Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

car audio w bravo

Featured Replies

Napisano

Zamierzam wymienic radio bo mam fabryczne no i glosniki w dzwiach.co radzicie zalozyc do drzwi - wymienic te elipsy na inne elipsy czy zalozyc te 165 mm + dystansy.Jaki rozmiar maja te elipsy fabryczne????i czy mozna je ewentualnie zalozyc do tych miejsc co sa z tylu w tych plastikach a wtedy do drzwi cos innego zaloze.Nie zalezy mi na oszalamiajacym naglosnieniu lecz chce aby lepiej to gralo od fabrycznego.Z gory dzieki za sugestie

Napisano
  • Autor

moze wypowie sie ktos kto ma w dzwiach 165 mm jaki efekt to daje??- a radyjko jakie polecacie???

Napisano

> moze wypowie sie ktos kto ma w dzwiach 165 mm jaki efekt to daje??- a

> radyjko jakie polecacie???

Ja mam w drzwiach 165 od niedawna, różnica jest ogromna, neistety jeszcze drzwi nie wygłuszone ale to jest w najbliższych planach.

Napisano

165mm w drzwiach + koniecznie tweeterki na podszybiu (raz jezeli zalezy Ci na cykaniu, a dwa dla poszerzenia bazy stereo). U mnie Magnat Classic 216 przez zwrotnice zalatwia ta sprawe. W bagazniku troche basu na zewnetrznym wzmacniaczu - tak Krzysiek, juz gra zeby.GIF Musze tylko mocowanie dobre zrobic, dzisiaj jade do pasmanterii po rzepy smile.gif

Napisano

> tak Krzysiek,

> juz gra

To kiedy umowimy sie na odsluch??? smile.gif

Napisano

> To kiedy umowimy sie na odsluch???

W srode pewnie do domu bede juz jechal, wiec jezeli masz ochote to albo do srody, albo po swietach. Wg mnie mogloby grac ciut lepiej...

Napisano

Akurat też miałem ten sam dylemat. Wnioski:

1. wygłuszyc drzwi

2. zakupic dystanse i dobre głośniki koniecznie odseparowane ( nie żałoawac na głośniki z przodu to one dają bazę do pracy nad dżwiękiem). Jakie głosniki to już kwestia własnych uszu polecam wyspecjalizowane fora caraudio. Ja mam pionieery i jestem (bo musze ) z nich zadowolony- ale polecam odsłuch

3. DOOOOOBRE RADIO (mam alpinke 9812 - polecam)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

mysle o glosnikach 165 mm z JBL a radyjko sony lub kenwood do ok 500zl - co wy na to???

Napisano

> mysle o glosnikach 165 mm z JBL a radyjko sony lub kenwood do ok

> 500zl - co wy na to???

radyjko Clarion lub Alpine

zapomnij o Sony

Napisano

> radyjko Clarion lub Alpine

> zapomnij o Sony

Jbl jak najbardzej jak chcesz to weś jeszcze pod uwage helix i infinity

co do radia Alpine tylko albo wysoki model Sony!!!

Pozdrawiam

Napisano

> Jbl jak najbardzej jak chcesz to weś jeszcze pod uwage helix i

> infinity

są jeszcze Hertz'e i Powerbas'y

> co do radia Alpine tylko albo wysoki model Sony!!!

ja mam Clariona i nie zamieniłbym go na Alpine'a

o Sony zapomnij, jeżeli coś robi telewozory, zegarki, i szczoteczki do zębów to znaczy że żadnej z tych rzeczy nie robi dobrze. To samo się tyczy innych firm od wszystkiego i niczego

jeśli chodzi o wygłuszenie to są dwie drogi:

droższa i lżejsza- maty wygłuszające

tańsza, cięższa i podobno gorsza- taśma dekarska silikonowo - bitumiczna

Napisano

> Hmm a Pioneer to wg was zła firma?

pioneer'y podobno jakoś grają

kenwood też czasami zrobi coś ciekawego

za to nowe JVC już tylko 'wyglądają'

Napisano

> pioneer'y podobno jakoś grają

> kenwood też czasami zrobi coś ciekawego

> za to nowe JVC już tylko 'wyglądają'

Ja słyszałem że Pioneery mają dobry dzwięk wink.gif

Mam jednego i jestem zadowolony zlosnik.gif

Kenwood odpada.. lipa..

