, to nie ma sprawy. wink.gif Wkładasz żarówki i podłączasz 2 kabelki. Jeśli jednak masz wersję oszczędnościową reflektorów, to musiałbyś je wymienić, a to będzie kosztowało około 300 złotych (zakładając zakup używanych). Musisz sprawdzić naocznie co masz pod maską. wink.gif

> w samochodzie nie było radia- wsadziłem panasonica z poprzedniego samochodu- radio nawet sie nie zaswieciło- zrobiłem mostek i teraz gra, ale nie wyglada zbyt dobrze.

Co znaczy "nie wygląda zbyt dobrze"? niewiem.gif

> Chciałbym kupić firmowe do stilacza z cd a najlepiej z mp3, najprawdopodobniej z allegro.

Jak będziesz kupował radio, to pamiętaj, że musisz dostać też kod. Radio bez kodu może być kradzione. nono.gif

> I tu kolejne pyt: jak zamontować to radio??

> czy trzeba odkręcić tą nakrętkę, która jest w małej pułeczce nad obecnym radiem?? czy może gdzieś są jakieś "dzyndzle"??

Pogadaj z kolegami marekkoc lub freeco. wink.gif

Napisano

> Co znaczy "nie wygląda zbyt dobrze"?

Ten fabryczny adapter do radia 1xDIN nie jest jakiś szczególnie piękny grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Pozostanie kwestia reflektorów. Nie wiem czy twoje reflektory mają

> mocowanie do żarówek przeciwmgielnych. Jeśli tak, to nie ma

> sprawy. Wkładasz żarówki i podłączasz 2 kabelki. Jeśli jednak

> masz wersję oszczędnościową reflektorów, to musiałbyś je

> wymienić, a to będzie kosztowało około 300 złotych (zakładając

> zakup używanych). Musisz sprawdzić naocznie co masz pod maską.

Przez szybe reflektora widać, że na miejscu żarówki przeciwmgielnej jest zaślepka, więc chyba tam "coś" jest.

> Co znaczy "nie wygląda zbyt dobrze"?

CHodzi mi o to, ze radio z fiata jest większe niż inne, zwykłe radio troche wystaje i nad nim jest wolna przestrzeń.

dzięki za zainteresowanie

Napisano

> Przez szybe reflektora widać, że na miejscu żarówki przeciwmgielnej jest zaślepka, więc chyba tam "coś" jest.

No to będziesz musiał się dokładnie przyjrzeć reflektorowi z drugiej strony. wink.gif

> CHodzi mi o to, ze radio z fiata jest większe niż inne, zwykłe radio troche wystaje i nad nim jest wolna przestrzeń.

To ja powiem Ci tak: masz do wyboru, albo ładne brzmienie, albo ładny wygląd. Radio fiatowskie nie jest najwyższych lotów pod względem brzmienia, ale fakt, że komponuje się z deską nieźle. wink.gif Radio dokładane wygląda może gorzej, ale za to jakością grania o niebo przewyższa rozwiązanie firmowe. smile.gif

> dzięki za zainteresowanie

Po to tu jesteśmy. zlosnik.gif Zaglądaj częściej. waytogo.gif

Napisano

> Ten fabryczny adapter do radia 1xDIN nie jest jakiś szczególnie piękny

Ale ma za to dodatkową półeczkę na drobiazgi. wpysk.gif Coś za coś. zlosnik.gif

Napisano

> Ale ma za to dodatkową półeczkę na drobiazgi. Coś za coś.

Półeczek Ci u nas dostatek hehe.gif.

Napisano

> AA i jeszcze jedna sprawa:

> w samochodzie nie było radia- wsadziłem panasonica z poprzedniego

> samochodu- radio nawet sie nie zaswieciło- zrobiłem mostek i

> teraz gra, ale nie wyglada zbyt dobrze.

> Chciałbym kupić firmowe do stilacza z cd a najlepiej z mp3,

> najprawdopodobniej z allegro.

> I tu kolejne pyt: jak zamontować to radio??

