Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brudne lampy wewnatrz

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie, w jaki sposob wyczyscic wewnatrz przednie lampy? Zdemontowalem je i myslalem ze mozliwosc zdjecia przedniego szkla, ale okazalo sie za jest klejone.Jedyna mozliwosci wyczyszczenia to wlasnie czegokolwiek przez otwor po zarowkach.Ale nie wiem czy to jest dobry pomysl, czy nie zaszkodzi to lustrzance wewnatrz lampy confused.gif

Napisano

> Mam pytanie, w jaki sposob wyczyscic wewnatrz przednie lampy?

> Zdemontowalem je i myslalem ze mozliwosc zdjecia przedniego

> szkla, ale okazalo sie za jest klejone.Jedyna mozliwosci

> wyczyszczenia to wlasnie czegokolwiek przez otwor po

> zarowkach.Ale nie wiem czy to jest dobry pomysl, czy nie

> zaszkodzi to lustrzance wewnatrz lampy

tez zauwazylem ze mam deko brudne ale z tego co wiem to sa klejone i rozebrac tego sie nie da ! pozostaje otwor po zarowce i delikatnosc !! sprobuj na kawalek preta nalozyc delikatna szmatke i w ten sposob czyscic ! ja mam zamiar tak zrobic 30.GIFale lustra bym raczej nie dotykal tylko klosz waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Tez o tym myslalem, ale tym sposobem nie wyczyszcze tego dokladnie.Moze sprobowac i wlac tam plynu do szyb z alkoholem i delikatnie wyplukac icon_rolleyes.gif

Najbardziej obawiam sie o lustrzanki bo slyszalem ze moga zmatowiec.Moze ktos z Was wykonywal taka operacje hmm.gif

Napisano

> Tez o tym myslalem, ale tym sposobem nie wyczyszcze tego

> dokladnie.Moze sprobowac i wlac tam plynu do szyb z alkoholem i

> delikatnie wyplukac

> Najbardziej obawiam sie o lustrzanki bo slyszalem ze moga

> zmatowiec.Moze ktos z Was wykonywal taka operacje

nono.gifbron boze zaden plyn bo rozpuscisz albo zmatowisz lustrzanke tylko recznie precik ,szmatka i delikatnie ile sie da waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> bron boze zaden plyn bo rozpuscisz albo zmatowisz lustrzanke tylko

> recznie precik ,szmatka i delikatnie ile sie da

ups a mialem sie tuz po obiedzie zabierac do wodnego czyszczenia lampy.

Najgorsze jest to ze z ta szmatka i precikiem nie dostane sie wszedzie sciana.gif

ale coz trzeba troche powalczyc piesc.gif

Napisano

> ale coz trzeba troche powalczyc

Po operacji, udanej czy nieudanej, napisz tutaj swoje spostrzeżenia. Mogą być bardzo pomocne w przyszłości. wink.gif

Napisano

> Po operacji, udanej czy nieudanej, napisz tutaj swoje spostrzeżenia.

> Mogą być bardzo pomocne w przyszłości.

Ja lampy od Punto Mk1 myłem swego czasu w zmywarce do naczyń - ale wychodziłem z założenia że jeśłi ich nie umyję to i tak musze kupić nowe, więc było mi wszystko jedno. Lampy przetrwały takie mycie zlosnik.gif - jakiś rok później sprzedałem to auto, więc nie wiem co dalej.

W każdym razie lamp od Stilo nawet nie próbowałbym myć w taki sposób - mam fatalną opinię (popartą konkretnymi przykładami grinser006.gif) co do ich trwałości hehe.gif

Napisano

> W każdym razie lamp od Stilo nawet nie próbowałbym myć w taki sposób

> - mam fatalną opinię (popartą konkretnymi przykładami ) co do

> ich trwałości

Nawet nie wiedziałeś, że w zmywarce "plastikowe szkło" ulega zahartowaniu rotfl.gif i maiłbys przynajmniej ten kłopot z głowy hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Pewien mechanik powiedzial mi slyszal ze mozna nasypac drobnego piasku do lampy i nia potrząsac rotfl.gif i wtedy wszystko bedzie czyste.