Napisano

> pioneer'y podobno jakoś grają

> kenwood też czasami zrobi coś ciekawego

> za to nowe JVC już tylko 'wyglądają'

Chcialbym uslyszec argumentacje tego stwierdzenia. I nie ma to byc zdanie typu "bo Alpine maja ladniejszy dzwiek", gdyz dzwiek to sprawa zbyt subiektywna. Dlaczego uwazasz w takim razie ze JVC to szajs, a Kenwood raz po raz gra?

Napisano

> Chcialbym uslyszec argumentacje tego stwierdzenia. I nie ma to byc

> zdanie typu "bo Alpine maja ladniejszy dzwiek", gdyz dzwiek to

> sprawa zbyt subiektywna. Dlaczego uwazasz w takim razie ze JVC

> to szajs, a Kenwood raz po raz gra?

jasna, jasne... już piszę:

jakiś czas temu postanowiłem rozbudować trochę audio w moim aucie. Ponieważ nie chciałem wydawać kasy na coś z czego byłbym później niezadowolony, zrobiłem gruntowny wywiad w środowisku audio-maniaków. Odwiedziłem chyba wszystkie sklepy w Łodzi, od MediaMarktu do 'sklepu Pana Zbysia' w bocznej uliczce. Zahaczyłem o kilka garaży gdzie montują sprzęt, odsłuchałem różne modele większości marek. Pogadałem z właścicielami. Na koniec zasięgnąłem rady na kilku forach CarAudio.

W efekcie kupiłem Clariona i:

-dźwięk jest milion razy lepszy niż fabryczne radio, i zauważalnie lepszy niż np. Sony. Biorąc pod uwagę że nie jestem audiofilem, różnica musi być spora skoro jestem w stanie ją wychwycić

-czyta wszystkie płyty, niezależnie od tego jak są porysowane i czy jest to CD, CD-R, czy CD-RW

- w ciągu pół roku, płyta przeskoczyła mi 1 (słownie: raz) kiedy przy 120km/h (czy coś około) skończył mi sią asfalt na autostradzie, ale wtedy całe radio wyskoczyło mi do połowy z kieszeni.

- dotyczy to mojego modelu, ale panel jest aluminoiwy a nie wykonany z tandetnego plastiku.

- możliwości ustawień są tak duże, że wątpię abym je kiedykolwiek opanował

- na wesoło: wracając z sylwestra złapałem w górach stację telewizyjną

jeśli chodzi o to czego się dowiedziałem a propos innych firm:

- Sony - telewizory, wieże, szczoteczki do zębów, nagrywarki CD, zegarki... robią wszystko i ostatnio nic im dobrze wychodzi

- JVC - starsze modele są bardzo dobre i trzymają się w cenie. Nowe nie grają ale za to są ładne

- Kenwood - trochę gorszy od Pioneera

- Pioneer - podobno jeden z lepszych jeśli chodzi o niższą półkę

- Blaupunkt - podobnie jak Pioneer,ale szybko tracą na wartości i nie można się połapać w nazewnictwie modeli

- Alpine - największy i jedyny konkurent Clariona. Kwestia gustu

- Clarion - te tańsze niedość że są brzydkie to jeszcze nie grają.

generalnie, na pytanie dlaczego Clarion jest lepszy od Sony, mozna odpowiedzieć pytając 'a dlaczego Delbana jest lepsza od Casio?'

Napisano

> -dźwięk jest milion razy lepszy niż fabryczne radio, i

> zauważalnie lepszy niż np. Sony.

Wlasnie tego typu stwierdzen wolalem unikac. Lepszy to pojecie wzgledne dopoki nie operujemy jakimis parametrami (wzmocnienie, THC, charakterystyka, wspolczynnik S/N). Jak wspomnialem we wczesniejszym poscie, jest to zbyt subiektywna sprawa. Jednym podoba sie mocno nasycony dolnymi i gornymi czestotliwosciami dzwiek, z przytlumionym srodkiem, inni wola plaska charakterystyke. Pomine juz fakt, ze dla roznego rodzaju muzyki pozadana wydaje sie inna charakterystyka. Do tego dochodzi charakterystyka ukladu glosnikowego. Nawet jezeli radioodtwarzacz ma mozliwosc ustawienia idealnie plaskiej, psuc moga ja glosniki, ktore same w sobie nie osiagna takiej, gdyz jest to konstrukcyjnie uwarunkowane. Przy okazji - proponuje przejrzec strone Tonsila, jako jedni z nielicznych drukuja wszystkie parametry.