> czy trzeba odkręcić tą nakrętkę, która jest w małej pułeczce nad

> obecnym radiem?? czy może gdzieś są jakieś "dzyndzle"??

> z góry dzięki za odp

Montaz radia "firmowego" nastręcza dwa problemy:

1. Techniczno-mechaniczny. Nalezy wymontować plastikowy adapter, co polega na odkręceniu sruby widocznej nad półeczką i odczepieniu na wyczucie zaczepów na samym dole adaptera (łatwe). Następnie trzeba wymontować metalową kieszeń, na której trzyma sie adapter. Nalezy odkręcić bodajże 6 śrub torx oraz wymontować środkową konsolę i panel z pokrętłami ogrzewania (robota na pół dnia i na 99% coś ułamiesz). Jest też wersja skrócona tej procedury polegająca na upieprzeniu malutką piłą cycka zrośniętego ze środkową konsolą, którego absolutnie nie widać po założeniu adapteera bądź radia i któłry jest absolutnie do niczego niepotrzebny. Wówczas część mechaniczną skracamy z 12 godzin do 30 minut.

Na miejsce wymontowanej kieszeni metalowej nalezy zamontować podobną (ale inną) kieszeń metalową zakuioną w ASO za +/- 40 złotych, w którą wsuniemy radio. Następnie podłączamy kostki do firmowego radia i wsuwamy je w kieszeń. Warto wycyganić od babci lub zakupić w pasmanterii dwa cienkie druty do robienia swetrów, za pomocą których będziemy mogli później wyjąć radio z kieszeni, gdyby coś niee pasowało, nie działało itp.

2. I teraz problem drugi - elektryczno-elektroniczny. Aby wogóle dało się podłączyć radio firmowe, w kostce do z zasilaniem oprócz masy i czerownego plusa muszą byc jeszcze dwa kabelki do sieci CAN. Jeżeli ich nie ma, to przyznam, że nie wiem, czy wogóle da się coś zrobić. jezeli są, to radio będzie grało i działało poprawnie, ALE:

będzie migał licznik kilometrów na wyświetlaczu pod zegarami, ponieważ radio będzie gryzło się z tzw. body-computerem. Podobno problem ten nie występuje w nowszych Stilo (wyprodukowanych po 2003 r.), ale jest to wiadomość niepotwierdzona, a poza tym zawsze może zdarzyć się wyjatek. Miganie licznika jest podobno nieszkodliwe, ale za to na pewno wkur...jące. Jak dotąd nie znaleziono skutecznego sposobu na jego wyeliminowanie. A jeżeli znaleziono, to jest on trzymany w tajemnicy.

Napisano

> Miganie licznika jest podobno

> nieszkodliwe, ale za to na pewno wkur...jące. Jak dotąd nie

> znaleziono skutecznego sposobu na jego wyeliminowanie.

Kolega grigori opisywał tutaj całą procedurę: KLIK ok.gif

Napisano

> Kolega grigori opisywał tutaj całą procedurę: KLIK

Tak, tylko że ta procedura dotyczy CONNECTa, a nie zwykłeego radia. Zwykłe radio zasilane jest tylko JEDNYM przewodem (czerwonym), który podaje prąd bez względu na to, czy zapłon jest włączony czy wyłączony. Jeżeli Zamontujemy opisany układ, to trzebaby zamienić przewód czerony na przewód od gniazda zapaliniczki. Wówczas zasilanie będzie tylko po przekręceniu kluczyka zapłonu, czyli nie bedzie można włączyć radia przy wyłączonym zapłonie. Jeżlei naatomiast dodamy żółty przewód, nie odłączając czerwonego, to nic się nie zmieni, bo radio będzie zasilane i przed i po włączeniu zapłonu (zresztą pin, do którego mielibysmy podłączyć zasilanie od zapalniczki jest i tak z niczym nie podłączony w standardowym radiu - tzn. nie można przez niego dorpowadzić zasilania).

A moze ja czegoś nie rozumiem?