Lecz co tej teorii nie jestem przekonany 893goodvibes.gif

Napisano

> Lecz co tej teorii nie jestem przekonany

ciekawe w jakim servisie ten szpenio robi?? trzeba go omijac szerokim lukiem screwy.giffacetowi sie pomylilo mycie z piaskowaniem sciana.gifscrewy.gif

Napisano
  • Autor

> ciekawe w jakim servisie ten szpenio robi?? trzeba go omijac szerokim

> lukiem facetowi sie pomylilo mycie z piaskowaniem

masz racje zakrecony.gif

ten szpenio robi w serwisie "SAM" rotfl.gif

zaraz zabieram sie za lampy mam nadzieje ze ich nie schrzanie zakrecony.gif a o wynikach napisze pozniej

jesli ma ktos jakis pomysl na czyste lampy to chetnie poslucham

Napisano

o

> wynikach napisze pozniej

> jesli ma ktos jakis pomysl na czyste lampy to chetnie poslucham

trzymam kciuki waytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gifpozdrowionka 30.GIF

Napisano
  • Autor

czyszczenie zakonczone niepowodzeniem sciana.gif

byl precik ze szmatka, bylo sprezone powietrze i to kompletnie nic nie dalo klnie.gif

lampa jak byla tak nadal jest brudna

chyba musze sie przyzwyczaic ze ten samochod to tylko wloszczyzna

a to tego o maly wlos nie uszkodzilem sobie lustrzanki klnie.gifklnie.gifklnie.gif

Napisano

> Mam pytanie, w jaki sposob wyczyscic wewnatrz przednie lampy?

> Zdemontowalem je i myslalem ze mozliwosc zdjecia przedniego

> szkla, ale okazalo sie za jest klejone.

Zdjąć się da. Miałem przeciek pomiędzy "szkłem" a obudową, za mało silikonu na długości kilku centymetrów. A że teraz pierwszą procedurą na gwarancji jest naprawa a nie wymiana na wolny od wad, przy mnie mechanik(elektryk) pomęczył się trochę i "szkło" zdjął, wyczyścił stary silikon i nałożył nowy.

Napisano
  • Autor

> Zdjąć się da. Miałem przeciek pomiędzy "szkłem" a obudową, za mało

> silikonu na długości kilku centymetrów. A że teraz pierwszą

> procedurą na gwarancji jest naprawa a nie wymiana na wolny od

> wad, przy mnie mechanik(elektryk) pomęczył się trochę i "szkło"

> zdjął, wyczyścił stary silikon i nałożył nowy.

tez probowalem, ale bylo zbyt duze ryzyko polamania lampy wiec sobie darowalem ta czynnosc.No coz trzeba sie przyzwyczaic do brudnych kloszy...pass beksa.gif

Napisano

> tez probowalem, ale bylo zbyt duze ryzyko polamania lampy wiec sobie

> darowalem ta czynnosc.No coz trzeba sie przyzwyczaic do brudnych

> kloszy...pass

Wcale nie musisz się do nich przyzwyczajać. no.gif jeśli uważasz że samodzielne odklejanie szkła nastręcza dużego ryzyka ułamania czegoś to przecież mógłbyś się udać do fachóry który by to zrobił za ciebie. Wiem że nie za darmo, ale może warto spróbować? hmm.gif Tym bardziej że lampy jako teoretycznie szczelne szczelnymi w twoim przypadku jak się wydaje nie są. Dowodem na to jest jakiś tam brud na szkłach od wewnętrznej strony. Może przy okazji spec by je uszczelnił lepiej?

fachóra nie byłby w ASO a więc i koszt tego nie był by powalający. pozdrawiam smile.gif

Napisano

serwisowka mowi ze mozna lampy podgrzac do 60stC i wtedy da sie je rozkleic, osobiscie bawilem sie tak z lampami do bravo ale tam klosz byl szklany (cala reszta za to plastikowa)

Napisano
Szmitu, obawiam się, że ten "brud" o którym piszecie to nies jest brud, tylko jakiś dziwny nalot. Taka to przypadłość...
Napisano
  • Autor

Bylem dzis w ASO w Radomiu i kierownik serwisu mowil mi ze lapy moge zalac woda z detergentem bez obawy o lustrzanki niewiem.gif

sam juz nie wiem czy ryzykowac

on sam mowil ze sam tak robil wlewajac wode z Calgonem i lustrzanki byly okej po tej operacji

A co do przypadlosci to chyba kazdy fiat ma ich wiele zakrecony.gif

Napisano

> Bylem dzis w ASO w Radomiu i kierownik serwisu

Z tymi szpeniami i kierownikami z ASO to bym uwazal!moim zdaniem jezeli jest to do zrobienia to czemu tego nie robia?a tylko nieoficjalnie proponuja,doradzaja hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Z tymi szpeniami i kierownikami z ASO to bym uwazal!moim zdaniem

> jezeli jest to do zrobienia to czemu tego nie robia?a tylko

> nieoficjalnie proponuja,doradzaja

bo gdy cos sie stalo to oni umywaja rece od tego i zacheca do kupna nowych lamp angryfire.gif

Mam nadzieje ze kiedys fiat zmieni swoja polityke serwisowa i zacznie zatrudniac porzadnych fachowcow ziew.gif

Napisano

> Mam nadzieje ze kiedys fiat zmieni swoja polityke serwisowa i zacznie

> zatrudniac porzadnych fachowcow

fachowcy to juz wyjechali z kraju, bo za 800 zł to nikt sie nie pali do takiej roboty zlosnik.gif