Dodam moja "przygode" - po wejsciu do sklepu, w ktorym wlasciciel uwaza sie za audiospeca, a na jego aukcjach internetowych proponuje "fachowa pomoc obslugi" i zapytaniu o jego opinie na temat mojego modelu, wymienil same wady. Glowna bylo to, ze przedwzmacniacz ma tylko S/N = 92dB oraz ze nie ma korektora parametrycznego. Po przejrzeniu zachwalanej przez niego pozycji osobiscie, rowniez okazalo sie ze ma 92dB, ale o tym nie wspominal juz, bo istotniejsze bylo to, ze byl to mode o 150zl drozszy i mozna bylo wiecej od klienta wyciagnac. W sklepie tym bylem dwa razy w przeciagu kilku dni i spotkalem kilku klientow w srodku z pytaniami o sprzet. Cokolwiek sprzedawca by nie zaproponowal bylo super, mega odjechane i wymiatalo. Na szczescie moj kierunek studiow i zainteresowania pozwolily zweryfikowac jego umiejetnosci i pewnie nie odwiedze juz tego pana. Wiekszosc opinii bierze sie stad, ze "ludzie gadaja"...

> -czyta wszystkie płyty

To jest przekonujace, ale moj niski Pioneer tez jeszcze nie przeskoczyl, chociaz dziury wroclawskich drog odwiedzam dosc czesto

> - dotyczy to mojego modelu, ale panel jest aluminoiwy a nie wykonany z tandetnego plastiku.

No wlasnie - kwestia konkretnego modelu i... ceny, ale oczywiscie to plus. Inni producenci byc moze w ogole nie maja w ofercie aluminium.

> - możliwości ustawień są tak duże, że wątpię abym je

> kiedykolwiek opanował

A tu wlasnie cos, do czego sie przyczepie smile.gif Szukajac radia dla siebie zaznaczylem wczesniej mozliwosci, ktore powinno posiadac i takie tez kupilem. Jezeli zbedny byl dla mnie Bluetooth czy sterowanie GSM, to po prostu tego nie bralem. Nauczylem sie tego podczas skladania komputerow kilka ladnych lat temu. Zawsze wybieralem wybajerowana plyte glowna, bo "kiedys moze rozbuduje komputer". I co? Nigdy tego nie robilem, a pieniadze szly w bloto, bo nie potrafilem wykorzystac konkretnego "bajerzastego" modelu.

> - na wesoło: wracając z sylwestra złapałem w górach stację

> telewizyjną

Uklady tunerow w wiekszosci modeli zbudowane sa z tych samym podzespolow (najwiecej tego produkuje Philips, takze jego sie spodziewaj - choc nie twierdze ze to zle), wiec pewnie kazdy byl w stanie ja zlapac.

> generalnie, na pytanie dlaczego Clarion jest lepszy od Sony,

> mozna odpowiedzieć pytając 'a dlaczego Delbana jest lepsza od

> Casio?'

A jest? wink.gif I tu znow rozpoczac moglibysmy wywod, ale oczekiwalbym zalet typu "twardsza koperta, dokladniejszy mechanizm, dluzsza praca na baterii", a nie "ladniej wskazuje godzine"...

Pozdrawiam!

Napisano
  • Autor

Jakiego pioneera masz bo mysle o deh-4700MP gdyz w tej granicy cenowej chce sie zmiescic 270751858-jezyk.gif tylko nie wiem czy nie lepiej kupic uzywanego ale wyzszy model????

Napisano

> Jakiego pioneera masz bo mysle o deh-4700MP gdyz w tej granicy

> cenowej chce sie zmiescic tylko nie wiem czy nie lepiej

> kupic uzywanego ale wyzszy model????

Ja mam DEH-5700MP i ma mp3 , polecam zlosnik.gif

Może jakąś używke tanio znajdziesz wink.gif

Napisano

> Jakiego pioneera masz

Ja mam najprostszy model MP3, DEH-2820 (zalezalo mi na zielonym podswietleniu, no i nic wiecej nie potrzebowalem). Przemysl czego oczekujesz, jakich mozliwosci i wybierz model odpowiedni dla siebie.

Napisano

Te kennwooda już miałem grają troszkę lepiej od serii

Polecałbym raczej jakież 165 odseparowane np Powerbassy,Hertze,Rainbowy,

Chyba mają teraz promocję na Hertze na www.essa.com.pl

No i oczywiście wygłuszenie w drzwiach

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki za wszystkie rady smile.gifJak bede mial zamontowany sprzet to dam znac jakie efekty beda.

Napisano
  • Autor

> Wielkie dzieki za wszystkie rady Jak bede mial zamontowany sprzet to

> dam znac jakie efekty beda.

p.s bedzie to za kilka dni

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.