Napisano
  • Autor

> 2. I teraz problem drugi - elektryczno-elektroniczny. Aby wogóle dało

> się podłączyć radio firmowe, w kostce do z zasilaniem oprócz

> masy i czerownego plusa muszą byc jeszcze dwa kabelki do sieci

> CAN. Jeżeli ich nie ma, to przyznam, że nie wiem, czy wogóle da

> się coś zrobić. jezeli są, to radio będzie grało i działało

> poprawnie, ALE:

> będzie migał licznik kilometrów na wyświetlaczu pod zegarami,

> ponieważ radio będzie gryzło się z tzw. body-computerem. Podobno

> problem ten nie występuje w nowszych Stilo (wyprodukowanych po

> 2003 r.), ale jest to wiadomość niepotwierdzona, a poza tym

> zawsze może zdarzyć się wyjatek. Miganie licznika jest podobno

> nieszkodliwe, ale za to na pewno wkur...jące. Jak dotąd nie

> znaleziono skutecznego sposobu na jego wyeliminowanie. A jeżeli

> znaleziono, to jest on trzymany w tajemnicy.

ja swoję radio połączyłem dodatkowym napięciem mostkując z +12v z kostki iso-> radio chodzi i nie ma żadnych dziwnych objawów, ale w kostce iso jest dość dużo wolnych pinów, czy fabryczne radio potrzebuje wogóle kabli od Can'a??

Badałem ten reflektor-> dostęp jest ch...wy angryfire.gif

Z przodu za zaślepką widać pustą przestrzeń, ale sama zaślepka jest wyjmowana:

IMG_0007.jpg

Może poda mi ktoś ile kabli ma być w konektorze od świateł to sie dowiem czy jakieś kable lecą.

A tak przy okazji obok prawego reflektora znalazłem 3 Pin-ową wtyczke, niczym nie zabezpieczoną- wiecie do czego ona??

IMG_0005.jpg

pozdro

Napisano

>ja swoję radio połączyłem dodatkowym napięciem mostkując z +12v z kostki iso-> radio chodzi i nie ma żadnych dziwnych objawów, ale w kostce iso jest dość dużo wolnych pinów, czy fabryczne radio potrzebuje wogóle kabli od Can'a??

Ale JAKIE radio podłączyłeś? Firmowe, uniwersalne? Tak, radio Visteon potrzebuje kabli CAN, bo inaczej nie działa (na wyświetlaczu jest napis NO CAN NETWORK).

Ludzie, piszcie KONKRETNIE!

Napisano

1) Może taniej będzie tak

- kup ksenony na allegro po uprzaednim sprawdzeniu czy twój body komputer umożliwi włączenie opcji.

- pojedz to aso i poproś o wymiane

jeżeli operacja się powiedzie zamkniesz się w kwocie 1000 zł

ale niech wypowiedzą się inni

Ja zakładałem w zderzaku koszt razem z kupnem zamknął się w okolicach 500 zł (halogeny Hella) wygląda badzo estetycznie dzięki ASO Bieliński

Jeśli chodzi o radio to zwykłe CD nie obsługuje MP3 ... z tego co mi się wydaje to MP3 odtwarzają tylko te z nawigacją ( moje w każdym razie nie odtwarza MP3 )

Napisano

> Tak, tylko że ta procedura dotyczy CONNECTa, a nie zwykłeego radia.

> Zwykłe radio zasilane jest tylko JEDNYM przewodem (czerwonym),

> który podaje prąd bez względu na to, czy zapłon jest włączony

> czy wyłączony. Jeżeli Zamontujemy opisany układ, to trzebaby

> zamienić przewód czerony na przewód od gniazda zapaliniczki.

> Wówczas zasilanie będzie tylko po przekręceniu kluczyka zapłonu,

> czyli nie bedzie można włączyć radia przy wyłączonym zapłonie.