Napisano

obawiam sie ze tego to raczej nie doczekamy wink.gif

Napisano
  • Autor

> obawiam sie ze tego to raczej nie doczekamy

pomarzyc zawsze mozna icon_rolleyes.gif

dobrze ze nie musze do nich czesto jezdzic bo gdyby bylo inaczej to bym resztki nerwow stracil klnie.gifklnie.gifklnie.gif

a wracajac do tematu korci mnie zalac te lampy woda lub czymkolwiek i przeplukac, tylko to sie wiaze ze zdjeciem przedniego zderzaka boje_sie.gif

Napisano

jakiekolwiek czyszczenie wiaze sie ze zdejmowaniem zderzaka frown.gif

moze znajdz fachowca od lamp? w trojmiescie jest taki w gdansku na kartuskiej - podejmuje sie czyscic lampy wewnatrz

Napisano
  • Autor

dzieki za informacje,ale wlasnie takiego fachowca musze poszukac w moim nieszczesnym radomiu sciana.gif

Pozdrawiam

Napisano

> dzieki za informacje,ale wlasnie takiego fachowca musze poszukac w

> moim nieszczesnym radomiu

> Pozdrawiam

jak juz znajdziesz to opisz co zrobil i jakie srodki zastosowal mlotek.gifsam mam ochote wyczyscic te nieszczesne lampy ale jakos brak odwagi oslabiony.gif

Napisano

> jak juz znajdziesz to opisz co zrobil i jakie srodki zastosowal sam

> mam ochote wyczyscic te nieszczesne lampy ale jakos brak odwagi

Mnie znajomy spec powiedział, że płukali lampy wewnątrz woda z dodatkiem płynu nabłyszczającego do zmywarek. Patrząc na stan moich kieliszków (mytych w zmywarce) jestem skłonny się przychylić do tej metody - połysk bez żadnych zacieków. No ale trzeba zdemontować reflektor...

Napisano

> Mnie znajomy spec powiedział, że płukali lampy wewnątrz woda z

> dodatkiem płynu nabłyszczającego do zmywarek.

Tylko który się pierwszy odważy? hmm.gif

Reflektory stilona nie są ze szkła hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Tylko który się pierwszy odważy?

> Reflektory stilona nie są ze szkła

moze ja sprobuje jak znajde chwile czasu w dlugi majowy weekend icon_rolleyes.gif

Napisano

> moze ja sprobuje jak znajde chwile czasu w dlugi majowy weekend

idz na calosc idz na calosc!! hehe.gifczekam z niecierpliwoscia na rezultaty i na foty albo opis efektow waytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

Napisano

> Tylko który się pierwszy odważy?

> Reflektory stilona nie są ze szkła

To, że nie są ze szkła nie jest problemem. W przypadku mycia wnętrza reflektorów problemy może spowodować odbłyśnik - ewentualne plamy lub zmatowienia.

Może warto poszukać uszkodzonego reflektora od stilo i na nim wypróbować sposób mycia i użyty środek do mycia. Może ktoś na forum posiada taki reflektor.

Napisano

> To, że nie są ze szkła nie jest problemem. W przypadku mycia wnętrza

> reflektorów problemy może spowodować odbłyśnik - ewentualne

> plamy lub zmatowienia.

Zgodnie z moją maksyma z podpisu - widzę jednak problem. hmm.gif

Środki typu Calgonit są przeznaczone do mycia i nabłyszczania powierzchni szklanych.

Na wewneętrznej plastikowej, podgrzewnej przez żarówki powierzchni reflektorów

stilona osadzają się jakieś naloty. Nie wiemy co To jest, jak się wiąże z powierzchnią itd.

Podziałanie na to środkiem do mycia szkła (lub innym), w skrajnym przypadku może to to wręcz "utrwalić".

Osobna sprawa to napylona powierzchnia odbłyśnika.

Jeden wielki znak zapytania biglaugh.gif

> Może warto poszukać uszkodzonego reflektora od stilo i na nim

> wypróbować sposób mycia i użyty środek do mycia. Może ktoś na

> forum posiada taki reflektor.

To jest sensowny pomysł. Empiria się sprawdza.

Temu co sprawdzi, opracuje metodę - będziemy wszyscy wdzieczni. IThankYou.gif

I może się okazać, że lepiej kupić nowe hehe.gif

Napisano
  • Autor

dobry pomysl z tym uszkodzonym reflektorem hmm.gif

ja po swietach udam sie do tutejszych sewisow i podpytam moze im jakis popsuly zalega na skladzie odpadow cfaniaczek.gif

wtedy mozna bez obaw testowac wodowanie reflektora zakrecony.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.