Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kompresor do garażu - butla 50L

Featured Replies

Napisano

Witam

Chce sobie zakupić kompresor do zastosowań domowo-garażowych, tak żeby dał radę pomalować bramę, pomógł w porządkach przedmuchując, ale tez żeby uciągnął pneumat przy aucie dłużej niż 10 sek bez uruchamiania się. Myślę nad butlą 50L, bo zajmuje mało miejsca i kosztuje stosunkowo normalne pieniądze jak na amatorskie zastosowania. Budżet jaki mam to 700 zł

Przeglądam alledrogo i zaczynam troche głupiec czym się kierować. Mniej więcej takie kompresory kosztują w przedziale 350-1000 zł i co tu wybrać ? Są jednotłokowe, dwutłokowe z napędem bezpośrednim, dwutłokowe z napędem paskiem. Które lepsze i bezawaryjne ? Które będą miały lepszą wydajność na wyjściu/ szybciej nabiją ? Parametry podawane w aukcjach pewnie można między bajki włożyć. 

Teoretycznie no name dwutłokowego można kupić za 400 zł, ale np Metabo kosztuje 700 i nadal jest jednotłokowy 

http://allegro.pl/metabo-basic-250-50-w-sprezarka-kompresor-50-l-i5586675816.html

Pewnie macie coś w swoich garażach/pracy co działa już ładnych parę lat bezproblemowo i jesteście zadowoleni - polećcie coś ;)

Napisano

weź pod uwagę, że byle pistolet lakierniczy ma zapotrzebowanie od jakichś 200l/min, udar ze 400l/min...a ta pierdziawka, do której link podałeś ma wydajności efektywnie 100l/min. to żeby po spadku na powiedzmy 5 barów dobiło Ci do tych ośmiu, musi warczeć półtorej minuty! toż to wieczność. tym bardziej, że tych 3 barów to styknie Ci na niecałe pół minuty pracy udaru i niecałą minutę oszczędnego psikania. i jeszcze przerwy będziesz musiał robić, żeby było w stanie w ogóle wyrobić.

z czymś takim już byłoby lepiej, choć uważam, że mocno na granicy

http://allegro.pl/kupczyk-rzeszow-kompresor-sprezarka-zva50-i5747157308.html

ogólnie do takich prac lakierniczo-udarowych to 100l byłoby lepsze. tym bardziej, że większość tych tanich, jednotłokowych 50l kompresorków ma ten sam napęd co te małe 24 litrowe pierdziawki. a taką to ja zawsze używałem do pompowania kół (powiedzmy, że dość mobilny w porównaniu do 250l) i rozpalania grilla  ;l

kolega ma warsztat i zaczynając ponad 2 lata temu właśnie kupił kompresor od kupczyka, chyba 100 albo 150 litrów, nie pamiętam teraz. nigdy nie narzekał.

Napisano

Do takich prac tylko dwutlokowy. Ja kupilem airpressa z butla 50l, sprezarka taka sama jak w tym kupczyku ( tez chinska).

Krawiec