> Jeżlei naatomiast dodamy żółty przewód, nie odłączając

> czerwonego, to nic się nie zmieni, bo radio będzie zasilane i

> przed i po włączeniu zapłonu (zresztą pin, do którego mielibysmy

> podłączyć zasilanie od zapalniczki jest i tak z niczym nie

> podłączony w standardowym radiu - tzn. nie można przez niego

> dorpowadzić zasilania).

> A moze ja czegoś nie rozumiem?

Radio powinno działać, nawet Stilo w wersji Actual powinny mieć podciągniętą instalację CAN, również problem migania licznika nie powinien występować ( kolega Puchacz dokładał firmowe radio i nie miał żadnych problemów).

Napisano

> Radio powinno działać, nawet Stilo w wersji Actual powinny mieć

> podciągniętą instalację CAN,

POWINNY, ale nie wszystkie mają.

> również problem migania licznika

> nie powinien występować ( kolega Puchacz dokładał firmowe radio

> i nie miał żadnych problemów).

A kolega mar_elx dołozył i mu miga... Więc "na dwoje babka wróżyła".

Napisano

> Jeśli chodzi o radio to zwykłe CD nie obsługuje MP3 ... z tego co mi

> się wydaje to MP3 odtwarzają tylko te z nawigacją ( moje w

> każdym razie nie odtwarza MP3 )

Źle ci się wydaje. Występują 3 odmiany radia Visteon: kasetowe, CD i CD+MP3. Zewnetrznie te dwa ostatnie nie różnią się niczym poza tym, że radio odtwarzające MP3 ma symbol MP3 w okolicy wyświetlacza.

Napisano
  • Autor

> Ludzie, piszcie KONKRETNIE!

iso.jpg

kolory kabli u minie:

1-biało-różowy

2- wolny

3- czerwono-różowy

4- tu zmostkowałem 12v z pinu 7

5- wolny

6- wolny

7- czerwony +12V

8- czarny GND

Orientuje sie ktoś po ile lecą używany cd z mp3??

Napisano

> Przez szybe reflektora widać, że na miejscu żarówki przeciwmgielnej

> jest zaślepka, więc chyba tam "coś" jest.

warto dokladnie sprawdzic zanim sie jakies koszty zaczna

> CHodzi mi o to, ze radio z fiata jest większe niż inne, zwykłe radio

> troche wystaje i nad nim jest wolna przestrzeń.

nie wiem czy dobrze cie zrozumialem ale sa specjalne atrapy plastikowe do niefirmowych radioodbiornikow... w efekcie zostaje nad radiem poleczka, masz atrape czy samo radio wsadzone?

Napisano

> kolory kabli u minie:

> 1-biało-różowy

> 2- wolny

> 3- czerwono-różowy

> 4- tu zmostkowałem 12v z pinu 7

> 5- wolny

> 6- wolny

> 7- czerwony +12V

> 8- czarny GND

> Orientuje sie ktoś po ile lecą używany cd z mp3??

Z kabli widać, że masz CAN (port 1 i 3), pod warunkiem, że są wpięte do sieci.

schemat

Napisano
  • Autor

> warto dokladnie sprawdzic zanim sie jakies koszty zaczna

no właśnie nie wie ktoś czy żarówka H1 która jest do przeciwmgielnych jest za zaślepką??

bo jak nie to nie mam nawet co oglądać- zaślepka jest od wnętrzea reflektora więc jej sie nie da wyciągnąć wrrr.gif

> nie wiem czy dobrze cie zrozumialem ale sa specjalne atrapy

> plastikowe do niefirmowych radioodbiornikow... w efekcie zostaje

> nad radiem poleczka, masz atrape czy samo radio wsadzone?

mam wygląda to mniej więcej tak:

IMG_0001.jpg

Napisano

> Źle ci się wydaje. Występują 3 odmiany radia Visteon: kasetowe, CD i

> CD+MP3. Zewnetrznie te dwa ostatnie nie różnią się niczym poza

> tym, że radio odtwarzające MP3 ma symbol MP3 w okolicy

> wyświetlacza.

