Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świece i kable WN

Featured Replies

Napisano

Witam

Wiem, ze temat był już wałkowany na forum ale po przeszukaniu w wyszukiwarce nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi.

1. Czy świece wymieniać jak zalecił producent co drugi przegląd czyli co 40 kkm u mnie czy przy każdym czyli 20 kkm?

2. Kable WN wymieniamy tak samo jak świeczki czy rzadziej. Są też opinie, że dopóki nic sie nie dzieje, nie ma potrzeby wymieniać kabli, zatem?

3. W moim kropku niby wszystko jest ok, ale jak odpuszcze pedał gazu to czasem wydaje mi sie jakby lekko szarpnął a powinien ta akcje odpuszczania gazu przejsć bardziej delikatnie - niewyczuwalnie. Mam kabelki fabryczne już 50 kkm i nowe świeczki od 15 kkm. Czas na zmiany, co sądzicie?

pozdro

Napisano

> Witam

> Wiem, ze temat był już wałkowany na forum ale po przeszukaniu w

> wyszukiwarce nie znalazłem zadowalającej mnie odpowiedzi.

> 1. Czy świece wymieniać jak zalecił producent co drugi przegląd czyli

> co 40 kkm u mnie czy przy każdym czyli 20 kkm?

> 2. Kable WN wymieniamy tak samo jak świeczki czy rzadziej. Są też

> opinie, że dopóki nic sie nie dzieje, nie ma potrzeby wymieniać

> kabli, zatem?

> 3. W moim kropku niby wszystko jest ok, ale jak odpuszcze pedał gazu

> to czasem wydaje mi sie jakby lekko szarpnął a powinien ta akcje

> odpuszczania gazu przejsć bardziej delikatnie - niewyczuwalnie.

> Mam kabelki fabryczne już 50 kkm i nowe świeczki od 15 kkm. Czas

> na zmiany, co sądzicie?

> pozdro

Z doswiadzczenia powiem ci tak świeczki bym nie wymienial choc nie wiem jakie masz obecnie bo 15kkm dla swiecy to małó a kable to juz bym wymienił tym bardziej ze cos ci przerywa Ale stosuje tez zasade jak chodzi to nic nie kombinój tylko obserwój Pozdr

Napisano

> Z doswiadzczenia powiem ci tak świeczki bym nie wymienial choc nie

> wiem jakie masz obecnie bo 15kkm dla swiecy to małó a kable to

> juz bym wymienił tym bardziej ze cos ci przerywa Ale stosuje tez

> zasade jak chodzi to nic nie kombinój tylko obserwój Pozdr

Co kraj to obyczj, co serwis to inne zalecenia a nawet producent tych samych instalacji gazowych (w moim przypadku bedini) zaleca kontrolę raz co 6kkm, raz co 10 kkm a widziałem też książkę serwisową z zaleceniem przeglądów co 15 kkm. Ja standartowo wymieniam i jedno i drugie co 30 kkm ale - nie jeżdżę kropkiem.

Napisano

Obserwuj pracę silnika i wyciągaj wnioski. Również miałem dylemat czy skracać okresy eksploatacyjne świec i przewodów. Z zalecanych 30 kkm dla świec, na benzynie zawsze przeciągalem wymianę o kilka kkm. Na gazie świece mają już przejechane przepisane 30 kkm i zastanawiam się nad wymianą (nie ma żadnych negatywnych objawów). Przewody mają już na liczniku 140 kkm i nie zamierzam wymieniać dopóki nie zobaczę że niedomagają.

Napisano
  • Autor

czyli dalej nie wiele wiem, ale póki co moje wnioski są takie. Dla świec 20 kkm to stosunkowo niedużo, chyba bede zmianiał co drugi przegląd czyli co 40 kkm, natomiast co do kabli WN to mam drobne zastrzeżenia do silnika a że ma już 50 kkm to chyba wymienie na porządne NGK a następna wymiana to jak już zacznie sie cos dziać. Po prostu nie mam zaufania coś do tych moich fabrycznych, poza tym już troszke mają.

Ale dzięki jakby co. pzdr

Napisano

Wnioski powinny być takie, że przede wszystkim obserwujesz pracę silnika. Świece pracują w ciężkich warunkach i należy je wymieniać raczej nie później niż zaleca producent. Natomiast przewody, gdy nic złego nie dzieje się, pozostawiam stare, bo nowe niekoniecznie będą lepsze i popracują równie długo jak stare.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.