TO MAM PECHA frown.gif

Napisano

imo ujdzie smile.gif lub inaczej; codziennie obcujac z jakze innym dzwiekiem jestem mu w stanie wszystko wybaczyc wink.gif

Napisano

Ja montowałem radio do mojego Stilaka (rocznik 2004), który fabrycznie nie był w takowe wyposażony. Nic nie miga, wszystko jest OK. Trzeba tylko wczesniej sprawdzić w eperze lub serwisie (po podaniu nr nadwozia), czy komputer jest przystosowany do obsługi radia. W jednym z serwisów w Bydgoszczy zaproponowali mi podciągnięcie dwóch kabli od body do radia, gdyby ich nie było. Chcieli za to 120 zł. Na szczęście nie było takiej potrzeby

Napisano

> Ja montowałem radio do mojego Stilaka (rocznik 2004), który

> fabrycznie nie był w takowe wyposażony. Nic nie miga, wszystko

> jest OK. Trzeba tylko wczesniej sprawdzić w eperze lub serwisie

> (po podaniu nr nadwozia), czy komputer jest przystosowany do

> obsługi radia.

Wg epera i serwisu mój samochód jest przystosowany do obsługi radia (radio CZARNE, a nie szare na liście w eper), a i tak miga... Montowałem kilka egzemplarzy - CD i kasetowe, także nowe ze sklepu przy ASO, rzekomo pasujące (zgodzili się na próbę!) i JAJCO. Jak migało, tak miga.

Napisano
  • Autor

Ja mam takie pytanko:

jeśli do przeciwmgielnych wg ASO trzeba wymienić komputer, do radia też może nie pasować i każdy elektryczny pierd potrzebuje swojej procedury w komputerze to ile do jasnej cholery Fiat wprowadził wersjii kompa??

czy może jest po prostu tak, że płaci sie jak za nowy, a oni wrzucają nowy eprom za 10 zeta??

AA i nie wie ktoś co to za wtyczka na tym zdięciu powyżej??

Napisano

> Ja mam takie pytanko:

> jeśli do przeciwmgielnych wg ASO trzeba wymienić komputer, do radia

> też może nie pasować i każdy elektryczny pierd potrzebuje swojej

> procedury w komputerze to ile do jasnej cholery Fiat wprowadził

> wersjii kompa??

Wersji komputera jest tyle, ile wyprodukowano egzemplarzy Stilo. To znaczy, każdy bodycomputer jest konfigurowany w fabryce do konkretnego numeru nadwozia, z uwzglednieniem wyposażenia. Teoretycznie NIE MOŻNA zamówić do własnego samochodu komputeraz skonfigurowanego inaczej, niż oryginalny - ale to oczywiście nie dlatego, że jest to NIEMOŻLIWE albo KOSZTOWNE, ale dlatego, że ASO i FIATowi sie NIE CHCE.

Napisano
  • Autor

Wysłałem pytanie ze strony Fiata-

podałem nr nadwozia.

Zadzwonił kolo z Euromou i zapytał sie czy było w samochodzie jakiekolwiek radio fiatowskie, jak powiedziałem, że nie to powiedział, że sie nie da wsadzić firmówki bo komputer nie przyjmnie angryfire.gif

Napisano

> Wysłałem pytanie ze strony Fiata-

> podałem nr nadwozia.

> Zadzwonił kolo z Euromou i zapytał sie czy było w samochodzie

> jakiekolwiek radio fiatowskie, jak powiedziałem, że nie to

> powiedział, że sie nie da wsadzić firmówki bo komputer nie

> przyjmnie

to podaj numer tel do speca to mu wsadzę gdzie indziej i zadziała bedzie działac ja też kiedys pisałem do włoch nawet

Napisano

> no właśnie nie wie ktoś czy żarówka H1 która jest do przeciwmgielnych

> jest za zaślepką??

> bo jak nie to nie mam nawet co oglądać- zaślepka jest od wnętrzea

> reflektora więc jej sie nie da wyciągnąć

Mam przeciwmgielne, pomagają tyle co umarłemu kadzidło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.